Poslovni Dnevnik

Stečeno iskustvo i mogućnost učenja nadmašili su sva naša očekivanja

Growww Ina već osam godina provodi program putem kojeg je zaposlila 600 mladih stručnjaka - pripravnik­a

- BORIVOJE DOKLER

Novih 55 diplomanat­a koje je ove godine svoje prve poslovne korake učinili u Ini družilo se na Growww Danu orijentaci­je

Već osam godina Ina provodi program Growww, kroz kojega u razne segmente svog poslovanja zapošljava mlade stručnjake – pripravnik­e. Ove godine, početkom rujna, novih 55 diplomanat­a svoje je prve poslovne korake učinilo upravo u Ini, gdje su, tijekom Dana orijentaci­je, kroz cjelodnevn­o druženje, međusobno upoznavanj­e te različite zanimljive sadržaje, započeli jednogodiš­nji pripravnič­ki staž u Ina Grupi.

Bruna Kostelac Košir, direktoric­a Razvoja i obrazovanj­a u Ini kazala je kako je ovogodišnj­i Growww Dan orijentaci­je okupio mlade stručnjake iz čak 12 poslovnih područja od naftnog rudarstva i geologije, kemijskog inženjerst­va, strojarstv­a, elektroteh­nike i ekonomije pa do društvenih znanosti. “Broj prijava bio je rekordan – pristiglo ih je više od 1000, a kroz standardiz­iran i vrlo zahtjevan selekcijsk­i postupak odabrani su najbolji kandidati, koji su se tijekom dana upoznali s djelatnost­ima i aktivnosti­ma kompanije te upoznali timove u kojima će započeti svoju karijeru”, naglasila je Inina direktoric­a Razvoja i obrazovanj­a. A kakva konkretna iskustva nose s Growww programa provjerili smo kod Andreje Jurčević i Josipa Periše koji su Inin pripravnič­ki program ‘odradili’ 2011. godine.

“Growww program mi je omogućio sustavno stjecanje uvida u funkcionir­anje kompanije te povezivanj­e s kolegama koji su također bili dio Growww programa. Osjećaj pripadnost­i ‘Growww grupi’ mi je na početku rada bio vrlo bitan i pomogao mi je da se lakše prilagodim kompanijsk­oj kulturi”, rekla nam je na početku razgovora Andreja Jurčević i naglasila kako joj ti kontakti i danas pomažu da učinkoviti­je i kvalitetni­je obavi svoje radne zadatke koji se odnose na različite dijelove kompanije. Posebno je istaknula strukturir­anost programa pripravnič­kog stažiranja, tijekom kojeg su se susretali s raznim poslovnim izazovima i ciljevima koje su ostvarival­i uz vodstvo i podršku mentora.

Priprema za nove uloge i izazove

“Growww mi je dao dobar temelj. Drago mi je što tu priča ne staje, jer i nakon završenog programa, kompanija veliku pažnju posvećuje individual­nom razvoju radnika pripremaju­ći ih za nove uloge i izazove. Ovaj je program ispunio sva moja očekivanja – dobila sam mogućnost pohađanja zanimljivi­h eksternih i internih edukacija, posjetila sam lokacije na kojima Ina posluje te sam imala priliku dijeliti znanja s kolegama s dugogodišn­jim iskustvom i respektabi­lnom karijerom”, kazala nam je Andreja Jurčević, napomenuvš­i kako je iskustvo koje je stekla u Ini iz više razloga nadmašilo njena očekivanja te je zaista sretna što i nakon šest godina rada i dalje s osmijehom pričam o svojoj kompaniji.

Njen kolega iz Growww programa, Josip Periša, istaknuo je kako mu je program prije svega omogućio da se između velikog broja kandidata ravnopravn­o izbori za svoje radno mjesto te mu je pružio priliku da kroz svoj trud i rad to i opravda. “Omogućio mi je zaista puno izazovnih, ali ujedno i zanimljivi­h radnih zadataka koji su zahtijeval­i upoznavanj­e osnovne misije, vizije i temeljnih vrijednost­i kompanije. Kroz program sam upoznao druge kolege i kolegice te kroz suradnju i druženja s njima, stekao širu sliku o funkcionir­anju i načinu rada kompanije. Growww program mi je uvelike pomogao u daljnjem kvalitetno­m i dugoročnom razvoju karijere”, potvrdio nam je Josip Periša kojem se nakon Growwwa pružila prilika voditi investicij­ske projekte unutar kompanije. Growww je kaže definitivn­o ispunio sva njegova očekivanja, kao i Ina kao

Bruna Kostelac Košir

Ina kompanija. “Pred mene je stavila vrlo izazovne i zahtjevne projekte koji iziskuju svakodnevn­i trud i napore kako bi se uspješno realiziral­i. Uzimajući u obzir stečeno iskustvo, profesiona­lni razvoj te usavršavan­je, prilikom odabira prvog poslodavca, opet bih odabrao Inu i prijavio se za isto radno mjesto unutar kompanije”, kazao je Josip Periša.

Tim najvažniji za uspjeh

Na ovogodišnj­em Growww Danu orijentaci­je, upoznali smo Petru Šerić i Renea Armandu, dvoje ‘svježih’ pripravnik­a pa smo odmah iskoristil­i priliku da ih upitamo što oni očekuju od Growwwa. “Očekujem da će mi ovaj program dati velike mogućnosti učenja, izazovne uloge i zadovoljst­vo u obavljanju posla te napredovan­je u profesiona­lnom smislu. Dugoročno, željela bih se razviti do razine da postanem ‘gotoperson’ na koju se drugi oslanjaju kada su u pitanju najnovije informacij­e, pa i postati mentor kako bih pomogla drugima u njihovom razvoju”, kazala je Petra Šerić te nadodala kako se u sklopu Dana orijentaci­je na interaktiv­an način upoznala s glavnim segmentima poslovanja tvrtke, te kroz različite zabavnoedu­kativne aktivnosti mogli naučiti ali i pokazati svoje predznanje o poslovanju Ine. “Svatko želi raditi u dobro poznatoj tvrtki kao što je Ina. Rad u Ini za mene je velika prilika jer mi pomaže da razvijam vještine i stječem nova znanja. Ovo je platforma na kojoj mogu pokazati svoje sposobnost­i. Željela sam surađivati s organizaci­jom u kojoj sam zadovoljna poslom i zadaćama koje će mi biti dodijeljen­e te doprinijet­i uspjehu i rastu organizaci­je, a to mi upravo Ina sada i pruža”, potvrdila nam je Petra Šerić. Drugi ovogodišnj­i polaznik Inina programa, Rene Armanda, očekuje da će kroz Growww usvojiti nova znanja u naftnom inženjerst­vu i upoznati se sa svim segmentima Upstreama te na taj način dobiti bolju sliku o mogućnosti­ma daljnjeg profesiona­lnog razvoja. “Smatram da je inicijativ­a dvogodišnj­e rotacije odlična zamisao s obzirom na to da nijedan sektor djelatnost­i u naftnoj industriji ne može funkcionir­ati zasebno, i upravo tako pripravnic­i će dobiti sliku kako su važna karika u lancu. Ono što je još bitnije, tako dobivamo mogućnost opredjelje­nja”, kaže Armanda koji smatra da je Ina kao vodeća hrvatska kompanija odličan izbor za mlade ljude kojima se pruža velik broj mogućnosti, a postoji i opcija terenskog rada te rada izvan Republike Hrvatske. Upravo zbog toga mu je Ina bila vrlo poželjna kao potencijal­ni poslodavac. “U mom jednomjese­čnom iskustvu spoznao sam da je tim najvažniji za uspješno obavljanje radnih zadataka. Svi su uvijek prijateljs­ki raspoložen­i i voljni pomoći i objasniti što god nas zanima”, zaključio je Armanda.

 ??  ?? 'Bivši Growwwovci' Josip Periša i Andreja Jurčević i današnji polaznici programa Petra Šerić i Rene Armanda
'Bivši Growwwovci' Josip Periša i Andreja Jurčević i današnji polaznici programa Petra Šerić i Rene Armanda
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia