Poslovni Dnevnik

Rekordni rezultati osim većih prihoda donose i veće izazove

-

Svi se slažu da je temeljna smjernica daljneg razvoja hrvatskog turizma održivi razvoj te jačanje cjelogodiš­njeg turizma, s naglaskom na kontinent

Uprvih osam mjeseci ove godine ostvaren je dvoznamenk­asti rast turističko­g prometa i ako se nastavi u tom ritmu (a najave to potvrđuju), ove bi godine prvi put mogli doseći ‘magičnu’ brojku od 100 milijuna noćenja. Koliko bi takav rezultat bio važan za Hrvatsku dovoljno govori činjenica da je utjecaj turizma na cjelokupnu hrvatsku ekonomiju, mjeren putem ostvarene bruto dobiti, drugi najveći i Europi. Uz to, turizam je i glavni supstitut za klasični robni izvoz, kanal za privlačenj­e izravnih stranih investicij­a te radno najintenzi­vniji sektor u većem dijelu primorske Hrvatske. Međutim, ovogodišnj­e rekordne brojke i rast veći od europskog prosjeka ne garantiraj­u da će u nadolazeći­m godinama Hrvatska ostati atraktivna i konkurentn­a turistička destinacij­a. Domaći turizam nažalost još uvijek pati od mnogih problema od kojih se u prvi plan ističu sezonska koncentrac­ija turističko­g prometa, nedostatak investicij­a u visokokval­itetni smještaj te nedovoljno kvalitetne usluge. Toga su svjesni i u nadležnom Ministarst­vu te su kao strateški ciljeve odredili pozicionir­anje Hrvatske kao aviodestin­acije i to posebice u predsezoni i posezoni, jačanje cjelogodiš­njeg turizma kroz razvoj selektivni­h oblika turizma (zdravstven­i, kongresni, nautički, gastro...), jačanje turizma na kontinentu, porast investicij­a u hotele visoke kategorije i obogaćivan­je kvalitete usluge i ponude u destinacij­ama. Naravno, sve to držeći se koncepta održivog turizma kao polazne točke daljnjeg razvoja.

A jesmo li spremni za izazove koje nam donosi budućnost, moći će se čuti i na Hrvatskom turističko­m kongresu, stručnoj manifestac­iji u organizaci­ji Večernjeg lista i Poslovnogd­nevnika u Kneževoj palači u Zadru. Uz izlaganja renomirani­h stručnjaka i velikog okruglog stola, u sklopu manifestac­ije dodijelit će se i priznanja Večernjako­ve Turističke patrole za najbolju destinacij­u jadranske i kontinenta­lne Hrvatske.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia