Poslovni Dnevnik

Gemaxovi tereni u pola cijene

Dražba Nakon propasti građevinsk­e tvrtke prodaje se osam teniskih terena u Beogradu

-

Vrijednost terena s upravnom zgradom, sportskom dvoranom i garažom procijenje­na je na 8 mil. a nude se 4 mil. eura

Financijsk­a kriza koja je uzdrmala srpsku građevinsk­u industriju odnijela je još jednu žrtvu. Gemax, jedna od prvih privatnih građevinsk­ih kompanija u Srbiji nedavno je likvidiran­a, javlja Politika. Kriza koja je pogodila građevinsk­u industriju nije jedini uzrok propasti kompanije, urušavanje je počelo kada je policija 2007. godine uhapsila vlasnika i direktora Đorđa Antelja zbog sumnje da je zloporabio službeni položaj. Antelj je tada osumnjičen da je oštetio stečajne vjerovnike i pribavio protupravn­u imovinsku korist od više od sedam milijuna eura.

U pritvoru je proveo pet mjeseci, ali je odlukom Žalbenog suda pravomoćno oslobođen optužbi u slučaju “stečajna mafija”. Tko će biti novi vlasnici po mnogima najboljih te- niskih terena u Srbiji (osam teniskih terena s tri vrste podloge), zemljišta, stanova, skladišta i garaža bit će poznato po završetku javne dražbe, koju je stečajni upravitelj Mirko Borovčanin zakazao za 6. studenoga. Poznati Gemaxovi tereni za tenis, koji su dugo bili jedini u Beogradu, nalaze se na dedinjskoj padini, oko 500 metara od stadiona Crvene zvezde.

Zajedno s upravnom zgradom, sportskom dvoranom i garažom, vrijednost terena procijenje­na je na 969 milijuna dinara, što je oko osam milijuna eura. Početna cijena na dražbi je 484 milijuna dinara (oko četiri milijuna eura).

Gemax je službeno otišao u stečaj 6. srpnja ove godine, na temelju rješenja Privrednog suda u Beogradu. Imovina je podijeljen­a u 22 cjeline, a na prodaju su i građevinsk­o zemljište, stanovi u Omladinsko­j ulici u Beogradu, lokali, garaže, ali i proizvodna hala na Batajničko­m drumu od 8672 kvadrata. To je i najvrijedn­iji dio imovine kompanije Gemax (1,13 milijardi dinara). Početna cijena na dražbi iznosi 564 milijuna dinara, što je nešto manje od pet milijuna eura. Na prodaju je i mehanička radionica i skladište od 500 kvadrata, te apartman od 80 kvadrata u potkrovlju stambene zgrade u Vrnjačkoj Banji. Početna cijena stana je tri milijuna dinara, odnosno oko 25.000 eura, što znači da se kvadrat prodaje za oko 300 eura.

Prije propasti Gemax je gradio mnoge objekte u Beogradu, između ostalog za Porsche u Srbiji, te za trgovački lanac Metro u Novom Sadu, Zemunu i Krnjači.

 ?? PD ?? Gemaxovi teniski tereni blizu stadiona Crvene zvezde dugo su bili jedini u Beogradu
PD Gemaxovi teniski tereni blizu stadiona Crvene zvezde dugo su bili jedini u Beogradu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia