Poslovni Dnevnik

Dalić od EK traži još novca za R&D

Navala tvrtki Prijave na natječaj od 100 mil. eura premašile 195% iznosa

- BERNARD IVEZIĆ

Na 200% prijava postupak se zaustavlja, pa MINGO pokušava od Bruxellesa dobiti još sredstava za I. fazu

Nova Rimčeva jurilica nosi radni naziv Concept Two ili skraćeno C2, doznaje Poslovni dnevnik. Bit će to prvo hrvatsko električno autonomno vozilo, prvi hrvatski osobni automobil koji će se proizvodit­i na pokretnoj traci i općenito prvi koji će imati tvornicu u Hrvatskoj.

Gotovo će sve u njemu biti nanovo razvijeno. Rimcu je u punom smislu te riječi cilj začeti domaću autoindust­riju pa će C2 homologira- ti za serijsku proizvodnj­u i, kako smo već pisali, ovdje izgraditi tvornicu automobila. Projekt je to vrijedan 128,6 milijuna kuna, a kroz IRI natječaj (“Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživan­ja i razvoja”) tvrtka Rimac Automobili upravo je iz EU fondova povukla bespovratn­o sedam milijuna eura (52,2 milijuna kuna). Rimčev projekt C2 trenutačno je najveći R&D projekt hrvatske industrije i najveći koji je prošao cjelokupnu IRI proceduru. To su dosad uspjele ukupno 22 domaće tvrtke osiguravši si 252,4 milijuna kuna.

U sklopu tog EU natječaja, koji se vodi preko Ministarst­va gospodarst­va, ostalo je prostora za još pola milijarde kuna subvencija, jer je prva faza IRIja limitirana na 100 milijuna eura. Ali kako doznajemo od izvora s terena, vremena za ulazak u prvu fazu više nema. Ministarst­vo je u petak objavilo da već ima 139 projekata koji traže 195 posto sredstava iz prve faze. Znači, umjes t o sto ima R&D projekte za gotovo 200 milijuna eura subvencija. Naši izvori nas upozoravaj­u da na 200 posto, ministarst­vo ima obvezu privremeno zaustaviti prijave i provesti brzu evaluaciju da li su pristigli projekti toliko dobri da su sredstva iz prve faze de facto potrošena. Međutim, neslužbeno doznajemo, ministrica gospodarst­va Martina Dalić ne miri se s tim scenarijem. Od Europske komisije službeno je zatražila da joj za prvu fazu IRI natječaju dadu još novca. Željela bi prebaciti barem dio od još 100 milijuna eura predviđeni­h za drugu fazu IRIja. No, Europska komisija zasad ne popušta. Razlog je, navodno, što su hrvatski političari u izradi Strategije pametne specijaliz­acije vješto zaobišli njen smisao. Umjesto specijaliz­acije, odnosno da precizno odgovore u kojim točno industrija­ma žele da Hrvatska u budućnosti postane igrač na svjetskoj razini, oni su širili definicije industrija do besmisla. Na taj su način otvorili vrat a EU subvencija većini domaćih industrija kojima su prije sami dijelili državne subv e n - cije.

Otklonjene su sve barijere za realizacij­u projekta izgradnje turističko­g kompleksa na lokaciji Sveta KatarinaMo­numenti, koju je Vlada dala u koncesiju tvrtki Danka Končara. Končar je u petak u uredu HGK u Puli predstavio investicij­u vrijednu ukupno 65 milijuna eura, a obuhvaća izgradnju marine, suhe marine i hotelskog kompleksa od tri objekta u 98 soba. Realizacij­a projekta trebala bi biti dovršena do 2020. godine, planira investitor.

Prvi korak je izgradnja marine sa 400 vezova na lokaciji Sveta Katarina, koja bi trebala biti gotova do iduće sezone, a u toj fazi ulaže se oko 19,5 milijuna eura. Usto će se rekonstrui­rati most, uredit će se recepcija, charter uredi, sanitarni čvorovi, restoran, caffe bar na mjestu sadašnjeg bunkera, parkirališ­te te muzej u prostoru gdje se nalazi veliko zvono. Nakon toga ide druga faza projekta, gradnje marine Luka 2 sa 150 vezova u moru te 1000 na kopnu, i ta faza je vrijedna oko 22 milijuna eura. Slijedi izgradnja hotelskog kompleksa na poluotoku Monumenti, a uz hotel Končar tamo planira depandansu s bazenom na krovu, šoping centar, podzemnu garažu i prateće sadržaje, s tim da se još oko 3,5 milijuna kuna planira uložiti u infrastruk­turu. Danko Končar otkriva da je za drugu godinu već rezervirao 200 vezova za čarteraše koji dolaze u njihovu marinu u Trogiru, iako će se u budućoj marini moći sidriti bilo koja vrsta broda.

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Od Vlade je dobio koncesiju za lokaciju Sveta Katarina-Monumenti
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Od Vlade je dobio koncesiju za lokaciju Sveta Katarina-Monumenti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia