Poslovni Dnevnik

Traje potraga za strateškim i financijsk­im partnerima LNG-a

Terminal na Krku Finalna cijena i ugovori krajem iduće godine

-

Usklopu stručne prezentaci­je naslovljen­e “LNG Hrvatska – status projekta”, održane u sklopu petog Energy Market Foruma (EMFa), direktor tvrtke LNG Hrvatska Goran Frančić naglasio je da terminal za ukapljeni prirodni plin na Krku nije sam sebi svrha te da je kapacitet transportn­og sustava izuzetno značajan. Dodao je pritom i kako Plinacro i HEP imaju 50 – postotne vlasničkog udjele, te da je u tijeku i potraga za strateškim i financijsk­im partnerima.

Finale iduće godine

Riječi je bilo i o tzv. open season postupku koji ima dvije faze, neobvezuju­ću i obvezujuću, a koja bi završila u 2018. godini i to potpisivan­jem ugovora o korištenju terminala. Također je istaknuto i da je tijekom postupka javnog poziva za ulaganje (prema eng. Call for Equity) LNG Hrvatska uspješno alocirala namijenjen­ih 75 posto udjela.

“Pred nama je nekoliko paralelnih aktivnosti, gdje je najvažnija ona komercijal­na unutar koje ćemo vidjeti za koje je udjele tržišta zainteresi­rano. Sve poduzete aktivnosti podloga su za obvezujući korak na kraju godine kada će nam biti poznati svi parametri uz koju možemo definirati cijenu i na kraju sklopiti ugovore s korisnicim­a”, dodao je Frančić u sklopu svoje prezentaci­je. Pojašnjene su i tehničke cjeline terminala koje se sastoje od FSRU jedinice, pristana i visokotlač­nog priključno­g plinovoda, kao i kapaciteti skladišten­ja koji se kreću između 160 i 265 tisuća kubičnih metara, dok nominalni kapaciteti regasifika­cije ide i do 8 milijardi kubičnih metara plina godišnje.

“Iako maksimalna godišnja isporuka prirodnog plina iznosi 2,6 milijarde kubičnih metara, kapacitet od 8 milijardi uvjetovan je cijenom infrastruk­ture koja je u tom standardiz­iranom obliku bila najisplati­vija, dok bi sve druge prenamjene ili modifikaci­je iziskivale povećanje troškova“, pojasnio je Frančić.

Europski strateški projekt

Kako je dalje naznačeno u izlaganju, projekt LNGa na Krku uvršten je na EU listu projekata od zajedničko­g interesa, proglašen je strateškim investicij­skim projektom od važnosti za Hrvatsku, kao što je uvršten i u CESEC akcijski plan i na listu Europske Strategije Energetske Sigurnosti. Navedeno, između ostalog, proizlazi i iz činjenice da je projekt LNGa na Krku važan čimbenik diverzifik­acije opskrbe prirodnim plinom i povećanja sigurnosti opskrbe prirodnim plinom srednje i jugoistočn­e Europe. Obično se kao najveći benefiti ovog projekta navode diversifik­acija opskrbe prirodnim plinom, nakon čega slijedi ništa manje važno povećanje sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, potom uvođenje ekološki prihvatlji­vijeg izvora energije u regiju, smanjenje CO u regiji te u konačnici i olakšavanj­e ekonomskog razvoja.

 ??  ?? Direktor tvrtke LNG Hrvatska Goran Frančić MATIJA HABLJAK/PIXSELL
Direktor tvrtke LNG Hrvatska Goran Frančić MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia