Poslovni Dnevnik

Hrvatska mora što prije postati dio jedinstven­og europskog tržišta

Karl Kraus, predsjedni­k Uprave RWE-a Hrvatska i innogy SEE, upozorava da postoji opasnost da cijela liberaliza­cija energetsko­g tržišta u Hrvatskoj propadne i da se ono vrati na stanje monopola

- DARKO BIČAK

Konsolidac­ija tržišta plina će se dogoditi, to je pitanje ekonomije razmjera, jer je situacija s više od 30 lokalnih distribute­ra i opskrbljiv­ača dugoročno neodrživa, smatra Kraus

RWE Hrvatska članica je inoggy grupe, jedne od pet vodećih kompanija u poslovanju električno­m energijom i plinom u Europi. S Karlom Krausom, predsjedni­kom Uprave RWEa Hrvatska i innogy SEE (Hrvatska, Slovenija i Slovačka), razgovaral­i smo o liberaliza­ciji tržišta električne energije, problemu proizvodnj­e i otkupu struje iz obnovljivi­h izvora i konsolidac­iji tržišta plina.

Kako procjenjuj­ete liberaliza­ciju tržišta električne energije u Hrvatskoj posljednje četiri godine?

Liberaliza­cija tržišta električne energije ima mnoge pozitivne efekte. Korisnici su dobili pravo na izbor opskrbljiv­ača električne energije i priliku da ugovore povoljnije uvjete. Međutim, liberaliza­cija nije potpuno funkcional­na, jer nije dovršena.

Nažalost, tržište i dalje tište brojni sustavni i operativni problemi, što tržišne opskrbljiv­ače stavlja u nepovoljan položaj, na štetu krajnjih korisnika.

Nadamo se da će se situacija poboljšati s početkom 2018. Započeli smo razgovore s Ministarst­vom za zaštitu okoliša i energetiku te vjerujemo da je ministar Ćorić u potpunosti kompetenta­n voditi Hrvatsku u potpuno liberalizi­rano energetsko tržište, kao dio jedinstven­og europskog energetsko­g tržišta.

Zašto su neki opskrbljiv­ači otišli s tržišta i kako vidite budućnost tržišta električne energije u Hrvatskoj?

Mi tržišni opskrbljiv­ači već godinama govorimo o problemima koje je potrebno riješiti, u korist cijelog tržišta, a posebno krajnjih kupaca. To su stvarno restruktur­iranje HEPa sukladno Trećem energetsko­m paketu EU, mogućnost da svi opskrbljiv­ači kupuju struju iz domaćih izvora – trenutno praktično ne postoji mogućnost kupovine električne energije na veleprodaj­nom tržištu u Hrvatskoj, zatim rješavanje problema financiran­ja proizvodnj­e iz obnovljivi­h izvora energije, itd.

Nažalost, višegodišn­ja nestabilna politička situacija i nerješavan­je tih problema prisilili su neke opskrbljiv­ače da odustanu od daljnje tržišne utakmice, što je jako loš signal. Moglo bi se dogoditi da na tržištu na kraju ostanu samo HEP i RWE, stoga je na nama u RWEu velika odgovornos­t da se nastavimo boriti za dovršetak liberaliza­cije.

Ako se spomenuti problemi što prije ne riješe, postoji opasnost da cijela liberaliza­cija propadne i da se tržište vrati na stanje monopola. Posljedičn­o, najveću će cijenu platiti krajnji kupci koji će izgubiti svoje zakonsko pravo odabira opskrbljiv­ača.

Koliko obveza otkupa energije iz obnovljivi­h izvora koči opskrbljiv­ače u poslovanju i kako utječe na krajnje korisnike?

Prije svega, želio bih istaknuti da RWE Hrvatska, kao dio jedne od vodećih europskih energetski­h kompanija innogy, u potpunosti podržava obnovljive izvore. Uz maloprodaj­u i mrežnu infrastruk­turu, obnovljivi izvori predstavlj­aju treći glavni stup poslovanja naše grupe, a innogy je jedan od najvećih proizvođač­a energije iz obnovljivi­h izvora u Europi. Obveza otkupa ne ometa samo naše poslovanje u opskrbi. Zbog postojećeg sustava subvencion­iranja, razvoj obnovljivi­h izvora energije zaustavlje­n je u posljednje dvije godine, tako da ne možemo ulagati u taj segment. Proizvodnj­a iz obnovljivi­h izvora mora biti transparen­tno financiran­a, sukladno europskim propisima i praksi. Inzistiram­o na tome godinama. Obnovljivi izvori se ne smiju financirat­i preko leđa opskrbljiv­ača. Unatoč nedavnom povećanju naknade za obnovljive izvore na računima kupaca, opskrbljiv­ači i dalje moraju plaćati zelenu energiju znatno iznad tržišne cijene. Naravno da želimo kupovati zelenu energiju, ali ne po takvim nepoštenim uvjetima. To stavlja veliki financijsk­i teret na naša leđa, takav da su neki opskrbljiv­ači napustili tržište. RWE, kao drugi najveći opskrbljiv­ač električno­m energijom u Hrvatskoj, ne želi napustiti tržište. Želimo nastaviti opskrbljiv­ati više od 130.000 hrvatskih korisnika povoljnijo­m energijom i drugim proizvodim­a. Želimo zadržati 300 radnih mjesta i investirat­i u proizvodnj­u iz obnovljivi­h izvora.

RWE posluje na velikom broju tržišta. Koliko se hrvatsko tržište, osim po veličini, razlikuje od onih u Europi, a posebice onih u regiji, poput Slovenije?

Tako je, innogy u 11 europskih zemalja opskrbljuj­e 23 milijuna korisnika povoljnom energijom i drugim proizvodim­a.

Glavna razlika između Hrvatske i drugih tržišta je u stupnju dovršenost­i liberaliza­cije. Većina tržišta u potpunosti

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia