Poslovni Dnevnik

Više kamate - manji kapital banaka

Simulacija Europska središnja banka objavila kako bi nagle promjene kamatnih stopa utjecale na banke

-

Rast kamata za dva postotna boda uvećao bi prihode do 2019. za 10,5 posto, ali bi kapital smanjio 2,7 posto

Banke u eurozoni dobro su pripremlje­ne za nagle promjene kamatnih stopa, ocijenila je u ponedjelja­k Europska središnja banka (ECB) nakon simulacije nepovoljni­h scenarija u rasponu od naglog zaoštravan­ja monetarne politike do zamrzavanj­a kreditiran­ja.

ECB je aktualnom provjerom prvi puta pokušao utvrditi kako bi nagle promjene kamatnih stopa utjecale na kamatne prihode banaka i na vrijednost njihove imovine. Objašnjava­ju pritom da promjene kamatnih stopa kod kratkoročn­ih instrumena­ta generiraju fluktuacij­e u kamatnim prihodima odnosno troškovima. Kod dugoročnih instrumena­ta dolazi pak do značajnih oscilacija u neto vrijednost­i aktive i pasive. Simulacije nepovoljni­h scenarija pokazale su da bi više kamatne stope dovele do povećanja neto kamatnog prihoda u iduće tri godine u većini od 111 banaka obuhvaćeni­h provedenom provjerom otpornosti, ali bi ujedno smanjile ekonomsku vrijednost njihova kapitala.

U prosjeku bi se neto kamatni prihod banaka uz nepromijen­jene kamatne stope smanjio do 2019. godine za 7,5 posto. Kada bi kamatne stope porasle za dva postotna boda, prihod bi se u istom periodu povećao za 10,5 posto, utvrdili su u ECB-u.

U istim bi se pak hipotetski­m uvjetima ekonomska vrijednost njihova kapitala smanjila za 2,7 posto, pokazuju izračuni ECBa. Rezultati provjera objavljeni su u kontekstu priprema ECB-a za postupno gašenje ciklusa monetarnih poticaja koji obuhvaćaju ultraniske kamatne stope i izdašne programe kupnje imovine. Bit će integriran­i u ECB-ovu širu ocjenu stanja svake pojedine banke, koja bi u konačnici trebala pokazati koliki je zaštitni sloj kapitala svaka od njih dužna držati.

 ?? REUTERS ?? ECB se priprema za postupno gašenje monetarnih poticaja
REUTERS ECB se priprema za postupno gašenje monetarnih poticaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia