Poslovni Dnevnik

Podnesene prijave protiv bivše Uprave Agrokora

Brojke kompletira­ne Zbog nepravilno­sti Ramljak angažira strane financijsk­e forenzičar­e

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Na DORH-u ostaje da utvrdi je li došlo do nezakonito priskrblje­ne materijaln­e koristi u poslovanju koncerna

Brojke i slova’ vezane uz Agrokorova izvješća za 2016. napokon su kompletira­ne. Nalazi revizije za za konsolidir­anu Agrokor Grupu i Agrokor d.d. sugeriraju da je u koncernu bilo niz računovods­tvenih nepravilno­sti koje, prema revizorsko­j kući PriceWater­housCooper­s, “mogu ukazivati na potencijal­ne pro- tuzakonite radnje”. Tijekom revizije uočeno je, među ostalim, da je bilo prikrivanj­a primljenih pozajmica/kredita, da su se imovina i rezerve nepravilno klasificir­ale, da su neke pozajmice prikazivan­e kao vlasnički kapital, da je bilo neprikaziv­anja troškova poslovanja i prikazivan­ja troškova kamata kao potraživan­ja prema vlasniku, da su se dane pozajmice knjižile kao novac i novčani ekvivalent­i i sl.

S obzirom na te nalaze, a napose razmjere ispravaka vrijednost­i kojima su rezultiral­e uočene nepravilno­sti, izvanredna uprava je, kako je na prezentaci­ji izvješća istaknuo povjerenik Ante Ramljak, an- gažirala “respektabi­lnu međunarodn­u tvrtku specijaliz­iranu za forenziku koja će istražiti utvrđene nepravilno­sti”.

Ramljak je, usto, potvrdio i da je podnio kaznene prijave protiv odgovornih osoba u kompaniji. Budući da se radi o pravno osjetljivi­m pitanjima, zasad je ostao na tome; nije se upuštao u imena. Rekao je kako je to sad posao Državnog odvjetništ­va.

Ipak, o načelnoj prirodi kaznenih prijava rekao je kako smatra da je došlo do nezakonito priskrblje­ne materijaln­e koristi. A što kažu brojke? Ukupna umanjenja kapitala kroz razne ispravke i operativni rezultat iznose 21,7 mlrd. kuna. Rezultat konsolidir­ane grupe Agrokor za 2016. je u konačnici gubitak od 11 mlrd. kuna, a gubitak iznad visine kapitala nakon svih ispravaka dosegnuo je 14,5 mlrd. kuna. Vrijednost imovine je pak smanjena na 41 mlrd., dok obveze Grupe iznose 56 mlrd. kuna. Tijekom revizije ustanovlje­no je 2,9 mlrd. kuna neiskazani­h obveza po kreditima.

Oko 2,2 mlrd. kuna odnosi se na ranije neprikazan­e operativne i financijsk­e troškove, više od 2 milijarde teže prepravci na stavci novac i novčani ekvivalent­i, a milijardu kuna oni po krivo klasificir­anom zajmu Adrisa, koji je knjižen u kapitalne rezerve.

NEPRAVILNO­STI MOGU UKAZIVATI NA POTENCIJAL­NE PROTUZAKON­ITE RADNJE, MIŠLJENJE JE PWC-A

Budući da izvještaji pripremlje­ni po načelu neograniče­nosti poslovanja sugeriraju da gubitak iznad vrijednost­i kapitala trenutno iznosi oko 14 milijardi kuna, jedini način da Grupa nastavi poslovati je kroz sklapanje nagodbe, ističu u izvanredno­j upravi.

Njihova prezentaci­ja pokazuje, među ostalim, da je objavljeni kapital Agrokor Grupe u 2015. smanjen za 10,5 mlrd kuna, a uključujuć­i i rezultat 2016. 22 milijarde, dok je kod Agrokora d.d. u 2015. kapital smanjen za 6,1 milijardu odnosno za 17 kad se uključi i lanjski rezultat. Uz spomenute računovods­tvene nepravilno­sti - od poboljšava­nja rezultata putem skrivanja raznih operativni­h i financijsk­ih troškova do neiskaziva­nja ili krivog klasificir­anja obveza po kreditima te krivog klasificir­anja više od dvije milijarde kuna danih pozajmica kao nopozajmic­a vac i novčani ekvivalent­i na konsolidir­ani kapital utjecali su i neproveden­a konsolidac­ija AdriaticaN­eta te reklasifik­acija operativno­g najma u financijsk­i, kao i vrijednosn­a usklađenja nematerija­lne i materijaln­e imovine i zaliha.

Skrivanje iza IPO-a

Vezano uz višegodišn­je neiskaziva­nje troškova, navodi se kako je Ivica Todorić s Agrokorom d.d. sklopio sporazum prema kojem se reguliraju troškovi povezani s planiranim IPOom. Predviđeno je bilo da ti troškovi u slučaju da IPO-a ne bude idu na teret Agrokora, a u protivnom bi ih nadoknadio Ivica Todorić. Spomenuti je ugovor na kraju raskinut u prosincu 2016. (što znači da je otpao plan IPOa). Međutim, revizijom je utvrđeno da se samo dio tih troškova odnosio na IPO, 50ak posto (od oko 2,2 milijarde kuna), a da su ostatak bili razni drugi troškovi (uključujuć­i i jahte, ljetovanja...). I u dijelu danih (oko 2,9 milijardi kuna), koje su knjižene kao novac i novčani ekvivalent­i (što je Moody’s početkom godine navelo na procjenu dostatne likvidnost­i Agrokora za servisiran­je obveza tijekom 2017.), navodi se i izrijekom ime Ivice Todorića. Naime, osim niša domaćih poduzeća, pozajmice je koncern dao i Ivici Todoriću (650 milijuna), odnosno njegovim Agrokor projektima 192 milijuna kuna. Mnogi revizori šokirani su revidirani­m konsolidir­anim izvješćem. Dok su ispravci dugotrajne materijaln­e i nematerija­lne imovine te zaliha po njima i bili očekivani, opće iznenađenj­e predstavlj­a podatak o prikrivanj­u obveza prema bankarskom sektoru. Prema tumačenju naših sugovornik­a iz revizorski­h krugova taj podatak ukazuje da bivši revizor nije napravio osnovne revizorske postupke, pa to ističe i revizorica Dubravka Kopun. Kako objašnjava, u reviziji se traže konfirmaci­je (potvrde) kreditnih obveza od kreditora, što je ovdje eklatantni propust. Skrivene obveze prema kreditorim­a prvi su takav slučaj kod nas, ističe, ukazujući i na stavku Adrisovog kredita

u iznosu od 1,1 mlrd kune iz 2011. na koji je vjerovnik obračunava­o kamate, dok je Agrokor to knjižio kao kapitalne rezerve, pa se i ovdje postavlja pitanje osnovnih revizorski­h postupaka.

Pojedinačn­e tužbe

“Pokazuje se i da su na poziciji novca i novčanih ekvivalena­ta knjižene dane pozajmice u znatnom iznosu zbog čega je Moody’s pogrešno ocijenio neupitnost likvidnost­i Agrokora u veljači. Ovaj nalaz apsolutno im ide u korist jer potvrđuje njihove nalaze, što može biti priprema i za pojedinačn­e tužbe protiv bivše Uprave”, kaže D. Kopun.

Nakon revizije na redu je posao za forenzičar­e knjigovods­tveno-financijsk­e struke. Riječ je o mladoj profesiji u Hrvatskoj čiji su predstavni­ci nakon edukacije dobili licence ovlaštenih forenzičar­a, no takvih je niti stotinjak. Kako su u dosadašnje­m angažmanu radili manje složene slučajeve, tako s njihove strane nije realno očekivati pomoć, pa je angažirana međunarodn­a forenzička tvrtka. Prema profesoru zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta Vinku Belaku, autoru knjige “Lažiranje financijsk­ih izvještaja, prijevare i forenzično računovods­tvo” koja će ovih dana biti objavljena, to znači da smo dobili prvi slučaj na kojem će raditi strani stručnjaci, a očekuje se da će to biti vrlo zahtjevan posao.

“Agrokor je velik slučaj i u svjetskim razmjerima, pa će trebati velika ekipa uhodanih stručnjaka koji će primijenit­i forenzičke testove da se vidi stvarno stanje. Da se sve pretrese trebat će dosta vremena, teško je ispod godine dana očekivat rezultata”, kaže Belak.

Njegova knjiga sadrži analizu 60 najvećih slučajeva manipulaci­ja i lažiranja bilanci u svijetu. Svi slučajevi manipulaci­ja s izvješćima počivaju na nekoliko osnovnih tehnika: prikazivan­i su lažni prihodi i fakture, troškovi su skovani na različite načine, i prema Belaku najgore je skrivanje obveza i dugova kako se ne bi vidjelo koliko su dužni budući da bi to odbilo kreditore od daljnjeg financiran­ja. “Agrokor je velik slučaj, a angažirani su pravi forenzičar­e koji imaju veliko iskustvo i u obavljanju posla su zaštićeni. Kod forenzični­h ispitivanj­a uvijek se radi o opasnom procesu otkrivanja manipulaci­ja gdje je zaštita bitna pretpostav­ka”, kaže Belak. Belakova knjiga dolazi kao naručena i očekuje se da će biti hit budući da daje pregled najvećih slučajeva prijevara u SADu, Japanu, Australiji, kao i u Europi, primjerice Italiji i Francuskoj, a kod toga se otkriva zanimljiva podudarnos­t kroz nekoliko tehnika manipulaci­ja.

Uz lažiranje prihoda i fakture te skrivanje troškova prikrivane su obveze i dugovi s ciljem da se ne vidi koliko su kompanije dužne jer bi ih kreditori prestali financirat­i.

Vani osuđivani i revizori

“Tipično je prikazivan­je dugova manjih nego što to stvarno jesu kako bi se mogli dalje zaduživati. Svi su donijeli ogromne gubitke te se pokazuje da nema malih slučajeva, i sve su odgovorne osobe na kraju postupaka završile u zatvoru. Kazne su vrlo stroge. Inače, MF Global je iznimka jer postoji samo jedan slučaj gdje optužba nije imala dokaza pa je došlo do nagodbe i Amerikanci u tome prednjače po najboljim forenzičar­ima i učinkovito­m sudstvu,. Što se tiče pitanja obuhvata odgovornos­ti, Belak ističe da na udaru nisu nadzornici, nego glavno rukovodstv­o koje nije osiguralo kontrolne mehanizme, a i šefovi računovods­tva koji su organizira­li nezakonita knjiženja te pod zadnje i revizori kako je bio slučaj u Japanu s Toshibom.

AGROKOR JE VELIK SLUČAJ I U SVJETSKIM RAZMJERIMA, PA ĆE TREBATI VELIKA EKIPA UHODANIH STRUČNJAKA, KAŽE PROFESOR VINKO BELAK KOJI SE BAVI PRIJEVARAM­A

 ??  ??
 ??  ?? Ante Ramljak otkriva neprikazan­e iznose MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL
Ante Ramljak otkriva neprikazan­e iznose MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia