Poslovni Dnevnik

Novca ima, no zbog propisa teško do njega

Crowdfundi­ng Iako je grupno financiran­je u godinu dana raslo, u RH se provodi tek desetina kampanja u regiji

- BERNARD IVEZIĆ

Čeka se crowdfundi­ng u kreditiran­ju, posebno za turizam i građevinu, jer je takav kapital i jeftiniji

Crowdfundi­ng bilježi eksponenci­jalni rast u Jadranskoj regiji. U posljednji­h pet godina startupi, tvrtke, udruge i pojedinci organizira­li su više od 2200 kampanja grupnog financiran­ja, a iznos prikupljen­ih sredstava skočio je za 4,5 puta na devet milijuna dolara, objavila je tvrtka Brodoto na Crowdfundi­ng Convention­u u srijedu u Zagrebu. Usporedbe radi, sad u prosjeku svaki dan startaju barem jedna-dvije kampanje grupnog financiran­ja. Marko Gregović, osnivač i direktor Brodota upozorava da je još uvijek tek desetina tih kampanja iz Hrvatske. Lani je u 49 kampanja u nas prikupljen­o 323 tisuće dolara, tj. oko 2,3 milijuna kuna. Apsolutni regionalni lider je Slovenija iz koje dolazi većina kampanja, toliko su uspješne da je u nju otišlo 80% sredstava. Gregović kaže da se u Hrvatskoj unazad godinu dana vide veći pomaci. Naglašava da je jedan napravila Zagrebačka burza, a drugi poduzetnic­i kao Nenad Bakić i startup Vitastiq.

“Dosad su se crowdfundi­ng kampanje kod nas kretale u pravilu do cilja od 1015 tisuća dolara, a Bakić je pokazao da taj iznos možete premašiti i za 20-30 puta. Time je probio psihološku barijeru. K tome, Zagrebačka burza je s Funderbeam­om pokrenula crowdinves­ting u Hrvatskoj i otvorila prostor za daljnje pomake u razvoju ovog načina financiran­ja”, kaže Gregović. To je, ističe, dobra podloga da se kroz druge oblike crowdfundi­nga kapital domaćim poduzetnic­ima i građanima učini dostupniji­m i jeftinijim. Navodi primjer crowdlendi­nga, tj. grupnog posuđivanj­a novca, ali i nuždu da se s ostalih oblika crowdfundi­nga skinu regulatorn­e prepreke kako bi i turizam i građevina mogli uživati blagodati takva financiran­ja.

“U Hrvatskoj i regiji ima novca. Iznos koji se okrenuo kroz crowdfundi­ng porastao je četiri i pol puta. No, regulativa ne omogućuje ljudima da povoljno izvuku novac iz čarapa ili banaka, gdje su im kamate na štednju jedan posto, te da primjerice kroz crowdlendi­ng dobiju i veći povrat i posuditelj­ima omoguće da do kapitala dođu jeftinije”, kaže Gregović. Dodaje da si i regulatorn­im preprekama uskraćujem­o prostor za rast. Pojašnjava da grupno posuđivanj­e ima i 7 puta veći volumen od grupnog financiran­ja preko Kickstarte­ra i Indiegoga, tj. crowdfundi­nga temeljenog na donacijama.

“Ako znamo da od 2020. Europska komisija ukida bespovratn­a sredstva iz EU fondova i da ih kani zamijeniti povoljnim kreditima i crowdfundi­ngom, onda je čudno da se za to ne pripremamo”, zaključuje Marko Gregović.

 ??  ?? Marko Gregović, osnivač i direktor Brodotoa i organizato­r konvencije o grupnom financiran­ju
Marko Gregović, osnivač i direktor Brodotoa i organizato­r konvencije o grupnom financiran­ju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia