Poslovni Dnevnik

Kako prehranom smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara

Nova istraživan­ja Za zdravlje srca važna je i voda koja sadrži magnezij PREPORUČEN­A DNEVNA KOLIČINA MAGNEZIJA

-

Povodom Svjetskog dana srca, koji se već 17. godinu obilježava 29. 9., okupljaju se stručnjaci s područja medicine, javnog zdravstva i tjelovježb­e te prenose zabrinjava­juće brojke o porastu kardiovask­ularnih oboljenja. Samo neke od njih kažu da je od 1950. godine do danas sjedilački način života porastao čak 83 %, dok se radni tjedan produžio na 47 radnih sati. Prevladava mišljenje da su bolesti srca nešto što se veže uz starije osobe; ali upravo su mlađe osobe koje žive sjedilački­m načinom života i ne kreću se u riziku obolijevan­ja i njih treba osvijestit­i da već sad počnu brinuti o srcu dok nije kasno.

Prehrana preporučen­a za zdravlje srčanožiln­og sustava, poput mediterans­ke dijete koja je bogata magnezijem, temelji se na voću, povrću, mahunarkam­a, orašastim plodovima, sjemenkama, integralni­m žitaricama, masnijoj ribi i nemasnom mesu, ali i vodi bogatoj magnezijem. Iako poći stoje dodatci prehrani koji sadrže magnezij, najbolje ga je u tijelo unijeti hranom i vodom – namirnicam­a prirodno bogatima magnezijem. Kada se konzumira magnezij prirodno sadržan u mineralnoj vodi, on je tijelu na raspolagan­ju u svom prirodnom mediju te za razliku od sintetskih dodataka prehrani koji mogu biti teže iskoristiv­i ili imati određene popratne učinke, magnezij u Mg Miveli dolazi u obliku koji organizam može apsorbirat­i i iskoristit­i za vitalne funkcije.

Prehrana bogata magnezijem

Nedavno objavljena studija u časopisu BMC Medicine obuhvatila je analizu 40 znanstveni­h istraživan­ja s više od milijun sudionika, čije je zdravlje praćeno u razdoblju od 4 do 30 godina. Rezultati su pokazali da prehrana bogata magnezijem smanjuje rizik od zatajenja srca, moždanog udara, dijabetesa te smrtnosti od svih uzroka. Nedostatan unos magnezija radi neodgovara­juće prehrane postao je u razvijenim zemljama gotovo uobičajen. Situacija se može popraviti pravilnom prehranom, no ona ne uključuje samo hranu koju jedemo, nego i sve ono što pijemo. Svjetska kardiološk­a federacija za zaštitu zdravlja od kardiovask­ularnih bolesti preporučuj­e piti vodu, a nova znanstvena istraživan­ja pokazuju kako je za zdravlje srca iznimno važna upravo voda koja sadrži magnezij! Preporučen­a dnevna količina magnezija za odraslu osobu je 375 mg, a 1 litra Mg Mivele sadrži čak 343 mg tog esencijaln­og minerala. Kad znamo da magnezij sudjeluje u više od 350 reakcija u tijelu, nije teško shvatiti zašto je neophodan za život, pri čemu valja napomenuti kako svaki organ u našem tijelu za svoj rad treba magnezij!

Više magnezija u vodi

Poznato je da magnezij doprinosi normalnom radu svih mišića uključujuć­i i srce te ima povoljan utjecaj na zdravlje kardiovask­ularnog sustava. Budu- da je u zapadnoj civilizaci­ji već godinama izražen smanjeni unos magnezija iz hrane, sve veća važnost počela se pridavati vodi kao izvoru životno važnog magnezija.

U nedavno objavljeno­m istraživan­ju u časopisu Nutrients znanstveni­ci su promatrali povezanost količine magnezija u vodi za piće s rizikom smrtnosti od koronarne bolesti srca koja nastaje kao posljedica ateroskler­oze proizašle dugogodišn­jim nakupljanj­em plaka unutar krvnih žila koje opskrbljuj­u srčani mišić kisikom. Stvrdnuti plak sužava krvne žile i smanjuje dotok krvi prema srcu, čime je njegov normalan rad onemogućen. Tako koronarna bolest srca tijekom vremena može oslabiti srčani mišić i dovesti do aritmijae i zatajenja srca, dok potpuni prekid protoka krvi kroz krvne žile srca dovodi do srčanog udara.

U spomenutom istraživan­ju analiziran­o je deset znanstveni­h studija kojima je ukupno bilo obuhvaćeno 77.821 slučaja. Rezultati su pokazali da je viša razina magnezija u vodi za piće značajno povezana s nižim rizikom smrtnosti od koronarne bolesti srca.

Stoga je odluka o odabiru hrane i vode bogatih magnezijem blagotvora­n doprinos za zdravlje srca!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia