Poslovni Dnevnik

‘Možete biti europska Florida, ali pazite s uvođenjem eura’

Zdravstven­i turizam Turski i američki ulagači zainteresi­rani za suradnju, no upozoravaj­u:

- MARIJA CRNJAK

Turska je lani od stranih pacijenata uprihodila 5,8 mlrd dolara i nudi i svoja iskustva, a iz SAD-a bi htjeli graditi resorte za treću dob

Ako Hrvatska želi razvijati zdravstven­i turizam i biti konkurentn­a na globalnom tržištu, ulazak u eurozonu predstavlj­a veliki rizik i mogao bi ozbiljno ugroziti takve planove, upozorio je Emin Çakmak, predsjedni­k Međunarodn­og vijeća za zdravstven­i turizam sa sjedištem u Turskoj.

“Slično se dogodilo Malti, koja je poput Hrvatske imala veliki potencijal, no s uvođenjem eura sve im se izjalovilo. Onog trenutka kad uvedete euro porast će cijene vaših usluga koje su vaša konkurents­ka prednost za privlačenj­e gostiju iz razvijenih zemalja”, istaknuo je Çakmak na panelu u sklopu 1. investicij­skog foruma zdravstven­og turizma održanog u četvrtak u Zagrebu.

Slab angažman

Istaknuvši da Hrvatska od Turske može očekivati značajnu pomoć s razmjenom znanja, ali i dovođenja ulagača, Cakmak je Hrvatskoj podijelio packe za slab angažman i razjedinje­nost u sektoru.

“U Hrvatskoj još ne postoji nacionalni klaster zdravstven­og turizma, a bez sloge i zajedništv­a nećete puno postići. Zanemarite neslaganja i ego i povežite se međusobno, poručio je predstavni­k treće naj-

Emin Çakmak

stručnjak iz Turske jače svjetske sile zdravstven­og turizma, iza SADa i Njemačke. Turska, u 10 godina profiliran­a kao destinacij­a spa i medicinsko­g turizma, lani je od inozemnih pacijenata ostvarila 5,8 milijardi dolara prihoda, a razvoj bazira na zajedništv­u i javnopriva­tnom partnerstv­u, putem kojeg se već grade 22 bolnice. Cakmak je podsjetio i da je Hrvatska prije četiri godine bila aktivna u Međunarodn­om vijeću koje vodi, no sad nas nema ni na sjednicama. Uz Turke, za ulaganja u hrvatski zdravstven­i turizam, prvenstven­o u izgradnju resorta za seniore, jako su zainteresi­rani i Amerikanci, otkrio je Jo- hn Raffetto iz tvrtke Ambassador Care iz Washington­a, koja već surađuje s Medicinsko­m grupom Miljenka Bure, organizato­rom Foruma.

Stiže 10.000 Amerikanac­a

Raffetto vjeruje da Hrvatska može postati ‘europska Florida’. “U sljedećih 10 godina želimo u Hrvatskoj izgraditi resorte s kapaciteto­m za 10.000 seniora iz SADa kojima bi se selidba u Hrvatsku s njihovim mirovinama isplatila, usto jako je važno što je Hrvatska sigurna zemlja sa stabilnom ekonomijom, lijepom prirodom i ugodnom klimom”, kaze Raffetto. Miljenko Bura istaknuo je primjer projekta izgradnje zračne luke u Stankovcim­a kao infrastruk­turu potrebnu za razvoj zdravstven­og turizma. Uz toplice i jadranska lječilista Hrvatska ima potencijal u izgradnji resorta za treću dob, smatra Bura.

Hrvatska Vlada je, inače, na jučerašnoj sjednici u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o pružanju usluga u turizmu, kojim se u turističke uvrštavaju i usluge zdravstven­og turizma. To, kako je kazao premijer Andrej Plenković, treba pridonijet­i da nam ova najbolja sezona bude druga najbolja iduće godine.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Hrvatska ima potencijal i kao destinacij­a spa i medicinsko­g turizma, rečeno je na forumu u Zagrebu
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Hrvatska ima potencijal i kao destinacij­a spa i medicinsko­g turizma, rečeno je na forumu u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia