Poslovni Dnevnik

Kreće izbor ljudi i događaja koji su dali najbolji pečat gospodarst­vu

Biramo izvrsnost Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestiž­nije poslovne nagrade u zemlji

- DARKO BIČAK

Završnica izbora bit će krajem studenoga kada će se u Zagrebu nagrade dobitnicim­a dodjeljiva­ti u četiri kategorije

Nakon što je prošle godine premijerno zaživio izbor za gospodarst­venike i gospodarsk­e događaje godine u izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, ove jeseni će se manifestac­ija nastaviti s novim, ili ako čitatelji i stručni žiri tako odluče, i starim imenima, tvrtkama i događajima koji su obilježili gospodarst­vo tijekom 2017. godine

Hrvatski gospodarst­venici, unatoč često nepoticajn­om okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata. To je bio jedan od glavnih razloga da Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevan­tniji medijski dijskimedi­jski brendovi s dugogodišn­jom tradicijom, svjesni svoje uloge u društvu, pokrenu ovaj izbor.

Fokus na gospodagos­podarstvo

Tako se želi, umjumjesto na političare litičarepo­litičare i političkpo­litička zbivanja, interes javnosti preusmjeri­tip na gospodarst­vo i gospodarst­venike. stvenike.gospodarst­venike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što ssu izvrsnost u poslovanju, izvoizvozn­i uspjeh, otvaranje novih ppogona, a samim mimsamim time i radradnih mjesta, želi se otvoriti nnovi pogled na život u HrvatHrvat­skoj. Poslovni uspjesius poticaj su i za niz malihmali i srednjih poduze t - nika te poruka mladima da ne napuštaju HHrvatsku, a što posebno bolna tema. Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarst­vo, kao i predstavni­ka stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora. Večernji list i Poslovni dnevnik kroz sve svoje platforme učinili su ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, a samim time postali su i promotor izvrsnosti i uspješnost­i. Završnica ovogodišnj­eg projekta bit će krajem studenoga kada će se u zagrebačko­m hotelu Esplanade nagrade dobitnicim­a dodjeljiva­ti u četiri kategorije.

Najprestiž­nija nagrada u poslovnom sektoru svakako će biti ona za Gospodarst­venika godine kojeg će odabrati stručni žiri na temelju objektivni­h kriterija. Na isti će način biti odabran i Poslovni događaj godine. Istovjetne nagrade dodjeljiva­t će se u izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika što će možda manje ovisiti o poslovnim pokazatelj­ima, a puno više bit će pokazatelj ugleda koji pojedina kompanija uživa u javnosti.

Kriteriji izbora

Svi čitatelji koji budu sudjeloval­i u glasovanju imat će mogućnost osvojiti vrijedne nagrade. Kriterij za laureate bit će da njihovo poslovanje presudno utječe na gospodarsk­a kretanja u zemlji, ali i da mijenja ustaljenu gospodarsk­u i društvenu klimu.

Osnovni su kriteriji: izvrsnost u poslovanju, natprosječ­ni poslovni rezultati, uspješan investicij­ski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. Izbor će se provesti tako da će svaki član stručnog žirija predložiti po pet gospodarst­venika i pet gospodarsk­ih događaja koji su obilježili godinu i to tako da se na obje liste osobe i događaji vrednuju ocjenom od jedan do pet.

Oni s najviše bodova u konačnici će biti proglašeni pobjednici­ma. Pet gospodarst­venika i pet događaja s najviše bodova bit će ponuđeni i čitateljim­a Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na glasanje. Oni s najviše glasova ponijet će titulu Gospodarst­venika, odnosno Gospodarsk­og događaja godine prema izboru čitatelja.

Lanjski laureati

Prošle godine je za gospodarst­venika godine izabran čelnik Adrisa Ante Vlahović, a u odvojenim postupcima za laureata su ga izabrali i čitatelji i stručni žiri. Identično je bilo i s gospodarsk­im događajem te su oba žirija zaključila da je to rast BDPa.

Tu je nagradu preuzeo ministar financija Zdravko Marić. On je tada komentirao da gospodarsk­i rast ostvaren 2016. ne smije biti razlog da se odgađaju neke promjene.

“Taj rast od 2,5 do tri posto više je nego dobar nakon šest godina recesije, ali mi trebamo puno više stope i nadam se da ćemo i dogodine biti nominirani”, rekao je ministar čija želja za nominacijo­m bi se, s obzirom na očekivani ovogodišnj­i rast BDPa od tri posto, i mogla ostvariti. Za nagrade su lani i Đuro Horvat, Zvonimir Mršić, Mate Rimac te Branko Roglić, dok su u konkurenci­ji za gospodarsk­i događaj bili i Advent u Zagrebu, otvaranje IBMova centra, investicij­e Dogus Grupe te Podravkino preuzimanj­e Žita.

 ??  ?? Predsjedni­ca Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić lani je nagradu dodijelila čelniku Adrisa Anti Vlahoviću
Predsjedni­ca Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić lani je nagradu dodijelila čelniku Adrisa Anti Vlahoviću
 ??  ?? Ministar financija Zdravko Marić
Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia