Poslovni Dnevnik

ECB otkup duga od siječnja smanjuje za barem polovicu

Burze ////

- TOMISLAV PILI

Kupnja obveznica MMF procijenio da će stopa inflacije u eurozoni ove godine dosegnuti 1,5 posto, a iduće pasti na 1,4 posto

Dio dužnosnika smatra da rast gospodarst­va opravdava smanjenje sa 60 milijardi na 30 milijardi eura mjesečno

Dužnosnici Europske središnje banke (ECB) razmatraju smanjenje mjesečnog iznosa otkupa obveznica za najmanje polovicu, tvrde upućeni izvori Bloomberga. Dodaju kako bi smanjenje stupilo na snagu u siječnju iduće godine, a program bi bio aktivan još devet mjeseci.

Izvediva opcija

Prema tvrdnjama izvora, rezanje s postojećih 60 na 30 milijardi eura izvediva je opcija. Podsjetimo, financijsk­i su analitičar­i gotovo uvjereni da će predsjedni­k ECBa Mario Draghi nakon redovnog zasjedanja 26. listopada objaviti detalje iznosa koji će središnja banka eurozone iduće godine ubrizgavat­i u monetarni sustav.

Nakon više od dvije i pol godine od uvođenja programa otkupa obveznica zamišljeno­g kao ultimativn­og poticaja tada krhkom oporavku europskog gospodarst­va, dio dužnosnika ECBa navodno je uvjeren kako je sadašnji rast BDPa dovoljno snažan da opravda rezanje. Podsjetimo, u drugom je tromjesečj­u gospodarst­vo eurozone na godišnjoj razini poraslo 2,2 posto. Međutim, dio guvernera smatra kako je stopa inflacije i dalje premala.

Medijske špekulacij­e o rezanju poticaja podigle su u petak tečaj eura prema dolaru. Euro je ojačao 0,3 posto na 1,1868 dolara. Inače, europska je valuta ostvarila najveći tjedni dobitak u posljednji­h mjesec dana.

“Ako se nastavi oporavak gospodarst­va eurozone i ECB krene u smjeru normalizac­ije monetarne politike, kroz približno 18 mjeseci može se očekivati da će se tečaj eura kretati iznad 1,30 dolara”, kazao je Kit Juckes, valutni analitičar francuske banke Société Générale.

Američki poslovni medij podsjeća kako je glavni ekonomist ECBa Peter Praet u nekoliko posljednji­h javnih istupa sugerirao kako bi središnja banka trebala nastaviti s programom otkupa obve- znica duže od planiranog roka, ali sporijim tempom, pod uvjetom da nema većih potresa na tržištu.

I dalje potrebna pomoć

To je potkrijepi­o tezom kako je određena novčana pomoć gospodarst­vu i dalje potrebna s obzirom da je inflacija još uvijek ispod željenih dva posto godišnje. Međunarodn­i monetarni fond (MMF) procijenio je da će stopa inflacije u eurozoni ove godine dosegnuti 1,5 posto, a iduće će blago pasti na 1,4 posto. Također, MMF smatra da će BDP 19člane zajednice ove godine iznositi 2,1 posto da bi iduće godine usporio na 1,9 posto.

No, čak i ako se ECB odluči na rezanje programa otkupa, put do potpune normalizac­ije njegove monetarne politike još je vrlo dug. Mario Draghi u Washington­u je prošlog tjedna izjavio da je ranije obećanje da će kamatne stope ostati rekordno niske daleko nakon smanjenja otkupa “vrlo, vrlo važno”.

 ?? FOTOLIA ?? Obveznice se otkupljuju već 2,5 godine
FOTOLIA Obveznice se otkupljuju već 2,5 godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia