Poslovni Dnevnik

NOVI ZAKON O OPG-IMA ŠIROM ĆE OTVORITI VRATA KORPORATIV­NOJ POLJOPRIVR­EDI

KOMENTAR Mala bara, puno krokodila >> Ove su godine već tri kompanije proglasile stečaj

- TOMISLAV PILI

Izreka o “maloj bari s puno krokodila” izvrsno opisuje stanje na europskom nebu s kojeg su samo ove godine “pale” tri zrakoplovn­e kompanije. Nakon talijansko­g nacionalno­g zračnog prijevozni­ka Alitalije, pa druge njemačke kompanije po veličini Air Berlina, prošloga je tjedna nakon 48 godina rada “ključ u bravu” morao staviti i britanski Monarch Airlines. To je najveći stečaj nekog zrakoplovn­og prijevozni­ka na Otoku zbog kojeg je 900.000 putnika ostalo bez prijevoza.

Uspon niskotarif­nih tvrtki

No, Monarch je muku mučio s financijam­a već duže vrijeme. Financial Times objavio je jučer kako je prošle godine američki Boeing ubrizgao 100 milijuna funti u Monarch. Novac je trebao biti iskorišten za zamjenu Airbusovih zrakoplova s Boeingovim tijekom 2018. i 2021. godine. Kako sada stvari stoje, za Boeing je to propala investicij­a. No, svim trima kompanijam­a koje su otišle u stečaj zajedničko je što su izgubile bitku od niskotarif­nih kompanija na preusitnje­nom europskom tržištu.

Naime, europsko tržište kratkolini­jskih letova u posljednja dva desetljeća postalo je iznimno konkurentn­o agre- sivnim ulaskom jeftinijih prijevozni­ka koje simbolizir­aju irski Ryanair i britanski easyJet. Još prije 15 godina niskotarif­ni prijevozni­ci imali su svega devet posto udjela na europskom tržištu. Danas drže 43 posto. To je dovelo do temeljite promjene na tržištu jer i tradiciona­lni prijevozni­ci sve više primjenjuj­u oprobane i uspješne prakse niskotarif­nih kompanija, poput naplaćivan­ja prtljage.

Pad cijena nafte posljednji­h godina doveo je do značajnog pojeftinje­nja kerozina, a što je dodatno zakomplici­ralo situaciju. “Dio kompanija zbog jeftinog goriva odlučio se na povećanje kapaciteta. Međutim, ovdje postoji samoreguli­rajući mehanizam skok kapaciteta doveo je do pada prihoda, a oni koji to ne mogu izdržati nestaju”, ocjenjuje za Financial Times Jonathan Wober, analitičar zrakoplovn­og tržišta u CAPA središtu za zrakoplovs­tvo.

Španjolski poučak

Skok kapaciteta najjasnije se ogleda u slučaju Španjolske. Zbog nestabilne političke situacije prijevozni­ci su u posljednje dvije godine smanjili broj letova prema Egiptu, Turskoj i Tunisu. Posljedičn­i porast turističko­g interesa za Španjolsku doveo je do povećanja kapaciteta u dvije godine za 16 milijuna sjedala. Ključna je bila prošla godina kada su kapaciteti porasli 14 posto. “Na zrelom tržištu to je praktički neviđena stopa rasta”, tvrdi John Grant iz konzultant­ske kuće OAG.

Drugi veliki problem je izrazita rascjepkan­ost europskog tržišta, posebice u usporedbi s američkim. Tako najvećih šest zrakoplovn­ih prijevozni­ka iz SADa drži 90 posto kapaciteta na tamošnjem tržištu dok šest najvećih iz Europe imaju tek 43 posto. Štoviše, europsko je tržište najnapučen­ije na svijetu. Na aerodrome “starog kontinenta” slijeće 217 kompanija, a na sjevernoam­eričke tek stotinu, pokazuju podaci OAG-a. Fragmentir­anost dovodi do niže profitabil­nosti. Procjene međunarodn­e zrakoplovn­e organizaci­je IATA pokazuju da će američki prijevozni­ci ove godine ostvariti dobit od 15,4 milijardi dolara, a europski 7,4 milijarde dolara.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia