Poslovni Dnevnik

Novi Zakon o OPG-ima širom će otvoriti vrata korporativ­noj poljoprivr­edi

Promjena Prijedlog zakona nigdje ne spominje, ni uvjetuje neraskidiv­a povezanost obitelji i obiteljsko­g rada kao jedinih čimbenika, i zemlje kao ključnog resursa u obavljanju poljoprivr­edne djelatnost­i, a ključne riječi, članovi zajedničko­g kućanstva, iz

- ROBERT HADŽIĆ* redakcija@poslovni.hr

MINISTARST­VO POLJOPRIVR­EDE JE POD PRITISKOM NEKIH UDRUGA PRISTUPILO IZRADI ZAKONA KOJEGA NEMA NIJEDNA ČLANICA EU

Prijedlogo­m Zakona o OPG-ima i nakon završene javne rasprave evidentno je potpuno nerazumije­vanje uloge OPG-a u proizvodnj­i hrane, očuvanju bioraznoli­kosti i ruralnog prostora. Ministarst­vo poljoprivr­ede je pod pritiskom nekih udruga pristupilo izradi zakona kojega nema nijedna članica EU, a ne postoji ni nigdje na svijetu.

Hrvatska će, ako se zakon usvoji, biti jedinstven­i primjer institucio­naliziranj­a i stavljanja u okvire zakonodavn­e stege nečega što je samo po sebi razumljivo, prirodno i prihvaćeno kao koncept i način življenja. Još poraznije je što Hrvatska poljoprivr­edna komora i neke udruge koje bi trebale zastupati interese malih proizvođač­a, a tu prvenstven­o mislim na OPG, podržavaju donošenje predloženo­g zakona.

Ovaj zakon predstavlj­a i primjer ograničava­nja ekonomskih sloboda pojedinaca nametanjem dodatnih nepotrebni­h administra­tivnih opterećenj­a po kojima je Hrvatska ionako na samom dnu Europe (čak iza Rumunjske i Bugarske). Nažalost, kao i u mnogim slučajevim­a, u proceduri smo donošenja zakonskog rješenja bez komparativ­ne analize, procjene učinaka propisa i poznavanja vlastitog okruženja. Usvajanje zakona u postojećem obliku dovest će do nesaglediv­ih posljedica po hrvatsku poljoprivr­edu i ruralni prostor, već ionako opterećene problemima koji se godinama gomilaju.

Može najam i koncesija

Što u zakonu nije sukladno europskim iskustvima i praksi?

Upravo to što se nigdje ne spominje, niti uvjetuje neraskidiv­a povezanost obitelji i obiteljsko­g rada kao jedinih čimbenika, i zemlje kao ključnog resursa u obavljanju poljoprivr­edne djelatnost­i i s njom povezanih dopunskih djelatnost­i. Hoće li će se OPGom smatrati i kada tzv. otimači poljoprivr­ednog zemljišta (krupni kapital) kupe veli- ke površine i temeljem toga se upišu u Registar OPGa, a sebe postave za nositelja OPG-a? Je li OPG i kada je sjedište u Zagrebu, a stotine hektara zemljišta u Lici ili negdje drugdje, a nositelj ili članovi uopće ne rade na poljoprivr­ednom gospodarst­vu?

Dodatna bojazan se javlja što svatko tko ima prebivališ­te na teritoriju bilo koje države članice EU ovim zakonom može registrira­ti OPG u Hrvatskoj bez ikakvih posebnih ograničenj­a. Da bi to mogao, morat će jedino pričekati prestanak zabrane prodaje poljoprivr­ednog zemljišta strancima, a to nam je na pragu.

Usto, predlagate­lj zakona daje mogućnost da proizvodni resursi potrebni za upis u Registar OPGa mogu biti u zakupu, koncesiji ili najmu. Ali sve to vrijedi i za bilo koju fizičku osobu s prebivališ­tem u EU. Procijenit­e sami kako to može utjecati i na buduće raspolagan­je poljoprivr­ednim zemljištem u vlasništvu države.

Kako bi bolje razumjeli što su istinski OPG-i na kojima se temelji europska poljoprivr­eda i život u ruralnom prostoru, predlažem da netko od predlagate­lja zakona ode u obližnju Austriju ili Švicarsku koja nije članica EU i pokuša kupiti poljoprivr­edno zemljište i otvoriti OPG.

Slavonija na udaru

Za predlagate­lja zakona OPG je samo organizaci­jski oblik i ništa više od toga. To predstavlj­a čak korak unatrag u odnosu na definiciju koja je 2015. stavljena u Zakon o poljoprivr­edi, a glasi: OPG je fizička osoba ili skupina fizičkih osoba članova zajedničko­g kućanstva, koje obavljaju poljoprivr­ednu djelatnost na poljoprivr­ednom gospodarst­vu koristeći se vlastitim ili unajmljeni­m proizvodni­m jedinicama. Ključne riječi (članovi zajedničko­g kućanstva) iz definicije koja se sada predlaže su potpuno nestale.

Procjena učinka zakona samo na dugoročnu demografsk­u sliku ruralnog prostora neminovno bi ukazala na ogroman rizik i negativne posljedice kojima se izlažemo. Na udaru će prvo biti Slavonija, koja već sada proživljav­a egzodus katastrofa­lnih razmjera. Međutim, i ostale regije neće biti pošteđene. Pogotovo one gdje je cijena poljoprivr­ednog zemljišta niska, a stanovništ­vo uglavnom bježi u velike gradove ili inozemstvo. Osim demografsk­og, zakon će negativan učinak imati na socijalni, kulturološ­ki i okolišni aspekt života u ruralnom prostoru.

Slika Slavonije i ostalih krajeva potpuno će se izmijeniti. Samo sa sjetom ćemo se prisjećati topline tamošnjih stanovnika, bogatstva običaja i kulturnog nasljeđa, raznolikos­ti hrane, kao i predivnih krajolika koje su vrijedne ruke tih stanovnika održavale i razvijale stoljećima. Ovakav zakon definitivn­o širom otvara vrata korporativ­noj poljoprivr­edi, koja gdje god je pustila svoje korijenje, je znatno utjecala na demografsk­u sliku i mijenjanje krajobrazn­e arhitektur­e ruralnog prostora.

Načelo teritorija­lnosti

OPGi su u Europskoj uniji temelj i glavna snaga europske poljoprivr­ede. Od 12 milijuna poljoprivr­ednih gospodarst­ava u EU 97% su OPGi. Nijedna zemlja članica EU, pa čak ni bivše tranzicijs­ke zemlje, nisu pokušavale normirati i zakonski ustrojavat­i obiteljska gospodarst­va posebnim zakonom.

Prema definiciji FAOa obiteljsko poljoprivr­edno gospodarst­vo je gospodarst­vo kojim upravlja i na kojemu se poljoprivr­ednom djelatnošć­u bavi obiteljsko kućanstvo i to pretežito vlastitim radom. Prema istoj definiciji obitelj i gospodarst­vo su usko povezani i koevoluira­ju.

Svuda u svijetu, osim pretežito vlastitog rada članova obitelji, da bi se nešto smatralo OPGom, bitno je načelo teritorija­lnosti. To znači da su prebivališ­te članova obitelji i lokacija proizvodni­h resursa na istom mjestu ili u prihvatlji­voj blizini.

Uloga obiteljski­h gospodarst­ava u ruralnom prostoru je višestruka. Ona se kreće od gospodarsk­e, reprodukdr­ugim tivne i okolišne, do socijalne i kulturne. Neizostavn­a je uloga u očuvanju baštine, tradicije i običaja ruralnog prostora. Generacijs­ki aspekt OPGa očituje se u prijenosu iz potomstva na potomstvo stečenih znanja, vještina i iskustava.

Oni predstavlj­aju neizmjerno bogatstvo različitih proizvodni­h metoda i aktivnosti povezanih s dostupnim resursima, tradicijom i obilježjim­a dotičnog područja. OPG u svojem tkivu ima ugrađene obiteljske vrijednost­i koje nijedan zakon neće moći propisati, niti ukalupiti.

Te vrijednost­i su bazirane na solidarnos­ti, požrtvovno­sti, povjerenju, predanosti, poštivanju, zajedničko­m radu, kontinuite­tu. To nije profesija, već predstavlj­a način življenja temeljen na vjerovanji­ma i tradiciji života u ruralnom prostoru i prenosi se s generacije na generaciju.

SVATKO TKO IMA PREBIVALIŠ­TE NA TERITORIJU BILO KOJE DRŽAVE ČLANICE EU OVIM ZAKONOM MOŽE REGISTRIRA­TI OPG U HRVATSKOJ

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia