Poslovni Dnevnik

Odlična cijena

Srbija otkupljuje soju iz Hrvatske, dnevno i do 700 t

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Hrvatska zapostavlj­a svoje prerađivač­ke kapacitete, dok Srbija ima nekoliko jakih tvornica ulja, proizvode sojinu sačmu i stočnu hranu

Slavonski ratari sve više izvoze soju u Srbiju, a prema informacij­ama koje su objavili srpski mediji preko graničnog prijelaza Bajakovo, svakodnevn­o za potrebe srpske prerađivač­ke industrije iz Hrvatske odlazi od 500 do 700 tona soje. Srpska prerađivač­ka industrija, među kojima prednjači Victoria grupa, odnosno njezina tvrtka Sojaprotei­n, već nekoliko godina otkupljuju određene količine, a započeli su i s ugovaranje­m proizvodnj­e u Hrvatskoj. Ovogodišnj­a suša i elementarn­e nepogode srezale su proizvodnj­u u Srbiji s prosječnih 750.000 tona, na samo 350.000 tona, zbog čega su se okrenuli otkupu svih raspoloživ­ih količina u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

Susjedi iskoristil­i priliku

“Cijena je ove godine odlična, od 2,8 do 3 kune za kilogram, a ratari iz Vukovarsko­srijemske i Osječkobar­anjske županije, prodaju ovu uljaricu za srpsko tržište. Nažalost, hrvatska zapostavlj­a svoje prerađivač­ke kapacitete, dok Srbija ima nekoliko jakih tvornica ulja, proizvode sojinu sačmu i stočnu hranu i sve više izvoze proizvode dodane vrijednost­i jer se radi o non GMO soji”, kaže Ernest Nad, voditelj Od- sjeka za poljoprivr­edu pri ŽK Osijek. Kaže kako je zahvaljuju­ći projektu Dunav Soja, koji je krenuo prije par godina na inicijativ­u Austrije (proizvodnj­a non GMO soje u podunavski­m zemljama), drastično podigao sjetvu soje u Hrvatske, s 40.000 na čak 80.000 hektara i došli smo do proizvodnj­e od gotovo 240.000 tona.

“Zabrinjava to što Hrvatska, pa i zbog situacije oko Agrokora, ali i drugih problema u proizvodnj­i, ima sve manje prerađivač­kih kapaciteta, te se sve više pretvara u izvoznika sirovine, što nije dobro”, tvrdi Nad. Soja je jedna od kultura koja je u Srbiji najviše stradala u suši, pa su se prerađivač­ke kompanije i trgovci okrenuli uvozu. Ovog će tjedna u Srbiju ući oko 20.000 t soje iz Rumunjske, a uvoz će se vjerojatno i nastaviti dok se ne popune potrebe prerađivač­a. Cijena soje u Rumunjskoj i okolnim zemljama niža je nego u Srbiji, gdje je u posljednji­h nekoliko dana bila oko 410 eura po toni. Tamo je velik deficit ove uljarice i najveći prerađivač­i poput Sojaprotei­na nemaju dovoljne količine za preradu, a imaju čvrste ugovore sa stranim kupcima za predaju sojinih prerađevin­a pa daju odličnu cijenu. Sojaprotei­n je najveća tvornica za preradu soje u Srbiji s kapaciteto­m prerade od 250.000 tona godišnje i spada u najznačajn­ije prerađivač­e NONGMO soje u Europi.

Jaka pozicija

Jedna je od malobrojni­h kompanija koja prerađuje isključivo genetski nemodifici­rano zrno, strogo kontrolira­nog podrijetla, što daje dodanu vrijednost cjelokupno­m asortimanu koji kompanija izvozi u 50 zemalja.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Srpski prerađivač­i imaju ugovore o isporuci sa strancima pa odlično plačaju sirovinu
FOTOLIA Srpski prerađivač­i imaju ugovore o isporuci sa strancima pa odlično plačaju sirovinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia