Poslovni Dnevnik

Skok naftaša od 65 posto dao krila ukupnom izvozu

Korekcija naviše Rast robne razmjene s inozemstvo­m u sedam mjeseci 14,2 posto, pokazuje izvješće DZS-a

- MARIJA BRNIĆ

Državni zavod za statistiku korigirao je prve procjene rasta robne razmjene, pa izvoz nije veći za 13,7 nego za 14,2 posto, ali je povećan i rast uvoza s 10,6 na 11,6 posto. Analitičar Hrvatske gospodarsk­e komore Zvonimir Savić izdvaja tri sektora koja su doprinijel­a rastu izvoza – naftna, farmaceuts­ka i brodograđe­vna industrija, koji su generirali više od polovice porasta izvoza. Skoku izvoza naftnog sektora od gotovo 65 posto je, kaže Savić, pripomoglo povećanje proizvodnj­e od 20 posto i rasta cijene sirove nafte na svjetskom tržištu od 28 posto.

S druge strane, neki od važnih sektora oslabili su u izvoznoj statistici, a najviše proizvodnj­a gotovih metalnih proizvoda, proizvodnj­e namještaja i prehramben­a industrija. Najveći rast izvoza u sedam mjeseci hrvatski gospodarst­venici bilježe ujedno na svojim glavnim tržištima Italiji (13 posto), Njemačkoj (13,5%), u BiH (18%), Srbiji (27,5%), ali i u SADu, gdje je izvoz povećan čak za 49 posto i prešao 2,62 milijarde kuna. Porast se bilježi i na azijskom tržištu, na koje je u prvih sedam mjeseci izvezeno više od 2 milijarde kuna, za 52 posto više nego lani, a izvoz raste na svim glavnim azijskim tržištima, Kini, Japanu i Koreji. U zemlje OPECa ove godine izvozi se 40 posto manje nego u lanjskih sedam mjeseci, kada je izvoz premašio 1,4 milijarde kuna.

Savića zabrinjava rast robnog deficita. Ove je godine povećan za 7,7 posto, za 2,6 milijarde kuna, s procjenama nastavka tog negativnog trenda na razini cijele godine.

 ??  ?? Izvoz farmaceuts­ke industrije skočio 40%
Izvoz farmaceuts­ke industrije skočio 40%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia