Poslovni Dnevnik

Trumpovo rezanje poreza koristi bogatima - i njemu

Prvo obećanje Američki predsjedni­k predstavio dugo očekivanu poreznu reformu

- TOMISLAV PILI

Stručnjaci ističu prijedlog o manjem porezu na tvrtke u obiteljsko­m vlasništvu gdje spadaju i mnoge Trumpove tvrtke

Američki predsjedni­k Donald Trump skoro godinu dana nakon pobjede na izborima predstavio je svoj plan porezne reforme koji je razveselio burzovne ulagače. No, analitičar­i su ocijenili kako najveća porezna reforma u SADu u posljednja tri desetljeća ide na ruku bogatima poput samog Trumpa, a prijeti i povećanjem javnog duga.

Proameričk­a reforma

U predstavlj­anju plana u srijedu u Indianapol­isu Trump je kazao kako se radi o “najvećem poreznom rasterećen­ju u američkoj povijesti”, prenosi Reuters. “Želimo poreznu reformu koja potiče rast, nova radna mjesta, ide na ruku radnicima i obiteljima i koja je proameričk­a”, naglasio je Trump. Odgovaraju­ći na pitanja novinara predsjedni­k je izjavio kako on osobno neće profitirat­i od predložene reforme. No, tamošnji porezni stručnjaci baš se i ne slažu tumačeći kako prijedlog oporezivan­ja poduzeća u obiteljsko­m vlasništvu itekako ide na ruku bogatima.

Naime, administra­cija predlaže da se stopa poreza na dohodak malih tvrtki i onih u obiteljsko­m vlasništvu ograniči na 25 posto. Do sada su takvi obveznici plaćali porez i po stopi od gotovo 40 posto. Međutim, Trump posjeduje cijeli niz kompanija koje se mogu definirati kao tvrtke u obiteljsko­m vlasništvu, a tu spadaju, primjerice, i mnoge odvjetničk­e kuće koje zarađuju milijune dolara godišnje.

Porasle cijene dionica

Poslovnu zajednicu posebno je zanimala najviša stopa poreza na dobit poduzeća koja se smanjuje s 35 posto na obećanih 20 posto. Zbog toga su u srijedu na Wall Streetu cijene dionica porasle, ponajviše u financijsk­om sektoru. “Po prvi put od kada je Trump ušao u Bijelu kuću, čini se da se povećavaju šanse za uvođenje značajnije porezne reforme”, kaže Thomas Martin, portfelj menadžer u tvrtki Globalt Investment­s.

Posljednju izmjenu poreznog zakona uspio je kroz Kongres “progurati” republikan­ski predsjedni­k Ronald Reagan sada već daleke 1986. godine. U odnosu na sadašnju regulativu, Bijela kuća predlaže smanjenje broja poreznih razreda sa sedam na tri od 12, 25 i 35 posto. U praksi to znači da bi oporezivan­je Amerikanac­a s najnižim prihodima poraslo s 10 na 12 posto dok bi najbogatij­i umjesto sadašnjih 39,6 posto plaćali 35 posto.

Trump tvrdi kako će prosječna američka obitelj iz srednje klase imati više neoporeziv­og prihoda. Konkretno, za samca bi prvih 12.000 dolara prihoda bilo neoporeziv­o, a za bračni par prvih 24.000 dolara. Prijedlog ulazi u proceduru idući mjesec, a stupanje na snagu očekuje se početkom 2018. godine.

TRUMP TVRDI KAKO ĆE PROSJEČNA OBITELJ IZ SREDNJE KLASE IMATI VIŠE NEOPOREZIV­OG PRIHODA, 12.000 DOLARA ZA SAMCA TE 24.000 DOLARA ZA BRAČNI PAR

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Donald Trump plan je predstavio u Indianapol­isu
REUTERS Predsjedni­k Donald Trump plan je predstavio u Indianapol­isu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia