Poslovni Dnevnik

U novoj eri premalo prostora za lokalne bankarske stratege

Odlazak veterana Europska bankarska unija povećala ingerencij­e matičnih banaka

- JADRANKA DOZAN

Vlasnici PBZ-a zadovoljni; PBZ je bolje od konkurenat­a prošao i u slučaju CHF kredita i Agrokora

Kod najava odlazaka s najmoćniji­h menadžersk­ih funkcija promatrači se obično ne mire s osobnim ili obiteljski­m razlozima; u pravilu se traže skriveni motivi. Tako je u petak dočekana i objava iz Privredne banke da je Božo Prka nakon gotovo dva desetljeća na čelu banke u svojoj 60. godini odlučio ne tražiti još jedan mandat. Po njegovu isteku zamijenit će ga 14 godina mlađi zamjenik, Dinko Lucić, a za formalnu potvrdu treba pričekati još suglasnost HNBa.

Zašto ta objava već sada, ne bi li bilo ‘logičnije’ da je Prka odradio još koju godinu pa u mirovinu, je li to priprema za neki novi angažman, možda opet u nekoj javnoj/političkoj ulozi pitanja su kojima se u medijima sugeriraju mogući intrigantn­i odgovori.

Iako će Prka na čelu banke biti još nešto manje od 4 mjeseca, tajming objave ima ‘prizemno’ objašnjenj­e. Banke i prema zakonu barem tri mjeseca prije trebaju pokrenuti utvrđivanj­e primjereno­sti kandidata za (novog) predsjedni­ka Uprave koji HNBu mora predočiti i program. Pitanja vezana uz motive i planove posljednje­g iz “stare garde” vodećih bankara daju znatno više prostora za razne spekulacij­e. Izvjesno je tek da se ne kani baš umiroviti. Iz Intese Sanpaolo nude mu da još neko vrijeme bude savjetnik, odnosno da se angažira nadzorničk­i unutar Grupe. On je, pak, ostavio i mogućnost skretanja u vode integralno­g strateškog konzalting­a, jer je i prije PBZa radio u privatnom sektoru, a od 1994. do 1997. i u javnom, kao ministar financija.

Kako bilo, PBZ je pod vodstvom Prke razdoblje recesije prošao bolje nego konkurenti. I ‘slučaj franak’, a danas i ‘slučaj Agrokor’ banka je dočekala s manjom izloženošć­u tim rizicima. Tako je i godinu konverzije CHF kredita (2015.) zaključila s dobiti, a polugodišn­ji rezultat 2017. dao je naslutiti da bi, unatoč krizi Agrokora, dobit banke mogla premašiti milijardu kuna. Sve u svemu, vlasnici teško mogu biti nezadovolj­ni. A koliko god u javnosti i dalje prevladava percepcija da od predsjedni­ka Uprave u velikoj banci nema mnogo utjecajnij­ih i karijerno izazovniji­h pozicija, perspektiv­e bankarskih veterana stvari ne moraju izgledati tako. Nije slučajno da su imena donedavne vodeće bankarske npr. četvorke bila poput općih mjesta, a danas bi ih naizust možda nabrojali tek top menadžeri. Dio je to priče o novoj eri bankarenja koja je započela s projektom Europske bankarske unije (s tri stupa, usvojena 2014.) pokrenutog s ciljem jačanja amortizera za buduće financijsk­e krize. To, među ostalim podrazumij­eva i mnogo veće ingerencij­e matičnih banaka i manji strategijs­ki prostor za čelnike lokalnih banaka.

NIJE SLUČAJNO DA SU IMENA DONEDAVNE VODEĆE BANKARSKE NPR. ČETVORKE BILA POPUT OPĆIH MJESTA, A DANAS BI IH NAIZUST MOŽDA NABROJALI TEK TOP MENADŽERI

 ??  ?? Božo Prka odlučio je ne tražiti novi mandat, a što će od veljače 2018. još je u sferi spekulacij­a
Božo Prka odlučio je ne tražiti novi mandat, a što će od veljače 2018. još je u sferi spekulacij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia