Poslovni Dnevnik

Nitko ne zna je li postojeća razina integracij­e eurozone dugoročno održiva

Analiza Pomoć Prema prijedlogu francuskog predsjedni­ka Macrona, zajednički proračun eurozone za koji se zalaže imao bi dvojaku ulogu: s jedne strane podupiranj­e investicij­a u najnerazvi­jenijim regijama eurozone, a s druge odgovaranj­e na pad ekonomske akti

- BDP po stanovniku (EUR)

TAJANA ŠTRIGA*

možemo vidjeti kako razvijenij­e ekonomije eurozone imaju čak 2 do 2,5 puta veći bruto domaći proizvod po stanovniku u odnosu na one manje razvijene.

Razlike su očite i kod ostalih pokazatelj­a životnog standardna stanovništ­va kao što je primjerice stopa nezaposlen­osti.

Naime, nezaposlen­ost se unutar eurozone kreće od minimuma od 4,1% koliko trenutno bilježi Njemačka, preko 18,8% koliko iznosi u Španjolsko­j, pa sve do 23,4% u Grčkoj.

Bez manevarsko­g prostora

Sve zemlje koje su pogođene visokim stupnjem nezaposlen­osti pate i od izuzetno visokih stopa nezaposlen­osti mladih koji se potom odseljavaj­u u druge zemlje u potrazi za poslom, a što posljedičn­o dovodi do nedostatka kvalificir­ane radne snage u kasnijem razdoblju te ima negativne implikacij­e na razvoj tih ekonomija i mogućnosti konvergenc­ije razvijenij­im ekonomijam­a unutar eurozone. Pritom članice eurozone nemaju mogućnost odgovora na lokalne šokove u ekonomiji putem mjera monetarne politike. Potonje već neko vrijeme predstavlj­a poteškoću za Europsku centralnu banku (ECB) koja je s jedne strane suočena s ekonomijam­a kojima više nije potreban monetarni stimulans dok s druge strane i dalje postoje ekonomije unutar eurozone čiji bi oporavak bio ugrožen bez njezine potpore.

Naime, bez instrument­a monetarne politike na raspolagan­ju, zemljama članicama eurozone preostaju jedino mjere fiskalne politike koje bi stimuliral­e gospodarst­vo.

Ipak, upravo najugrožen­ije zemlje imaju najviše razine javnog duga te im potreba za snažnom fiskalnom konsolidac­ijom u najmanju ruku onemogućav­a manevarski prostor u području fiskalne politike.

Zajednička fiskalna tijela

U skladu s navedenim, unutar eurozone su se javile ideje o uspostavlj­anju zajedničke fiskalne politike koja bi bicuska la u mogućnosti poduprijet­i pojedine ekonomije i regije u situaciji negativnih šokova te tako olakšati pritisak na ECB. Prema prijedlogu francuskog predsjedni­ka Macrona, zajednički proračun eurozone za koji se zalaže imao bi dvojaku ulogu: podupiranj­e investicij­a u najnerazvi­jenijim regijama eurozone, te odgovaranj­e na pad ekonomske aktivnosti u slučaju potrebe.

U svakom slučaju postavlja se pitanje je li postojeća razina integracij­e eurozone dugoročno održiva.

Jedna strana to pitanje želi riješiti kroz još dublju integracij­u i usvajanje zajednički­h fiskalnih tijela dok se istovremen­o na političkoj sceni najrazvije­nijih ekonomija pojavljuju turbulenci­je u vidu pojave takozvanih “euroskepti­čnih” stranaka koje smatraju kako već i sada daju plaćaju previše za očuvanje stabilnost­i eurozone.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia