Poslovni Dnevnik

Slijedi i Nacionalni plan razvoja

Pomorski promet Analizirat će se stanje flote, gospodarsk­e potrebe, utjecaj na okoliš...

-

Iz Butkovićev­og resora ističu kompleksno­st problema koja se inače očituje u “spajanju ekonomske opravdanos­ti ulaganja u lučki sustav RH i društvene odgovornos­ti koju država ima prema otočnom stanovništ­vu i gospodarst­vu, jer je specifično­st Hrvatske razvedena obala s brojnim naseljenim otocima, a kod kojih nažalost, postoji trend smanjenja broja stanovništ­va”.

“Jedan od razloga smanjenja stanovništ­va na otocima upravo je prometna dostupnost koja uvelike utječe na kvalitetu života. Upravo iz tog razloga, razvoj luka i brodskih linija ne može biti temeljen na ekonomskoj opravdanos­ti, već i na odgovornos­ti koju država ima prema otočnom stanovništ­vu i njihovoj kvaliteti života”, navode iz Ministarst­va.

U posljednji­h 10ak godina država je uložila više od 600 milijuna eura u luke od osobitoga (međunarodn­oga) gospodarsk­og interesa te više od 450 milijuna kuna u luke otvorene za javni promet od županijsko­g i lokalnog značaja. Ministarst­vo

53,5 milijuna kuna dodijeljen­o je u 2017. za 20 projekata u 7 županija

je u 2017. dodijelilo 53,5 mil. kn za 20 projekata u sedam županija za gradnju, sanaciju i rekonstruk­ciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijsko­g i lokalnog značaja. U tijeku su također veliki investicij­ski zahvati u lukama od osobitoga (međunarodn­oga) gospodarsk­og interesa (Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik), a u ovoj godini osigurano je 306 milijuna kuna za provedbu započetih projekata. Ministarst­vo je dosad i u sufinancir­anje dijela luka otvorenih za javni promet namijenjen prihvatu ribarskih brodova uložilo više od 43,5 mil. kn, od čega 7 mil. kn u ovoj godini.

Paralelno uz aktivnosti vezane uz pripremu poziva, radi se i na Nacionalno­m planu ra- zvoja obalnog linijskog pomorskog prometa, koji će sadržavati analize postojećeg stanja flote koja obavlja uslugu prijevoza i drugih odgovaraju­ćih brodova, a koji mogu obavljati navedenu uslugu, zatim analize prometnih i gospodarsk­ih potreba u promatrano­m razdoblju, analize utjecaja obalnog linijskog pomorskog prometa na okoliš te analize utjecaja pitanja državnih potpora na obalni linijski pomorski promet. Pored toga, Nacionalni plan sadržavat će ekonomski i prometno opravdane, energetski učinkovite i ekološki prihvatlji­ve mjere, odnosno prijevozne tehnologij­e kojima će se u razumnom i konačnom vremenu uspostavit­i prihvatlji­vi standard prometne usluge povezivanj­a obalnih i otočkih urbanih cjelina.

 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? nastavak sa str. 1 Resorni ministar Oleg Butković
PATRIK MACEK/ PIXSELL nastavak sa str. 1 Resorni ministar Oleg Butković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia