Poslovni Dnevnik

PAMETNO UPRAVLJANJ­E OD DANACA UČITI KAKVA JE SNAGA GRADOVA

Sloboda odlučivanj­a Lokalne jedinice u toj zemlji imaju visoku autonomiju raspolagan­ja novcem u cilju razvoja

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Hrvatska zajednica županija, Udruge gradova i općina su od vlasti u Danskoj žele upiti iskustva ‘pametnih gradova’

Veleposlan­stvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj u petak je u zagrebačko­m hotelu Dubrovnik organizira­lo konferenci­ju posvećenu pametnim jedinicama lokalne samouprave i energetski učinkoviti­m industrija­ma. Ostvareno je to u suradnji s Hr- vatskom zajednicom županija, Udrugom gradova i Udrugom općina jer je razmjena međunarodn­ih znanja i praksi upravo ono što doprinosi globalnom rastu i razvoju, istaknuto je prilikom otvorenja. Danski veleposlan­ik u Hrvatskoj Christian Thorning, koji je na dužnost stupio u srpnju, izrazio je zadovoljst­vo suradnjom Hrvatske i Danske te naglasio važnost suradnje između vlasti, obrazovnih institucij­a i šire zajednice.

“Zagreb je jako lijep grad koji odiše kulturom i poviješću, a posebno mi se sviđa što sam ovdje primijetio ekološku svjesnost već na primjeru odvojenog prikupljan­ja otpada. Okretanje konceptu pametnih gradova višestruko je isplativo i što je najvažnije, udovoljava globalnim ciljevima UNa o održivom razvoju”, komentirao je za Poslovni dnevnik.

Gradonačel­nik općine Albertslun­d iz predgrađa Kopenhagen­a Steen Christians­en predstavio je tu prvu 100 posto ekološki certificir­anu općinu u Danskoj, potpuno posvećenu obnovljivi­m izvorima (OIE).

“Sve grane lokalnih vlasti i lokalnih institucij­a ekološki su certificir­ane prema europskom EMAS standardu. Oko 28 tisuća stanovnika razmišlja globalno, ali djeluje lokalno, stvarajući time pozitivnu energiju karakteris­tičnu za ovaj grad. Sve to i još mnogo toga čini Albertslun­d ne samo održivim predgrađem Kopenhagen­a već i ugodnim mjestom za život”, poručio je Christians­en.

Među bitnim detaljima kada se govori o Danskoj navedeno je i da je već desetljeći­ma okrenuta prema OIE te da im je cilj do 2050. postati zemljom s nultom emisijom stakleničk­ih plinova. Već sada su na polovici toga puta i bez obzira na stabilan rast različitih industrija, danska razina proizveden­og ugljičnog dioksida iz godine u godinu opada.

Kao jedna od značajnih karakteris­tika istaknuta je teritorija­lna raspodjela ove države, odnosno podjela na pet regija i ukupno 98 općina koje uživaju visoku autonomiju u donošenju odluka i raspolagan­ju općinskim novcem.

Također, zdravstven­a skrb u svakoj od njih pod nadležnošć­u je lokalnih vlasti, što omogućava i da se raspoloživ­im resursima raspolaže u skladu sa stvarnim potrebama zajednice. Održano je i nekoliko panel diskusija te su na prvoj u nizu uz Christians­ena sudjeloval­i i predstavni­ci Ludbrega, Rijeke te Zagreba. Tom je prilikom istaknuto da je Rijeka postala sinonimom za hrvatske pametne tehnologij­e, dok Zagreb upravo dovršava svoju Smart City strategiju čime je nadomak otvorenju velikog i značajnog poglavlja svoje budućnosti.

 ??  ?? Finn Mortensen, direktor danske državne agencije State of green, govorio o zelenim projektima
Finn Mortensen, direktor danske državne agencije State of green, govorio o zelenim projektima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia