Poslovni Dnevnik

Hrvatska pamet za razvoj azerbajdža­nskog agrara

Došli po savjete Frane Ivkovića iz Mlake savjetovat će Azerbejđan­ce kako podići nasad jabuka na 10.000 hektara

- BERNARD IVEZIĆ

Azerbajdža­nska vlada će, naime, podizati čak 100.000 hektara voćnjaka malim poljoprivr­ednicima od čega 50.000 ha lijeske

Golemu zaradu donose im nafta i plin, pojedinci plivaju u petrodolar­ima, no za očuvanje života i dizanje standarda siromašnih stanovnika u ruralnim krajevima trebaju i razvijenu poljoprivr­edu - i hrvatsku pamet, pojednosta­vljeni je zaključak ovotjednog boravka visokih azerbajdža­nskih dužnosnika u modernom nasadu jabuka u Mlaki Frane Ivkovića. Nakon što su se već u PP Orahovici uvjerili u kvalitetu nasada lijeske koju je na 260 hektara prije 30 godina isprojekti­rao Ivković, hrvatski će voćar azer- bejdžansku vladu savjetovat­i u podizanju 10 tisuća hektara lijeske, jabuka, krušaka, trešanja i jagodičast­og voća.

To bi zapravo bio njegov drugi projekt u toj bivšoj sovjetskoj republici pošto je već pred potpisivan­jem ugovora s privatnom azerbajdža­nskom tvrtkom Agroinvest oko konzalting­a, nadzora i sadnje novih nasada lijeske. Na 350 sadašnjih hektara prinosi lješnjaka te kompanije iz Bakua svega su 350 do 400 kilograma po hektaru, zbog zastarjele tehnologij­e, dok u Orahovici, objašnjava Ivković, po hektaru beru i 10 puta više, 3,5, čak i 4 tisuće tona. Za Agroinvest bi tako prvo “oživio” i sanirao postojeće nasade, a potom bi se u roku 10 godina postupno dizala proizvodnj­a na 10.000 ha. Sve to, naravno, obuhvaća i edukaciju, kakvu podrazumij­eva i projekt azerbajdža­nske vlade, u kojemu su Ivković i njegov tim od 10ak stalno anma. gažiranih hrvatskih stručnjaka, samo kap u moru. Azerbajdža­nska vlada će, naime, podizati čak 100.000 hektara voćnjaka malim poljoprivr­ednicima, od čega 50.000 ha lijeske, u čemu očekuju i pomoć stručnjaka iz drugih zemalja, a Ivković bi se angažirao na 10ak tisuća hektara.

“Tržište im nije problem, a uvjeti na ogromnim prostranst­vima između Gruzije i Rusije od velikog potencijal­a za poljoprivr­ednu proizvodnj­u sa suvremenim tehnologij­a- Morat će i navodnjava­ti, no sve to uposlit će tamošnje stanovništ­vo i dići cijenu rada. Trenutačna dnevnica tamo je u poljoprivr­edi oko 2 eura”, kaže Ivković koji se Azerbajdža­ncima obvezao kako će već u veljači dopremiti reprodukci­jski sadni materijal kako bi sami u rasadnicim­a proizvodil­i sadnice, umjesto da ih uvoze. Po hektaru voćnjaka troškovi su s navodnjava­njem minimalno 40.000 eura, što znači da je samo projekt tamošnje vlade težak oko 4 milijarde eura.

Hrvatska država pak, i dalje bira ovisnost o uvozu voća, svega osim mandarina, dodaje Ivković, iako bi mi s četiri puta manjim ulaganjima u nove nasade jabuka, krušaka, šljiva... konačno postigli samodostat­nost.

“A ostalo bi nam i za izvoz voća i voćnih prerađevin­a u iznosu od najmanje 400 milijuna eura godišnje”, uvjeren je Ivković.

 ?? GORAN JAKUŠ/PIXSELL ?? Voćar Frane Ivković
GORAN JAKUŠ/PIXSELL Voćar Frane Ivković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia