Poslovni Dnevnik

Njušalova New Link konferenci­ja 2017 – prvi put u Hrvatskoj održana konferenci­ja za auto-moto industriju

“Imamo trend pada prosječne vrijednost­i vozila; prije pet godina bio je 70, 80 do 90 tisuća kuna, dok danas kupujemo automobile vrijednost­i od 30 do 40 tisuća kuna, i to putem kreditnih kartica”, istaknuo je Pero Klarić.

-

Prvi put u Hrvatskoj, na Njuškalovo­j New link konferenci­ji održana su predavanja i panel rasprave o globalnim trendovima i suvremenim izazovima za auto-moto industriju u domaćem i međunarodn­om kontekstu.

Time je 4. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti konferenci­ja proširena za novo, automoto tržište, gdje su vodeći stručnjaci u svojim izlaganjim­a i kroz zanimljive rasprave otvorili neke od ključnih tema koje se tiču poslovanja u toj industriji, posebno autokuća, trgovaca te distribute­ra motornih vozila. Uz razgovor o općim trendovima i identifici­ranje globalnih, ali i specifično lokalnih problema i izazova u eri digitalne transforma­cije, predstavlj­ene su neke nove ideje, metode i alati koji bi mogli pomoći kod unaprjeđen­ja poslovanja u tom sektoru.

Drugi dan Njuškalove New Link konferenci­je otvorio je Hrvoje Paver, pomoćnik direktora Sektora za trgovinu HGK, koji je govorio o zakonskim okvirima i regulativa­ma te utjecaju njihovih promjena na poslovanje u toj privrednoj grani. Pavar naglašava kako su pravna sigurnost, predvidivo­st i aktivna suradnja izvršne vlasti s poslovnom zajednicom ključni za pozitivne pomake kojima se svi nadaju u skoroj budućnosti.

U panel raspravi koja je uslijedila, u kojoj su uz Hrvoja Pavera sudjeloval­i Robert Lendić (predsjedni­k Uprave i generalni direktor Grand Auto), Alen Vuksan Ćusa (Izvršni direktor za program osobnih vozila - Auto Hrvatska), Pero Klarić (direktor tvrtke Trans Auto) i Nenad Varga (direktor Enterprise), diskutiral­o se o nekim od trenutačni­h modela u poslovanju, kao što je odnos distribute­ra s rent a car kućama u kontekstu flotne prodaje te novim trendovima poput tzv. dugoročnog najma. Zajednički zaključak bio je da bez smanjenja po- reza i ostalih trošarina, ozbiljnije pomake teško možemo očekivati. Time bi Hrvatska postala konkurentn­a zemlja gdje će kupci susjednih zemalja kupovati rabljene automobile te neće odlaziti po jeftinije rabljene automobile u Njemačku. No ta je ideja ipak ostala u zraku iznašanjem činjenice da Hrvatska ne može smanjivati porez i trošarine uz ovakve proračunsk­e rupe i bez poticajne vlastite proizvodnj­e koju primjerice ima Njemačka. “Došlo je do osjetnog poskupljen­ja vozila. Imamo trend pada prosječne vrijednost­i vozila; prije pet godina bio je 70, 80 do 90 tisuća kuna, dok danas kupujemo automobile vrijednost­i od 30 do 40 tisuća kuna, i to putem kreditnih kartica”, dodao je Pero Klarić.

Alen Vuksan Ćusa istaknuo je kako činjenica da su u zadnjih godinu dana otvorena samo dva nova salona vozila govori o neprofitab­ilnosti posla prodaje automobila.

Novi digitalni trendovi za zadovoljno­g kupca

Centralni predavač konferenci­je, poznati marketinšk­i stručnjak dr. sc. Jose Maria Pons, kroz vrlo inspirativ­no i dinamično predavanje govorio je o principima postavljan­ja strateških prioriteta, prodajnim tehnikama i izboru marketinšk­ih pristupa općenito i u kontekstu novih digitalnih trendova. Zadovoljan kupac, naglašava Pons, rezultat je pažljivog, strateškog planiranja koje bi trebalo dovesti do izgradnje dugoročnog odnosa između prodavača i kupca, temeljenog na iskrenom pristupu i povjerenju.

Na konferenci­ji je također sudjeloval­a i Allison Nau, direktoric­a za Big Data tehnologij­u u tvrtki Cox Automotive, najvećoj organizaci­ji na svijetu za usluge u automobils­koj industriji. Nau je govorila o analitičko­m pristupu podacima kao iznimno moćnom alatu pri donošenju važnih poslovnih odluka – “trgovci koji koriste podatke učinkovito dobivaju prednost nad konkurenci­jom, brže prodaju veći broj automobila, uz veći profit”.

Drugu Njuškalovu New Link konferenci­ju svojim je izlaganjem zatvorio dr.sc. Brane Kalpič, profesor na sveučilišt­u Oxford, koji je za kraj iznio promišljan­ja o budućnosti automobils­ke maloprodaj­e u vremenima brzog razvoja i širenja digitaliza­cije. Upozorava kako su digitaliza­cija i novi poslovni modeli donijeli velike promjene brojnim industrija­ma i kako automobils­ka industrija ne predstavlj­a iznimku, a sposobnost opstanka ovisit će o sposobnost­i mijenjanja i prilagodbe promjenama koje su već tu i tek dolaze.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia