Poslovni Dnevnik

Turska, BiH i Srbija grade autocestu

Veza Prometnica između Beograda i Sarajeva samo u dijelu kroz Srbiju stajat će 830 mil. dolara

-

Zorana Mihajlović, potpredsje­dnica srpske vlade i ministrica građevinar­stva, prometa i infrastruk­ture, potpisala je u sklopu posjete predsjedni­ka Erdogana Srbiji dokument koji bi mogao ubrzati gradnju planiranE autoceste između Beograda i Sarajeva. Mihajlović je s Ahmetom Arslanom, ministrom prometa, pomorstva i komunikaci­ja Turske, potpisala Pismo o namjerama za jačanje i proširenje suradnje u području prometa i infrastruk­ture, kojim se Turska, za koju se očekuje da će biti financijer, službeno uključuje u realizacij­u projekta autoceste BeogradSar­ajevo.

“Potpisivan­je pisma o namjerama znači da Turska po- država ovaj projekt, da ćemo zajedno definirati sljedeće korake i da ćemo moći brže krenuti u njegovu realizacij­u”, rekla je Mihajlović. “Izgradnjom Koridora 11, dionice od Požege do Preljine, dužine 31 kilometara, koju ćemo graditi a kineskim partnerima, Srbija će već završiti dio trase buduće autoceste. Nakon toga, preostaje nam još 60 kilometara autoceste od Požege do granice, preko Užica”, kaže Zorana Mihajlović. Prema njenim riječima, za tu dionicu čija se vrijednost procjenjuj­e na 830 milijuna eura, završena je preliminar­na studija opravdanos­ti, a sljedeći korak je izrada studije izvodljivo­sti, a zatim i glavnog projekta, nakon čega slijede razgovori o financiran­ju radova.

Međutim, još se ne zna trasa autoceste koja će znatno skratiti putovanje između dva glavna grada susjednih država. Parlament FBiH donio je odluku da trasa ide preko Tuzle, što je neprihvatl­jivo za RS, koja smatra da autocesta treba ići preko Pala i Višegrada.

 ?? PD ?? FBiH i RS ne mogu se dogovoriti oko trase autoceste
PD FBiH i RS ne mogu se dogovoriti oko trase autoceste

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia