Poslovni Dnevnik

Tomić radi vinski trezor, stiže eko markica

Pomoć Bruxellesa Hvarski vinar za ulaganja osigurao novac iz 3 Vinske omotnice

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Pomoć Bruxellesa Hvarski vinar za ulaganja osigurao novac iz 3 Vinske omotnice

Posljednji europski novac iskoristil­i su za kupnju punilice GAI koja, kako kaže Andro Tomić, vlasnik vinarije, vrijedi kao stan u Zagrebu - 900.000 kuna

Vinarija Tomić uskoro na tržište izbacuje Illyiricum, kombinacij­u cabernet sauvignona i plavca malog kojim ova priznata i poznata domaća vinarija dokazuju da i dalje njeguje tradiciju otoka Hvara. Vino je ime dobilo jer su uz položaj vinograda pronađena stara ilirska groblja, a od 2007.godine kada su ga posadili na toj lokaciji radili su na kvaliteti i danas, deset godina kasnije ponudili tržištu novi vinski brend. Osim ulaganja u kvalitetu i razvoj brendova, ovi hvarski vinari dokazali su se kao majstori i u povlačenju novca iz EU fondova te su dosad dobili novac iz tri Vinske omotnice.

Moderna proizvodnj­a

Posljednji novac iskoristil­i su za kupnju punilice GAI koja, kako kaže Andro Tomić, vlasnik vinarije, vrijedi kao stan u Zagrebu. Vrijednost je 900.000 kn od čega je 50 posto stiglo iz Vinske omotnice. Zahvaljuju­ći fondovima nabavili su i tangencija­lni filter koji omogućuje posebnu filtraciju vina i koji koristi svega pet hrvatskih vinarija, sustav za preradu grožđa zahvaljuju­ći kojem vino ima manje taloga, suđe i viličar. U vlasništvu imaju deset hektara vinograda, a uglavnom su orijentira­ni na crne sorte, iako se mogu pohvaliti i s autohtonom sortom bogdanušom te pošipom. Surađuju s pedesetak kooperanat­a, a 30 posto proizvodnj­e je iz njihovih vlastitih vinograda.

“Hrvatska u nijednom segmentu nije napravila iskorake i pomake kao što ih je napravila u vinarstvu. Zadnjih godina se kvaliteta vina stalno podiže, rađa se cijela vojska potrošača koji cijene i vole dobro vino, a mi slušamo njihove potrebe˝, kaže Andro Tomić, vlasnik vinarije. Na tri novozasađe­na hektara zasadili su cabernet sauvignon, a u planu je i daljnja sadnja i širenje vinograda. Godišnja proizvodnj­a im je 130.000 boca, a dnevno ih prodaju 330. Osim vina, Tomići rade prošek i liker Euforiju, kombinacij­u kadulje i rogača koja ima brojne obožavatel­je jer nudi autohtoni okus otoka.

Eko markica

Vinariju Tomić u Jelsi koja je “kopija” starogrčki­h prostora za uživanje posjećuju turisti iz cijelog svijeta, a oni su ujedno i najbolji potrošači koji, kako tvrdi vlasnik, ni ne pitaju za cijenu. Tomić kaže kako im je planu i vinski trezor pet metara dubine za skladišten­je vina.

“Naše najjeftini­je vino je 70 kuna, a najprodava­niji je Plavac mali koji čini čak 50 posto ukupno prodanih boca naše vinarije”, pohvalio se Tomić. Iako su prisutni i u Zagre- bu, većinu vina prodaju u Dalmaciji i na otoku jer turisti žele i traže domaća vina.Vinograd koji su zasadili 2007.godine zasađen je u ekološkim uvjetima.

“Iako je teže, skuplje i nema puno pozicija za takvu proizvodnj­u, mi volimo izazove. Sada smo dvije godine u prijelazno­m razdoblju, a u 2017. dobivamo i ekološku markicu za vina s tog položaja”, objašnjava Tomić.

HRVATSKA U NIJEDNOM SEGMENTU NIJE NAPRAVILA POMAKE KAO ŠTO IH JE NAPRAVILA U VINARSTVU. ZADNJIH GODINA KVALITETA VINA STALNO SE PODIŽE, KAŽE ANDRO TOMIĆ

 ?? PD ?? Vinariju Tomić u Jelsi posjećuju turisti iz cijelog svijeta
PD Vinariju Tomić u Jelsi posjećuju turisti iz cijelog svijeta
 ??  ??
 ?? PD ?? Novi vinograd zasađen je u ekološkim uvjetima; vlasnik Andro Tomić
PD Novi vinograd zasađen je u ekološkim uvjetima; vlasnik Andro Tomić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia