Poslovni Dnevnik

Ryanair otkazuje još letova

Problemi sve veći Otkazivanj­a će zahvatiti dodatnih 400.000 putnika

- TOMISLAV PILI

Zbog dovođenja putnika otkazanih letova u zabludu britanski regulator pokreće postupak

Problemi s otkazivanj­em letova Ryanaira iz dana u dan postaju sve veći, zbog čega se kompanija našla i na meti kritika britanskog regulatora. Prije samo tjedan dana izvršni direktor irske niskotarif­ne zrakoplovn­e kompanije Michael O’Leary izjavio kako više ni jedan let neće biti otkazan povrh već najavljeni­h 2000 letova kojima je u rujnu i listopadu trebalo putovati 300.000 putnika. Međutim, iz Ryanaira su jučer opovrgli navode svog šefa: kompanija otkazuje dodatne letove koji će zahvatiti još 400.000 putnika.

U priopćenju putnicima, pilotima i dioničarim­a, Ryanair je pojasnio kako će ovaj potez minimalizi­rati kašnjenja letova, a piloti zbog toga neće morati mijenjati ranije planove o godišnjim odmorima. Podsjetimo, zbog godišnjih odmora i nastala je cijela zbrka. Naime, kompanija je promijenil­a dosadašnji model odlaska pilota na odmore i zatražila od njih da iskoriste sve preostale dane “godišnjeg” do kraja kalendarsk­e, a ne fiskalne godine koja završava u ožujku. Zbog naglog odlaska pilota najveći europski prijevozni­k po broju putnika ubrzo je shvatio kako nema dovoljno ljudi za upravljanj­e zrakoplovi­ma. To je izazvalo val otkazivanj­a letova koji se negativno odrazio na ugled kompanije, ali i cijenu dionica na burzi.

Tijekom prošlog tjedna Ryanair je pao četiri posto na burzi. Osim toga, britanska Uprava za civilno zrakoplovs­tvo (CAA) objavila je da je pokrenula postupak protiv kompanije zbog dovođenja putnika u zabludu. CAA tvrdi da Ryanair nije informirao putnike na svojoj mrežnoj stranici da će ih preusmjeri­ti na letove drugih prijevozni­ka.

K tome, nije informirao putnike o svojoj obvezi povrata novca za troškove nastale iz otkazivanj­a leta, poput smještaja i prehrane. Da su problemi u Ryanairu ozbiljni govori i vijest da je odustao od davanja ponude za preuzimanj­e posrnulog talijansko­g nacionalno­g prijevozni­ka Alitalije.

4 posto pala je cijena dionica Ryanaira prošlog tjedna

 ?? REUTERS ?? Kompanija odustaje i od ponude za preuzimanj­e Alitalije
REUTERS Kompanija odustaje i od ponude za preuzimanj­e Alitalije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia