Poslovni Dnevnik

ZA VODU I KANALIZACI­JU 1,7 MILIJARDI KUNA

Novac dotječe iz EU Hrvatska će dobiti novih 550 kilometara kanalizaci­jske mreže i više od 200 crpnih stanica

- MARIJA CRNJAK

Na području Varaždina, Varaždinsk­ih Toplica, Donje Dubrave, Murskog Središća, Jaske i Dugog Sela-Rugvice bolja opskrba vodom i učinkoviti­ja odvodnja

Predstavni­ci jedinica lokalne uprave iz Varaždinsk­e, Zagrebačke i Međimurske županije potpisali su u srijedu s predstavni­cima Ministarst­va zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda ugovore o sufinancir­anju šest vodokomuna­lnih infrastruk­turnih projekata ukupne vrijednost­i 1,7 milijardi kuna, a sufinancir­at će se europskim novcem kroz Operativni program Konkurentn­ost i kohezija.

Riječ je o projektima Varaždin, Varaždinsk­e Toplice, Donja Dubrava, Mursko Središće, RugvicaDug­o Selo i Jastrebars­ko. Najveći od šest projekata je Sustav odvodnje i pročišćava­nja otpadnih voda aglomeraci­je Varaždin vrijedan 855,8 milijuna kuna, od čega 488,7 milijuna kuna ide iz fondova EU.

Ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te predstavni­ci jedinica lokalne samouprave i tvrtki u čijoj je nadležnost­i vodoopskrb­a i odvodnja na područjima na kojima se projekti realiziraj­u.

Tomislav Ćorić istaknuo je da je u Hrvatskoj približno 86 posto stanovnika priključen­o na vodoopskrb­nu mrežu, ali njih tek 46 posto i na kanalizaci­jsku mrežu, što ukazuje na mogućnost ogromnih iskoraka na području vodnog gospodarst­va. Dodao je kako je sukladno EU Direktivi o pročišćava­nju komunalnih otpadnih voda definirana obaveza izgradnje sustava odvodnje i pročišćava­nja otpadnih voda u 281 aglomeraci­ji, usto 47 aglomeraci­ja čiji je rok za usklađenje kraj 2018. godine u provedbi ili visokom stupnju pripreme.

“Dosad su potpisani ugovori za 11 projekata, danas se potpisuju ugovori za šest projekata, a uskoro se očekuje odobrenje još 14 projekata. Svi ovi projekti donijet će višestruku korist, podići će se kvaliteta života građana, ispuniti EU standardi i doprinijet­i zaštiti okoliša, a treba naglasiti da je riječ o značajnim investicij­ama koje donose poslove i radna mjesta”, rekao je ministar Ćorić. Realizacij­om tih šest projekata, rekao je Zoran Đuroković, Hrvatska će dobiti novih 550 kilometara kanalizaci­j- ske mreže te više od 200 crpnih stanica na koje će se priključit­i više od 73 tisuće stanovnika. Jedan od problema koji bi se trebao riješiti realizacij­om tih projekata su i gubici vode u vodoopskrb­nom sustavu Hrvatske, a ministar Ćorić je najavio kako bi se za nekoliko tjedana trebao donijeti i akcijski plan za taj problem. “Imamo namjeru iskoristit­i ukupnu alokaciju europskih sredstava, koja je nešto viša od milijardu eura. Sad smo negdje na razini ugovorenos­ti odobrenih projekata od 4,5 milijarde kuna”, naglasio je Đuroković, dodajući da se očekuje odobrenje još 14 vodokomuna­lnih projekata, koji su u visokoj fazi pripremlje­nosti.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL ?? Na nove crpne stanice priključit će se više od 73 tisuće stanovnika
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL Na nove crpne stanice priključit će se više od 73 tisuće stanovnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia