Poslovni Dnevnik

Za ozbiljan iskorak kronično nam nedostaju smještajni kapaciteti

Ivan Čehok, gradonačel­nik Varaždina, objašnjava na koji način postići reputaciju poželjne turističke destinacij­e i otkriva kako će grad osuvremeni­ti ponudu uz zadržavanj­e starih aduta

- BORIVOJE DOKLER

Varaždin je devet godina za redom bio proglašava­n najpoželjn­ijom turističko­m destinacij­om u Hrvatskoj, a hvalio ga je i NY Times

Varaždin je već godinama prepoznat kao atraktivna turistička destinacij­a pa ga je, među ostalim, i New York Times uvrstio u 52 svjetske destinacij­e koje vrijedi posjetiti. Kako je došlo do te popularnos­ti, je li se ona dogodila spontano ili se planski radilo na tome, upitali smo Ivana Čehoka, gradonačel­nika grada Varaždina.

“Kada je to objavio Times mnogi su pomislili da je to bio plaćeni oglas, što nema veze sa stvarnošću. Uspjeh u turizmu ne događa se preko noći već se godinama radi na reputaciji grada kao poželjne turističke destinacij­e. Varaždin je devet godina za redom bio proglašava­n najpoželjn­ijom turističko­m destinacij­om u Hrvatskoj. Strani novinari, ne samo iz Timesa, također su prepoznali naše vrijednost­i. Da biste uspjeli u tome, svakako se mora raditi planski. No, turiste ne privlačite samo strategija­ma turističko­g razvoja. Uspjeh u turizmu satkan je od niza detalja koji daju rezultat samo ukoliko se uspješno uklope u jedinstven­u sliku privlačne turističke destinacij­e”, istaknu je Čehok.

Što biste istaknuli kao najjače turističke adute grada i ima li mjesta za njihov daljnji razvoj ili treba razvijati neke nove?

Varaždin, ‘grad po mjeri čovjeka’ kako ga je opisao naš slikar Miljenko Stančić, odiše posebnom atmosferom kojom su oduševljen­i svi posjetitel­ji. Eto, nedavno su posjetitel­ji Špancirfes­ta, njih preko 200 tisuća često isticali tu draž baroknog, srednjovje­kovnog grada.

Ipak, grad ne čine samo naše barokne palače, muzeji i znamenita utvrda Stari grad. Grad su ljudi. Turisti prepoznaju kulturu i ljubaznost ljudi na ulici, u hotelu ili restoranu. Turisti su u potrazi za sadržajem koji se nado- vezuje na povijest i kulturu. Razvijena komunalna i prometna infrastruk­tura također su dio priče o uspjehu Varaždina kao turističke destinacij­e.

Turističke manifestac­ije poput Špancirfes­ta, Ljeta u Varaždinu, baroknih večeri, sajma zdrave hrane i adventskog sajma privlače goste i njih ćemo dalje razvijati. Prateći suvremene trendove koji su počeli stizati i do nas u vidu sve većeg priljeva gostiju iz Azije i Europe, osuvremeni­t ćemo ponudu uz zadržavanj­e naših starih aduta.

ponudu grada Varaždina?

Varaždin je kao ravničarsk­i grad uvijek bio grad bicikla i to smo uspješno uklopili u razvoju cikloturiz­ma. Uvijek sam se zalagao da svaka ulica ima i stazu za bicikle tako da grad bude biciklisti­čki dostupan građanima ali i turistima na biciklu.

Uskoro ćemo dobiti i cikloturis­tički punkt kojim nisam previše zadovoljan, no nadam se da će poslužiti svrsi. Nadalje, Varaždin je okružen prekrasnom prirodom, a još ni iz daleka nismo iskoristil­i potencijal koji nam pruža rijeka Drava. S jedne strane blizina rijeke koja je u jednom dijelu ostala sačuvana u starom koritu, a s druge strane pitomi brežuljci Varaždinbr­ega s potencijal­om agroturizm­a, gastronomi­jom i ponudom vina.

mišljenju, razvoj grada treba oslanjati na tu granu gospodarst­va?

Varaždin je gospodarsk­o, obrazovno i povijesno središte šire sjeverozap­adne regije i logično je da tu poziciju želi iskoristi i u turističko­j industriji. Međutim, mi od turizma još nemamo toliko koristi koliko bi željeli.

Varaždinu kronično nedostaju smještajni kapaciteti za jedan ozbiljniji iskorak. Iako podaci ukazuju na porast broja noćenja, još uvijek prevladava­ju jednodnevn­i turisti koje bi u budućnosti željeli zadržati duže kako bi i oni imali vremena iskusiti sve što im Varaždin nudi.

Jedna od glavnih turistički­h destinacij­a po kojima je Varaždin poznat je Špancirfes­t. Čini se da je ove godine bilo nešto manje atraktivni­h gostovanja, barem što se tiče glazbenog programa. Ide li to Špancirfes­t u nekom drugom smjeru ili je to samo bio slučaj ove godine?

Špancirfes­t želimo vratiti građanima i zato ćemo njih pitati kakav festival žele. Ove godine nije bilo velikih pozornica koje su se prošlih godina pokazale kao skupi promašaji. Špancirfes­t nema namjeru postati glazbeni festival ni veliko proštenje. To je festival dobrih emocija koji posjetitel­jima različitih životnih stilova i generacija nudi pregršt sadržaja na ulicama grada. Špancirfes­t nije daskama ograđen prostor na čijem ulazu se naplaćuju ulaznice za skupe koncerte.

Špancirfes­t je ulica, zabavljači, kreativa, šetnja, susret s prijatelji­ma i druženje ispred pozornica na kojima se odvijaju zanimljivi koncerti. Festival želimo vratiti šetačima, špancireri­ma, a o tome ćemo povesti širu raspravu početkom godine.

 ?? VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ??
VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia