Poslovni Dnevnik

Radnici šokirani isplatom, stečajni: sve sam poduzeo!

Kraj Kamenskog Bivši zaposlenic­i dobili manje od očekivanog, ministar financija obećao ispitati moguća rješenja

- SAŠA PAPARELLA

Zaposlenic­i Kamenskog ostali su u šoku vidjevši da im je na ime zaostalih plaća i otpremnine isplaćen manji iznos od očekivanog.

“Bilo je rečeno da ćemo dobiti 15,2 posto naših potraživan­ja, što bi u mom slučajku iznosilo oko 7000 kuna. Na kraju sam dobila svega 3500 kuna“, rekla nam je Đurđa Grozaj, predsjedni­ca Udruge Kamensko, koja kaže da će zbog svega što je doživjela od države tražiti ne samo cjelokupni iznos duga s kamatama, već i odštetu. Radnici tvrde da su u prosjeku dobili svega trećinu svote na koju su računali.

Stečajni upravitelj Zdravko Mitak tvrdi da je problem u strukturi radničkih tražbina. “Između 2008. i 2010. nisu uplaćivani porezi i doprinosi, već su radnici dobivali plaće u neto iznosu. Osim toga, plaće su im bile tako niske da su dobrim dijelom već pokrivene kroz tri minimalca i pola otpremnine, što im je isplatila Agencija za osiguranje radničkih potraživan­ja”, pojasnio nam je Mitak.

Napominje kako je cijeli proces trajao sedam godina i zato jer se trebalo nizom parnica riješiti onih tvrtki koje su nekretnine Kamenskog opterećiva­le razlučnim pravima. “Da to nismo učinili, nikakvog novca za isplatu ne bi bilo, jer bi tim tvrtkama pripalo preko 20 milijuna kuna”, kaže Zdravko Mitak.

Na vijest o očajnim radnicima reagirao je i ministar financija Zdravko Marić.

“U Poreznu upravu došlo je više apela da se država odrekne svojih potraživan­ja. Međutim, postoji i dio koji se ne tiče samo Ministarst­va financija, već doprinosa za mirovinsko osiguranje. Vidjet ćemo što možemo napraviti”, obećao je ministar Marić.

 ??  ?? Đurđa Grozaj, predsjedni­ca Udruge
Đurđa Grozaj, predsjedni­ca Udruge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia