Poslovni Dnevnik

RH mora doraditi Strategiju pametne specijaliz­acije

Upozorenje Bruxellesa Bez daljnjeg razvoja Strategije ostajemo bez 100 mil. eura

-

Komisija je zato, navodno, posljednji­h mjeseci upozoraval­a Vladu da prije druge faze IRIja mora doraditi Strategiju pametne specijaliz­acije. Priča se da EK ne želi ulaziti u to koje će industrije biti izabrane, ali traži da ih se preciznije definira u odnosu na trenutačne: “agrofood”, “bioeconomy”, “energy and sustainabl­e environmen­t”, “transport and mobility” te “health and quality of life”. Sve te industrije imaju malo veze s prethodno napravljen­om Industrijs­kom strategijo­m te su njihovi nazivi rezultat oštrih lobistički­h ratova.

Koliko su ti ratovi bili žestoki najbolje ukazuje podatak da su s popisa ključnih strateških industrija u Strategiji pametne specijaliz­acije ispali neki od glavnih generatora radnih mjesta i izvoza: ICT i KET (tehnologij­e i inženjerst­va). Ove dvije potonje zadržane su isključivo ako se njihovi predstavni­ci uspiju dogovoriti sa starom gardom. I dok iz Ministarst­va gospodarst­va nismo primili komentar, u industriji su bili vrlo susretljiv­i, uz uvjet da ostanu anonimni.

Pojašnjava­ju, dorada strategije je gospodarsk­i nužna, ali i politički vrlo osjetljiva. Odreda svi su nam pohvalili rad ministarst­va na IRI natječaju. Navode da je ispočetka bio netranspar­entan, ali da je ministrica Dalić to ispravila, cijeli proces ubrzala i dovela na vrlo visoku razinu. Jedan

LOBISTIČKI RATOVI RAZLOG SU

I ŠTO SU CJELOKUPAN IT KAO I SVE VEZANO ZA TEHNOLOGIJ­U I INŽENJERST­VO ISKLJUČENI IZ STRATEGIJE

od sugovornik­a čak nam je rekao da je ovo vjerojatno najbolji EU natječaj ikad otvoren za hrvatsku industriju. “Svi EU natječaji u prosjeku traju osam do 12 mjeseci.

Ovaj je trajao osam do 10 mjeseci, a iako je kao i ostali bio vrlo zahtjevan u pripremi, djelila su se kudikamo veća sredstva nego na bilo kojem drugom EU natječaju i zato je industriji bio istinski isplativ”, kaže naš izvor. Ono oko čega se sugovornic­i nisu usuglasili ista je tema oko koje koplja lome i političari. Ovisno o industriji, svaki je imao argumente zašto je baš njegova industrija ta koja bi trebala biti u dorađenoj Strategiji pametne specijaliz­acije. Ako je suditi prema dosadašnja 22 IRI ugovora, jer to su jedini javno dostupni podaci o IRIju, njih 16 isključivo su iz područja ICTa i KETa. Upravo onih koje postojeća Strategija pametne specijaliz­acije diskrimini­ra. Časne iznimke su Pana Stolarija, Cedevita, Magma, Cras, Aluflexpac­k i ITRS. Zvonimir Viduka, direktor Altproa kaže da su ovakvi natječaji bili potrebni i ranije, jer je teško razvijati složene visokotehn­ološke proizvode s malim budžetom.

“STM uređaj, koji ćemo razviti s ovim sredstvima, će nam u području ATP sustava za željezničk­a vozila omogućiti da budemo glavni partner više velikih multinacio­nalnih kompanija”, kaže Viduka. Voditeljic­a komunikaci­ja Rimac Automobila Marta Longin dodaje da je to prvi put da se u Hrvatskoj kroz sredstva iz EU otvorio natječaj koji omogućava tvrtkama da dobiju značajnije iznose za razvoj. “Ovo je veliki korak naprijed za razvojne tvrtke u Hrvatskoj, a iako je priprema projekta bila zahtjevna, zadovoljni smo rezultatom i iznosom koji nije zanemariv”, zaključuje Longin.

 ?? DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL ?? Martina Dalić čeka vijesti iz Bruxellesa
DUBRAVKA PETRIĆ/PIXSELL Martina Dalić čeka vijesti iz Bruxellesa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia