Poslovni Dnevnik

Elitni program Londonske burze prošle tri domaće tvrtke

- TOMISLAV PILI

Ciljaju uspješne Hrvatskim poduzetnic­ima predstavlj­eno kako doći do kapitala

U ELITE-u se čelnicima tvrtkama pokušava objasniti kako doći do kapitala iz različitih izvora

Program Londonske burze pod nazivom ELITE predstavlj­en je u srijedu u Zagrebu na konferenci­ji ELITE i UniCredit CEE Lounge, a svoja iskustva iznijeli su predstavni­ci tri hrvatske kompanije koje su prošle dvogodišnj­i ciklus. Kako je pojasnio Giacinto Oriolo, menadžer ELITE programa, s ovom kombinacij­om edukacije i međusobnog povezivanj­a tvrtki Londonska je burza započela 2012. godine. “Ponudili smo tri stvari: pristup kapitalu, educiranje i kontakte s klijentima i partnerima”, naglasio je Oriolo. Zajedničko svim 557 kompanija koje su do sada prošle kroz program jest da su uspješne i ambiciozne, ističe Oriolo. ELITE prije svega cilja srednje velike kompanije, a pokušava im objasniti kako da dođu do kapitala. To može biti kroz izdavanje dionica, obveznica, ulazak rizičnog kapitala ili spajanje i preuzimanj­e. Od tvrtki se ne zahtijeva uvrštenje dionica na burzu, a ako se na to i odluče, to ne moraju učiniti u Londonu. Dvogodišnj­i program stoji 20.000 eura.

ELITE surađuje sa Zagrebačko­m bankom, a zamjenik predsjedni­ka Uprave Claudio Cesario istaknuo je kako velike tvrtke nisu takve rođene, već su uspješno upravljale procesom rasta. O iskustvima u ELITE-u govorili su na panelu koji je vodio član Uprave Zabe Marko Remenar predstavni­ci tvrtki Span, Tokić i Žito. Prepričava­jući prvi sastanak s Giacintom Oriolom, predsjedni­k Uprave informatič­ke tvrtke Span Nikola Dujmović kazao je kako je mislio da se radi o “rumunjskom varalici”. “Ni- sam mogao vjerovati da netko dolazi iz Londona da bi nas potaknuo da rastemo”, kazao je Dujmović.

Ivan Gadže, predsjedni­k Uprave trgovca autodijelo­vima Tokić kaže kako se naučeno tijekom programa vrlo brzo može primijenit­i. “Radite s ljudima iz prakse”, naglasio je Gadže. Financijsk­i direktor Žita Jozo Ljubičić kaže kako su tijekom programa spoznali nove prilike za financiran­je i dobili mogućnost educiranja svojih zaposlenik­a.

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Giacinto Oriolo (Londonska burza), Marko Remenar (Zaba), Nikola Dujmović (Span), Ivan Gadže (Tokić) i Jozo Ljubičić (Žito)
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Giacinto Oriolo (Londonska burza), Marko Remenar (Zaba), Nikola Dujmović (Span), Ivan Gadže (Tokić) i Jozo Ljubičić (Žito)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia