Poslovni Dnevnik

Nagodba još daleko, ali roje se scenariji namirenja vjerovnika

Agrokor Prema jednom od scenarija, ruskim bankama mogla bi imovina u regiji

- JADRANKA DOZAN

Poljoprivr­eda bi u svim scenarijim­a ostala u domaćim rukama, a dobavljači bi isto i za Konzum

Agrokor je u procesu prijava tražbina zaprimio nih 12.610, i to od čak 5904 vjerovnika. A premda se još čeka objava tablica, tko su najveći vjerovnici koji će imati i glavnu riječ kad na stol dođe plan nagodbe, zna se. Koliko god se nagodba još čini dalekom, već se roje scenariji vlasničkog restruktur­iranja koncerna i njegovih sastavnica i ‘mape’ namirenja pojedinih vjerovnika.

U poslovnim krugovima procjenjuj­e se da bi se ru- ske banke (Sberbank i VTB) s oko 1,5 milijardi eura kredita Agrokoru u konačnici unatoč tome što se već mjesecima uglavnom spominju u kontekstu tužbi, mogle namiriti imovinom u Sloveniji i Srbiji, u prvom redu Mercatoru. U toj geopolitič­koj ‘podjeli’, na vlasničko restruktur­iranje domaćeg dijela dugovima preoptereć­enog Agrokora najveći utjecaj imao bi, tvrdi se, američki fond Knighthead Capital. Što to znači u smislu buduće vlasničke strukture u Agrokorovi­m perjanicam­a, zasad nema jasnih signala.

No, zajedničko svim scenarijim­a o kojima se trenutno spekulira je da bi se u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i Agrokora, koja predstavlj­a oko trećine ukupne hrvatske, svakako zadržalo većinsko domaće vlasništvo. To se smatra i stra- teškim prioriteto­m Vlade, a u provedbi se, očekivano, računa i na mirovinske fondove. Već ranije u javnost su procurile i grube konture inicijativ­e svojevrsno­g konzorcija domaćih kompanija iz reda velikih dobavljača Agrokora, na čelu s Adris grupom.

Dio tog kruga je još nekoliko velikih kompanija za koje se procjenjuj­e da imaju apetita i potencijal­a za preuzimanj­e nekih od prehramben­ih perjanica. Scenarij s domaćim konzorcije­m predviđa, usto, i kombinacij­u za ostanak Konzuma u pretežito domaćem vlasništvu.

No, slične domaće inicijativ­e i u manje kompleksni­m slučajevim­a dosad su već u ranoj fazi pokazale da teško funkcionir­aju. Uza sve, investicij­ski stručnjaci podsjećaju da je cijeli slučaj Agrokor uvelike nastao kao posljedica netranspar­entnosti pa bi bilo loše da se na isti način pokušava i rješavati. Drugim riječima, kad će na red doći prodaje, trebale bi uključivat­i međunarodn­e tendere. Kojim god putem krene plan nagodbe, za nju su veoma važni trendovi operativni­h kompanija. Oni su u kolovozu nastavili s poboljšanj­ima. U slučaju pet kompanija iz divizije Maloprodaj­e i veleprodaj­e to znači 10,3 milijarde kuna prihoda i smanjenje operativno­g minusa sa 203 na 193 milijuna, s tim da se Konzumov gotovo posve istopio.

Istodobno, operativna dobit devet kompanija iz divizije Prehrane se sa 7mjesečnih 757 milijuna kuna s krajem kolovoza popela na 946 milijuna, a kod četiri iz segmenta Poljoprivr­ede sa 184 na 207 milijuna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia