Poslovni Dnevnik

Kreću pregovori o plaćama, Pavić ne bi o traženih 15%

Na stolu i mirovine Vlada traži rješenje i za problem zaštitnog dodatka, cjelovito rješenje do kraja godine, kaže ministar rada

-

Pregovori sa sindikatim­a javnih službi o temeljnom kolektivno­m ugovoru ( TKU) počinju idući tjedan, a nadležni ministar Marko Pavić uvjeren je da će, kao i kod državnih službi s kojima su oni već u tijeku, završiti na vrijeme.

Kad je riječ o TKU, na vrijeme znači do 1. studenoga, nakon čega slijede pregovori oko granskih ugovora, koji se trebaju zaključiti do 1. prosinca.Dok je dio sindikalis­ta izrazio sumnju da je Vlada namjerno otezala početak pregovora, ministar kao razlog ističe složenu proceduru vezanu uz utvrđivanj­e reprezenta­tivnosti sindikata. Kako bilo, sindikati su kao jedan od (početnih) zahtjeva najavili povećanje plaća od 15,2%, što oni, doduše, smatraju tek vraćanjem na razinu 2008. u smislu odno- sa prosječnih plaća u javnim službama i ostatku gospodarst­va. Kolika je u tome zona pregovaran­ja i što o početnim apetitima misli druga pregovarač­ka strana, ministar nije htio komentirat­i. Ostavit će to za same pregovore, rekao je, ističući da već ovogodišnj­e dizanje plaća dva puta po dva posto (a sa studenimm još dva) znači više od dvije milijarde kuna povećanja proračun- skih izdataka za plaće u javnim i državnim službama u 2018.

I u vezi s problemom zaštitnog dodatka na mirovine za dio zaposlenih kojima se tzv. drugi mirovinski stup (uveden 2002.) nije stigao kapitalizi­rati u dovoljnoj mjeri, Pavić je tek uopćeno rekao da Vlada traži rješenje i za njih, ali i za sve koji dolaze. Cjelovito rješenje, kaže, bit će doneseno do kraja godine.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Ministar Marko Pavić
GORAN STANZL/PIXSELL Ministar Marko Pavić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia