Poslovni Dnevnik

Milijuna korisnika

-

inoggy opskrbljuj­e povoljnom energijom u 11 europskih zemalja

je liberalizi­rana i funkcional­na, također i u Sloveniji gdje je taj proces počeo prije 10 godina. Pravila su jasna i transparen­tna, a kupci često mijenjaju opskrbljiv­ača, tražeći bolje uvjete. U Hrvatskoj postoji niz problema koje treba riješiti da bi se proces liberaliza­cije završio i da bi krajnji korisnici imali mogućnost birati između više od samo 1 do 3 opskrbljiv­ača.

Kao i u svakom poslovanju, tržišni uvjeti za krajnje korisnike postaju bolji ako postoji konkurenci­ja.

Prošla je godina dana otkako je RWE ušao i na tržište plina za kućanstva u Hrvatskoj, kao prvi i zasad jedini tržišni opskrbljiv­ač. Kako ocjenjujet­e plinsko tržište?

Ni liberaliza­cija tržišta plina nije potpuno zaživjela, već je stala na pola puta. Tržište je formalno otvoreno pa bilo tko može ući u opskrbu, međutim problem je u regulirano­j cijeni plina za kućanstva.

Prvi smo ušli na tržište, jer smo vjerovali da će se najavljena liberaliza­cija doista dogoditi, ali nažalost razvoj događaja iz ožujka ove godine pokazao je da nismo bili u pravu.

Nedavno ste preuzeli plinsku infrastruk­turu i opskrbu u Koprivnici. Mislite li da je plinskom tržištu u Hrvatskoj potrebno okrupnjava­nje i planirate li daljnje akvizicije?

Naša primarna strategija rasta u Hrvatskoj je naravno organski rast, ali i akvizicije lokalnih distribute­ra. U Koprivnici smo ponudili najbolju ponudu za 75 posto plinskog biznisa i ušli u partnerstv­o s Gradom Koprivnico­m.

Vjerujemo da će plinsko poslovanje u Koprivnici i dalje biti snažno i razvijati se uz ozbiljnog međunarodn­og partnera kao što je RWE. Konsolidac­ija tržišta plina će se dogoditi, to je pitanje ekonomije razmjera, jer je situacija s više od 30 lokalnih distribute­ra i opskrbljiv­ača dugoročno neodrživa te će na tržištu opstati samo nekoliko većih igrača.

Iako je taj proces usporen zbog nedovršene liberaliza­cije tržišta plina, on je ipak počeo našom akvizicijo­m u Koprivnici, a vjerujemo da će se nastaviti. Cilj nam je dalje ulagati i u plinsko poslovanje u Hrvatskoj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia