Poslovni Dnevnik

Mišković oslobođen, Vučić nezadovolj­an presudom

Pravda? Žalbeni sud odlučio da vlasnik Delte nije izvlačio novac iz cestarskih tvrtki

-

Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka čeka ponovno suđenje za utaju poreza, ranije su kažnjeni zatvorskom i novčanom kaznom

Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremen­u stvoreno”, reagirao je predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić na odluku Žalbenog suda koji je Miroslava Miškovića pravomoćno oslobodio optužbi da je oštetio cestarske tvrtke izvlačeći novac iz njih, dok će mu suđenje za utaju poreza biti ponovljeno.

Takva Vučiće reakcija potpuno je očekivana, budući da on velik dio svoje popularnos­ti u Srbiji može zahvaliti pokretanju borbe protiv tzv. tajkuna, velikih srpskih poduzetnik­a, kada je došao na vlast. Ipak, analitičar­i sumnjaju da je Vučić, koji pokazuje da poštuje odluku suda, ali je s njom nezadovolj­an, na neki način postigao dogovor s Miškovićem, prije svega zato što je Delta Holding u velikoj ekspanziji, u posljednje vrijeme posebno u hotelijers­kom biznisu, dok i drugi dijelovi kompanije posluju vrlo solidno.

U obrazložen­ju Žalbenog suda navodi se da prvo- presuda sadrži bitnu povredu odredbi kaznenog postupka, jer su u obrazložen­ju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicam­a, a “oni razlozi koji su navedeni su u znatnoj mjeri nejasni i proturječn­i”.

Mišković i njegov sin Marko uhićeni su u prosincu 2012. godina zbog sumnje da su sudjeloval­i u pronevjera­ma u cestarskim tvrtkama, koje su prema optužnici oštetili za 16 milijuna eura. Četiri meseca kasnije optužnica je proširena i za utaju poreza, a Miroslav Mišković se teretio za pomaganje sinu Marku, vlasniku kompanije Mera Invest, da utaji porez od 320,2 milijuna dinara. U pritvoru je Miroslav Mišković proveo osam mjeseci i nakon plaćanja jamstva od 12 milijuna eura, pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzeta putovnica i zabranjeno da napušta Srbiju. Sin Marko platio je jamstvo tri milijuna eura i također je pušten na slobodu. Sada je i on, kao i Milo Đurašković, vlasnik nekoliko cestarskih tvrtki, oslobođen optužbe za izvlačenja novca iz cestarskih tvrtki, ali će im se ponovno suditi za utaju porez.

Miroslav Mišković ranije je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu za pomaganje u utaji poreza, a Marko Mišković na osuđen na tri i pol godine zatvora. Nakon osuđujuće prvostupan­jske presude Mišković se žalio Žalbenom sudu.

 ?? PD ?? Miroslav Mišković proveo je u pritvoru osam mjeseci
PD Miroslav Mišković proveo je u pritvoru osam mjeseci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia