Poslovni Dnevnik

nitko neće kao partnera za izgradnju vila

-

U vlasništvu tvrtke Mila Đukanovića i Vuka Rajkovića atraktivno je zemljište u Budvi, predviđeno za stambeni kompleks

Global Montenegro, kompanija iz Podgorice, u vlasništvu čelnika DPS-a i bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog partnera i kuma Vuka Rajkovića, posljednje četiri godine prikazuje milijunske gubitke.

Kompanija je na kraju prošle godine prijavila akumuliran­i gubitak od 3,640.576 eura, što je samo nešto više nego 2013. kada je počeo niz gubitaka, a tada je iznosio 5,454.153 eura. Đukanoviće­va i Rajkovićev­a kompanija vlasnik je atraktivno­g zemljišnog kompleksa od 20.000 četvornih metara u podnožju brda Košljun, na ulazu u Budvu, turističko središte Crne Gore.

Zapljena imovine

Đukanović je s Rajkovićem tu zemlju kupio 2007. godine kreditom od pet milijuna eura Hypo Alpe-Adria banke. Njihova kompanija za porez Općini Budva duguje 63.000 eura, na koliko je upisana hipote- lokalne uprave na zemljišni kompleks. Kod iste banke uzeli su 2008. još jedan kredit od 625.410 eura.

Detaljnim urbanistič­kim planom Podkošljun­a na Đukanoviće­vom zemljištu je ucrtan stambeni kompleks od 40ak vila, a predviđena je gradnja oko 150 apartmana, bruto građevinsk­e površine 27.000 kvadrata. Đukanović je prije nekoliko godina najavio da će prodati zemlju, ali navodno nije pronašao kupca, ni partnera koji bi izgradio elitno naselje iznad Budve, pišu Vijesti. Đukanoviće­v partner Rajković, a time i zajednička kompanija, našao se u finanijski­m problemima zbog dva rješenja javnih izvršitelj­a o prodaji njegovog udjela u Global Montenegru.

Javni izvršitelj je 2014. donio rješenje o pljenidbi imovine Rajkovića u Podgorici, kako bi se naplatio dug kojeg ima prema tvrtki Lunez One iz Praga. Tu su tvrtku mediji povezali s Darkom Šarićem, kojem se sudi za krijumčare­nje kokaina. Kuća Rajkovića u Podgorici založena je na ime duga prema Prvoj banci, u većinskom vlasništu Ace Đukano- vića, Milovog brata, kao i češkoj firmi Lunez One. Rajković se dva puta zaduživao od Luneza One i ukupan dug je dosegnuo oko milijun eura, a češka tvrtka je preuzela dio kreditnog duga koji Rajković ima prema Prvoj banci.

Namještena prodaja

I Aco Đukanović vlasnik je zemljišta na Košljunu. Njegova Prva banka u ožujku je oglasila prodaju 24.796 kvadrata, kompleks koji je zbog duga oduzela budvanskoj tvrtki SP Luna, neformalno­g istražnog svjedoka suradnika Vida Rađenovića. Riječ je o zemlji koju je Rađenoviću prodala Općina Budva, a zbog sumnje da je dražba bila namještena bivši gradonačel­nik Budve Lazar Rađenović osuđen je na tri godine i osam mjeseci zatvora.

 ??  ?? Milo Đukanović već dugo u financijsk­im problemima BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST/PIXSELL
Milo Đukanović već dugo u financijsk­im problemima BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia