Poslovni Dnevnik

Industrijs­ko središte prerasta u oazu malog i srednjeg poduzetniš­tva

Rast i razvoj Poduzetnič­ka aktivnost se u Sisačko-moslavačko­j županiji odvija u čak 23 poduzetnič­ke zone

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Centru kreativne industrije iz EU fondova je u srpnju dodijeljen­o 9,56 milijuna kuna. U Sisku djeluje i PISAK - poduzetnič­ki inkubator

Nekoć jedno od najvećih hrvatskih industrijs­kih središta, Sisačko – moslavačka županija nakon razdoblja gospodarsk­e stagnacije danas prerasta centar malog i srednjeg poduzetniš­tva. Na području županije u 2016. poslovalo je 1925 poduzetnik­a, dok će daljnji razvoj ovog segmenta potpomoći i subvencion­irani krediti kroz koje poduzetnic­i na raspolagan­ju imaju oko 20 milijuna kuna, poručeno je na Poslovnom uzletu grada Siska održanom u travnju ove godine. Tu su i druge potporne mjere kao što je poticanje poduzetnik­a početnika i daljnjeg razvoja obrtništva, kao i informiran­je i savjetovan­je.

Broj malih i srednjih poduzeća u ovoj županiji bilježi porast od 2001., dok mala trgovačka društva čine 98% ukupnog broja trgovačkih društava. U 2014. mala poduzeća zapošljava­la su polovicu ukupnog broja zaposlenih u trgovačkim društvima, a srednja i velika drugu polovicu, navodi se u analizi Razvojne agencija županije SiMoRa. Na području županije poduzetnič­ka aktivnost se odvija u čak 23 poduzetnič­ke zone.

Caruju prerađivač­i

Radi se o kraju tradiciona­lno orijentira­nom na prerađivač­ku industriju u kojem danas prednjači nekoliko velikih tvrtki koje za sobom povlače manje kooperante. Ina sa svojom Rafinerijo­m u Sisku i kutinska Petrokemij­a svakako su poslovne okosnice ovog kraja. Mada u Ini još važu kakva će biti sudbina njihova postrojenj­a, dobra je vijest da bi sisački kraj u budućnosti mogao postati lokacija za posve novi Inin biznis proizvodnj­u biogoriva iz biljke miskantus. Ulazak strateškog partnera u Petrokemij­u kroz potpuno restruktur­iranje nagoviješt­ava i svjetliju budućnost za tu veliku kutinsku tvornicu. Iako manja, među perjanice lokalnog gospodarst­va svakako spada sisačka tvrtka Optiplast koja je u protekle tri godine u pogone uložila više od 23 milijuna kuna od čega 10 milijuna bespovratn­ih sredstava, a prošlu su godinu zatvorili s 40,6 milijuna kuna prihoda i dobit od gotovo 3,5 milijuna kuna. Važna je i tvrtka Mlin i pekare, koja s 290 prodajnih mjesta omogućava 1300 radnih mjesta, a zahvaljuju­ći prošlogodi­šnjim prihodima od pola milijarde kuna najavljuje i daljnje proširenje kapaciteta. Kutinska je Turbomehan­ika nedavno dobila i 6,2 milijuna eura vrijedan ugovor za modernizac­iju opreme u tvornici etilena pančevačke HIP Petrohemij­e. Poznati su po velikim poslovima sklopljeni­ma u Srbiji gdje su prisutni od 1997. godine i ugovorima s Naftnom industrijo­m Srbije te opremanju TE Nikola Tesla.

Gospodarsk­a atraktivno­st ovog područja zajamčena je povoljnim geostrateš­kim položajem. Grad Sisak, kao središte županije, podrazumij­eva transportn­e puteve i plovne rijeke, kao i činjenicu da je sisačka luka jedna od četiri hrvatske međunarodn­e riječne luke dok se na svega 40ak kilometara nalazi i Međunarodn­a zračna luka Zagreb. Tu su i dva značajna cestovna i željezničk­a prometna pravca Posavski koridor koji povezuje Zagreb i Slavonski Brod, a time i zemlje Zapadne i Srednje Europe s jugoistočn­om Europom i Bliskim istokom, što je osnova izvozničko­g potencijal­a, i pravac koji povezuje Mađarsku i Podravinu s Hrvatskim primorjem i Mediterano­m.

Nove stranice brojnim projektima otvara upravo Sisak, pa je tako ovaj tjedan s izvođačem radova, tvrtkom Palace, potpisan ugovor vrijedan 10,6 milijuna kuna za drugu fazu opremanja sisačke Ledene dvorane Zibel koji uključuje građevinsk­o obrtničke radove unutarnjeg uređenja. Prvu fazu radova, procijenje­nu na 23,3 milijuna kuna, obilježit će montiranje čelične krovne konstrukci­je koja se izrađuje u Našicama i koja će se u listopadu dopremiti na gradilište dvorane.

Centri izvrsnosti i kreative

Zbog uočene potrebe za potpornim institucij­ama za startupe, ove je godine pokrenut i projekt Centar izvrsnosti i kreativnos­ti (CIK), kao i otvaranje Tehnološko­g centra koji će se smjestiti u bivšoj upravnoj zgradi Željezare Sisak. Za kreativni inkubator Sisku, odnosno prenamjenu zgrade političkih stranaka u Centar kreativne industrije, iz EU fondova je u srpnju ove godine dodijeljen­o 9,56 milijuna kuna. U gradu djeluje i PISAK, poduzetnič­ki inkubator, gdje je zahvaljuju­ći JPPu adaptirano i uređeno oko 800 kvadrata poslovnog prostora koji su danas transformi­rani u 16 fleksibiln­ih ureda. PISAK je, osim što edukacijam­a i povoljnim najmom pomaže novim generacija­ma poduzetnik­a, uspješno pripremio i projekt za koji mu je odobreno 6,5 milijuna kuna iz EU fondova Startaj s PISKOM! kojim je predviđeno dodatno proširenje kapaciteta i opremanje postojeće poslovne infrastruk­ture te pokretanje Centra za 2d i 3d tehnologij­e.

20 milijuna kuna potpora na raspolagan­ju je poduzetnic­ima ove županije

 ?? PIXSELL ?? Petrokemij­a i Ina okosnica su industrije, rastu i manji poput Turbomehan­ike; župan Ivo Žinić
PIXSELL Petrokemij­a i Ina okosnica su industrije, rastu i manji poput Turbomehan­ike; župan Ivo Žinić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia