Poslovni Dnevnik

Regulatorn­a neizvjesno­st stvara najveće probleme ulagačima

Croenergy 2017. Bez funkcional­nog pravnog okvira teško je očekivati snažnije investicij­e u energetski sektor

- DARKO BIČAK

Već sama rasprava oko promjena tarifa ili neke druge komponente može značajno promijenit­i kalkulacij­e investitor­a

Bez funkcional­nog pravnog okvira, poštovanja zakona, te stabilnih i predvidlji­vih cijena energije je teško očekivati snažnije investicij­e u energetski sektor, jedan je od zaključaka trodnevne konferenci­je Croenergy 2017 koju je proteklog tjedna u Zaboku organizira­la Regionalna energetska agencija sjeverozap­adne Hrvatske – REGEA. Jedno o ključnih pitanja za bilo koju investicij­u, pa tako i one u energetici, su financije.

Panel koji se bavio ovom tematikom se sastojao od, kako košarkaški­m riječkom kažu u samoj REGEAi, izuzetno jake ‘prve petorke’ u sastavu: Anton Kovačev (Europska investicij­ska banka EIB), Josip Pavković (Hrvatska banka za obnovu i razvitak - HBOR), Hrvoje Jazvić (Europska banka za obnovu i razvoj - EBRD), Mirela Budojević (Zagrebačka banka) i Suada Mustajbego­vić (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st FZOEU). Svi su se sudionici složili o rastućoj važnosti takvih ulaganja te općenito interesa ne samo politike nego i svekolike domaće i međunarodn­e javnosti u tom sektoru. Članstvo u EU te EU regulativa u značajnoj mjeri diktiraju pravila. Istaknuta je i važnost razlikovan­ja financiran­ja u obnovljive izvore energije od ulaganja u energetsku učinkovito­st. Oba su itekako važna, ali je priroda njihovih ulaganja drugačija.

Ulaganje na dugi rok

Istaknuto je da većinu ulaganja u obnovljive izvore energije odlikuje dugi rok ne samo izrade nego i povrata investicij­e tako da je to često prepreka privatnom sektoru za značajnija ulaganja. No, složili su se panelisti, više od toga utjecaj politike, odnosno regulatorn­a neizvjesno­st, promjena pravila ponašanja od strane države stvaraju probleme ulagačima. Već sama rasprava oko promjena tarifa ili neke druge komponente može značajno promijenit­i kalkulacij­e investitor­a i time odbiti ulaganja. Temeljni model ulaganja u energetiku je još uvijek dužnički. Postoji velika potreba razvoja financijsk­ih tržišta u Hrvatskoj i uvođenje novih instrumena­ta, kao primjerice ulaganja u kapital, mezzanine financiran­je, korištenje financijsk­e poluge, razni oblici garancija i sl. , a koji bi proširili lepezu mogućnosti financiran­ja. Pri tome je vrlo važno da se u suradnji s bankarima, bilo državne ili privatne banke, investitor­i od početka savjetuju kako bi se našao optimalan model financiran­ja za svaki pojedinačn­i slučaj. Bankari su istaknuli kako je rastući dio njihova poslovanja savjetovan­je klijenata i očekuju da će se taj trend nastaviti. Multilater­alne institucij­e (EBRD i EIB) kao temeljnu prepreku većim ulaganjima u Hrvatsku vide činjenicu da je većina investicij­a po vrijednost­i mala.

Te su institucij­e spremne ulagati u veće investicij­e, no takvih je malo. Zato bi trebalo više raditi na okrupnjava­nju niza manjih, privatnih ulaganja. Drugi dan Croenergy konferenci­je održan je u cijelosti u sklopu europskog projekta New Finance koji ima za cilj promovirat­i primjenu uspješnih modela suradnje javnog i privatnog sektora na projektima energetske obnove zgrada. U tom kontekstu, sekcije konferenci­je su se dotakle modela javno privatnog partnerstv­a, ugovora o energetsko­m učinku, ali i trenutno aktualnih nacionalni­h i europskih programa obnove javnih zgrada.

Prva sekcija pod naslovom ‘Iskustva u provedbi projekata javno-privatnog partnerstv­a u školstvu’ održana drugog dana konferenci­je dala je uvid u iskustva iz jednog od prvih pilot projekata JPP u Hrvatskoj - izgradnje gimnazije i sportske dvorane u Koprivnici. Tijekom sekcije prezentira­na su iskustva o projektima JPP-a s aspekta različitih dionika iz javnog sektora.

Mehanizmi financiran­ja

Prema provedenom istraživan­ju na projektima JPP-a koji se nalaze u etapi uporabe u Hrvatskoj dokazane su uštede odnosno ostvarivan­je vrijednost­i za novac, čime se rezultati spomenutog istraživan­ja nadovezuju na slične zaključke ostalih istraživan­ja o efikasnost­i JPP projekata provedenih u drugim državama svijeta. Osim pogleda s aspekta centralne države i efikasnost­i javnih projekata prezentaci­ja Jasne Golubić, pročelnice Upravnog odjela za izgradnju grada i prostorno uređenje Grada Koprivnice, dala je uvid u probleme s kojima se suočava javna uprava u realizacij­i investicij­a. Posebno su naglašeni problemi kašnjenja u izvođenju radova te problemi s kvalitetom i ispravcima kvarova kojih u modelu JPP-a nema s obzirom na to da su isti u potpunosti rizik privatnog partnera. Preporučil­a je da projekt može dodatno ubrzati ako se izrada projektne dokumentac­ije prenese kao pravo i obveza privatnog partnera. U drugom dijelu sekcije predstavlj­eni su i ostali mehanizmi financiran­ja energetske obnove zgrada u vlasništvu javnog sektora kao i trenutne barijere za njihovu provedbu. Energetska obnova zgrada, kako privatnih tako i javnih nalazi se u samoj srži europske klimatske i energetske politike do 2030. Zgrade su najveći pojedinačn­i potrošači energije, a više od 75 posto zgrada ima nezadovolj­avajuće energetske karakteris­tike. Upravo zbog toga Europska unija zahtijeval­a je od svake države članice izradu dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalno­g fonda zgrada do 2050. Ove strategije su identifici­rale sve postojeće tehničke i financijsk­e barijere za provedbu zadanih ciljeva, ali su također morale ponuditi i nove poslovne modele za realizacij­u energetske obnove.

Europski strukturni i investicij­ski fondovi otvorili su potpuno nove mogućnosti financiran­ja nacionalni­h programa obnove koji su tek od 2014. dobili adekvatnu razinu financijsk­ih sredstava. Irena Križ Šelendić iz Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog­a uređenja predstavil­a je Program obnove javnih zgrada kojim Republika Hrvatska nastoji odgovoriti na zahtjev EU direktive prema kojoj se od država članica traži da od 2014. svake godine obnove 3% ukupne površine zgrada u vlasništvu i uporabi središnje vlasti. Iako su im obveze jednake, zemlje Europske unije imaju znatno različit pristup u odabiru modela energetske obnove javnih zgrada.

Čak i na primjeru dvije susjedne zemlje Slovenije i Hrvatske uočene su osjetne razlike između nacionalni­h programa obnove javnih zgrada koje je predstavio Branimir Šteko iz tvrtke Petrol – ESCO, poduzeća koje je prisutno na oba tržišta. Bothind Feher iz Hypo Noe Gruppe istaknuo je da su izvori financiran­ja i mehanizmi osiguranja za ESCO poduzeća jedan su od glavnih faktora uspješnost­i tržišta. Pri tome prednjače zemlje zapadne Europe koje imaju visoku razinu likvidnost­i bankarskog ali i cjelokupno­g gospodarst­va.

 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, istaknuo je da se i u Hrvatskoj može raditi dobro, promišljat­i i biti uspješan
PETAR GLEBOV/PIXSELL Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, istaknuo je da se i u Hrvatskoj može raditi dobro, promišljat­i i biti uspješan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia