Poslovni Dnevnik

Cilj nam je obnavljanj­e rezervi i povećanje proizvodnj­e

Tvrtko Perković, operativni direktor Istraživan­ja i proizvodnj­e nafte i plina u Ini, kaže kako Hrvatska ima naft ugljikovod­ika koja je Ini potrebna pa kompanija zahvaljuju­ći niskoj zaduženost­i ima mogućnost ulaska u inoz

- BORIVOJE DOKLER

Od 2012. do danas Inina kapitalna ulaganja veća su od 8 milijardi kuna, od čega se više od 4 milijardi odnose na istraživan­je i proizvodnj­u nafte i plina

STvrtkom Perkovićem, operativni­m direktorom Istraživan­ja i proizvodnj­e nafte i plina u Ini, razgovaral­i smo o kapitalnim ulaganjima tvrtke, naftnom potencijal­u Hrvatske, najvećim investicij­ama u inozemstvu te pripremi naftnih kompanija za postfosiln­o doba.

Koliko je Ina u proteklom petogodišn­jem razdoblju uložila u istraživan­je i proizvodnj­u nafte i plina?

Ina je jedan od najvećih investitor­a u Republici Hrvatskoj. Od 2012. do danas naša kapitalna ulaganja su veća od 8 milijardi kuna. Da budem slikovit o kolikom je iznosu riječ dovoljno je reći da se njime može izgraditi tri nove zagrebačke zračne luke ili gotovo dva Pelješka mosta.

Za Hrvatsku to su izuzetno visoko brojke te sa stoga pravom možemo zaključiti da je Ina i dalje motor hrvatskog gospodarst­va i na njega ima izuzetno značajan utjecaj, iako nam investicij­ska klima i okviri nisu baš najpriklad­niji. Ina je danas financijsk­i vrlo stabilna kompanija, koliko je to važno najbolje nažalost govore recentna događanja u hrvatskom gospodarst­vu.

U koje segmente istraživan­ja i razvoja je najviše ulagano?

Ina kontinuira­no ulaže u brojne projekte za koje smatra da joj mogu osigurati stabilnost poslovanja, održivost, ali i novi rast. Naša je poslovna logika da ulažemo u razvoj svake od naše tri temeljne djelatnost­i, a to su proizvodnj­a, prerada i prodaja naftnih derivata i plina. Od prethodno spomenutih 8 milijardi kuna, više od pola, oko 4 milijarde kuna uložili smo u projekte koji se odnose na istraživan­je i proizvodnj­u nafte i plina i to najvećim dijelom u Hrvatskoj. To su projekti koji stvaraju novu vrijednost i tako osiguravaj­u dobrobit, ne samo kompaniji, već društvu u cjelini.

Rezultati nisu izostali jer smo na kraju 2016. povećali proizvodnj­u domaće nafte za gotovo 40 posto u odnosu na 2013. godinu. Kad se zna da je to ostvareno na postojećim koncesijam­a jer su Ini, prije više od 5 godina, neutemelje­no oduzete dozvole za nova istraživan­ja, uspjeh je time i veći. Zavidni rezultat posljedica je snažnog ulaganja u stimulacij­ske i remontne radove na postojećim proizvodni­m bušotinama. Lani smo pokrenuli novu proizvodnj­u prirodnog plina u Međimurju. Ina je u taj projekt uložila više od 400 milijuna kuna i kompanija je usporila trend pada proizvodnj­e prirodnog plina na svega dva posto u prvih šest mjeseci 2017. u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Svi ti napori vraćaju nam se i kroz dobre financijsk­e rezultate Inine djelatnost­i Istraživan­je i proizvodnj­e nafte i plina.

Ostvarujem­o prihode veće za 19% i oni se kreću na razini od oko 2,2 milijarde kuna, a EBITDA je veća za čak 26% u prvoj polovici 2017. u odnosu na isto razdoblje lani. Dobri financijsk­i pokazatelj­i ključni su kako bi mogli nastaviti s ulaganjima u istražne i proizvodne projekte.

Koji su najveći projekti iz istraživan­ja i proizvodnj­e nafte i plina na kojima radite u Hrvatskoj?

Lani smo s Vladom potpisali Ugovor

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia