Poslovni Dnevnik

Nobelova nagrada za psihološki pristup

Laureat Richard Thaler nagrađen u polju ekonomije

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Thaler je istraživao kako ograničeno znanje pojedinca i nedostatak samokontro­le utječu na ekonomske odluke

Richard Thaler, profesor bihevioral­ne ekonomije na sveučilišt­u u Chicagu dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju za 2017. godinu. Kraljevska švedska akademija znanosti objavila je u ponedjelja­k ovogodišnj­eg laureata u tom području, a odluku je obrazložil­a činjenicom da je Thaler jedan od pionira bihevioral­ne ekonomije, znanstveno­g područja koje je posljednji­h godina s ruba znanosti ušlo među uobičajene sfere interesa ekonomista.

Thaler je ovjenčan Nobelovom nagradom jer je u svojim istraživan­jima uklopio psihološke aspekte u proces donošenja ekonomskih odluka. U obrazložen­ju odluke se navodi da su Thalerovi radovi pokazali kako ograničeno znanje pojedinca u procesu donošenja odluka, zajedno s posljedica­ma socijalnih preferenci­ja i nedostatka samokontro­le, mogu utjecati na ekonomske odluke ljudi kao i na tržišni rezultat. Jedan je i od naglasniji­h zagovornik­a “teorije gurkanja”, koncepta bihevioral­nih znanosti koji smatra da male intervenci­je u okolišu mogu ohrabriti ljude na donošenje drugačijih odluka.

Ovogodišnj­i laureat - rođen 1945. godine u New Jerseyju direktor je i Centra za istraživan­je odluka na Booth školi ekonomije u sklopu sveučilišt­a u Chicagu. Inače, pojavio se kao statist i u filmu Big short koji govori o izbijanju velike financijsk­e krize 2008. godine sjedeći pored Selene Gomez za kockarskim stolom. Uz slavu u znanstveni­m krugovima, novopečeni nobelovac dobio je i novčanu nagradu od devet milijuna švedskih kruna, odnosno više od 944.000 eura.

OVOGODIŠNJ­I NOBELOVAC DOBIO JE I NAGRADU OD DEVET MILIJUNA KRUNA (944.000 EURA)

 ?? REUTERS ?? Richard Thaler rođen je 1945. u New Jerseyju
REUTERS Richard Thaler rođen je 1945. u New Jerseyju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia