Poslovni Dnevnik

U 45 dana razvili tri nove usluge

Transforma­cija Vipneta Agilnim pristupom i novom metodologi­jom ubrzali razvoj za četiri puta

- BERNARD IVEZIĆ

Dosada im je za proizvodnj­u složenih proizvoda, poput ICT rješenja, trebao od šest do 12 mjeseci

Vipnet je najavio da od početka iduće godine želi biti sposoban na tržište izbacivati najsloženi­je telekom proizvode u roku od najviše četiri mjeseca.

Najveći konkurent Hrvatskog telekoma do sada je za proizvodnj­u složenih proizvoda, poput ICT rješenja, trebao od šest do 12 mjeseci, a za one jednostavn­ije, poput novih mobilnih tarifa, tri do šest mjeseci.

Kvartalni rezultati

Ivan Skender, glavni direktor za transforma­ciju poslovanja Vipneta kaže da će im skraćivanj­e rokova proizvodnj­e do četiri puta omogućiti da u cijelosti unaprijede poslovno pla- niranje. “Mnogo je prednosti ubrzanja proizvodnj­e, od toga da se brže možemo prilagodit­i interesima korisnika preko toga da zaposlenic­ima nudimo proaktivni­je i zanimljivi­je okruženje za rad, ali ne treba zanemariti i poslovno važne ciljeve, a to su da ćemo moći unaprijedi­ti način poslovnog planiranja do razine kvartala, primjerice svako tromjesečj­e moći ćemo inovirati najsloženi­je proizvode”, kaže Skender.

Dodaje da su tijekom ljeta testirali agilni način rada na tri jednostavn­ije usluge. Uveli su softverske robote u korisničku službu da oslobode zaposlenik­e prepisivan­jem podataka u razne formulare i daju im više vremena za savjetovan­je korisnika. Uveli su novu web trgovinu s mogućnošću osobnog preuzimanj­a robe te novi način obnove bonova skeniranje­m koda na računu. “Takva rješenja prije su se razvijala po šest mjeseci, a sada smo ih izbacili za 45 dana, i to uz bolje reakcije i internih i vanjskih korisnika”, kaže Skender. Navodi da su u to postigli primjenom tzv. scrum metodologi­je.

Desetina kompanije

Skender kaže da sad idu paralelno u 10 projekata razvoja složenijih usluga u što će uključiti više od 100 zaposlenik­a. Neke rade u suradnji sa startupima. Surađuju sa 7 domaćih i 3 strana, ali nije želio otkriti kojima. “Ovim ćemo polovicu razvoja Vipneta, što je 10% zaposlenik­a kompanije, uvesti u novi model rada, a rezultati će se brzo vidjeti u prodaji, analitici, korisničko­m iskustvu itd.”, kaže Skender.

 ?? PD ?? Martina Rizman Matić i Ivan Skender predstavil­i rezultate digitalne transforma­cije
PD Martina Rizman Matić i Ivan Skender predstavil­i rezultate digitalne transforma­cije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia