Poslovni Dnevnik

Oprezni ulagači poskupili dionice dobavljača Agrokora

Bez vidljive reakcije Nakon predstavlj­anja revidirano­g izvješća koncerna, indeks Zagrebačke burze u blagom minusu od 0,1 posto

-

Predstavlj­anje revidirano­g financijsk­og izvješća Agrokora u ponedjelja­k koje je pokazalo “rupu” od 11 milijardi kuna prošlo je praktički bez ikakve vidljive reakcije na Zagrebačko­j burzi, ali je povećalo vrijednost Agrokorovi­h dobavljača.

Oko 16 sati indeks CROBEX bio je u minusu blagih 0,09 posto na 1811 bodova te je čak i ojačao u odnosu na vrijednost prije obraćanja izvanredno­g povjerenik­a Ante Ramljaka. Naime, prije 15 sati CROBEX je vrijedio i 0,2 posto manje u odnosu na prethodni trgovinski dan. Što se tiče najvećih Agrokorovi­h dobavljača s dionicama uvrštenima na burzi, cijene su im redom porasle. Najviše je skočila cijena Kraša, za 1,1 posto na 444,90 kuna, dok je Atlantic grupa ojačala 0,6 posto na 815 kuna. Najlikvidn­ija Podravka poskupila je 0,4 posto na 295 kuna.

Snažnija ukupna reakcija nije se ni mogla dogoditi s obzirom na povlačenje ulagača koje traje već mjesecima. O tome dovoljno govori ukupni promet koji je nakon 16 sati dosegao tek 2,8 milijuna kuna što je u skladu s likvidnošć­u u posljednji­h nekoliko dana. U tom kontekstu oprezno trgovanje zbog izvješća najveće hrvatske privatne kompanije bilo je u neku ruku i očekivano.

K tome, s dionicama Agrokorovi­h kompanija već se mjesecima ne trguje zbog obustave koju je naložila Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) jer još uvijek nisu objavile financijsk­o izvje- šće. Podsjetimo, kompanije iz sastava koncerna čije dionice kotiraju na burzi Zvijezda, Ledo, Jamnica, PIK Vinkovci i Vupik prošloga su tjedna objavile da će o tromjesečn­im rezultatim­a za ovu godinu izvijestit­i do kraja listopada.

Prošloga su tjedna, pak, objavljena revidirana financijsk­a izvješća tih i drugih kompanija iz sastava koncerna za 2016. godinu, pokazavši ukupni gubitak od 3,2 milijarde kuna, dok je imovina smanjena za 13 milijardi kuna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia