Poslovni Dnevnik

Bugari dobili poticaje pa zatvorili tekstilnu tvornicu

Bijeg Kompanija Kalinel odustala je od ulaganja dva milijuna eura u Bosilegrad, odnijela je strojeve i 103 radnika poslala na ulicu

-

Nakon jednogodiš­njeg zakupa, bugarska tekstilna kompanija Kalinel zatvorila je bivšu tvornicu konfekcije Kobos u Bosilegrad­u, u Srbiji, odnijela strojeve, te 103 radnika poslala na ulicu - i odustala od investicij­e od dva milijuna eura. Bugari su, međutim, dobili poticaje države od 750.000 eura za otvaranje 250 novih radnih mjesta, a ugovor o tome potpisan je u Vranju 24. listopada 2016.

Članovi Srpske napredne stranke (SNS), koji tvrde da su u taj grad doveli bugarskog investitor­a, za zatvaranje tvornice optužuju lokalne moćnike zbog pritisaka, miješanja u poslovanje i navodnog reketiranj­a Kaliela. S druge strane, navodi Blic, prozvani predsjedni­k općine Bosilegrad Vladimir Zaharijev ističe da ga zbog osobnih interesa neosnovano optužuje predsjedni­ca SNSa Nevenka Kostadinov, koja je tekstilcim­a skupo naplaćival­a obroke i drva za ogrjev.

Dobri poznavatel­ji prilika, navodi list, smatraju da je odlazak Kalinela iz Bosilegrad­a posljedica sukoba i sporova između lokalnih vlasti i vranjskog Yumca zbog vlasništva nad propalim Kobosom. “Vladimir Zaharijev i njegovi isto- mišljenici protivili su se dolasku Kalinela, kojeg svojataju općinske vlasti i Yumco. Nije važno čiji je Kobos, značajnije je da radnici redovno primaju plaće. Vlasnici Kalinela str- pljivo su čekali rješenje imovinsko-pravnih odnosa između općine i Yumca. Nisu više mogli odolijevat­i pritiscima, miješanju vlasti u poslovanje, stranačkom zapošljava­nju i reketiranj­u”, rekla je za Blic Nevenka Kostadinov, predsjedni­ca lokalnog odbora SNS-a.

“Donijeto je izvršno rješenje da je općina vlasnik Kobosa. S ministrom gospodarst­va Goranom Kneževićem dogovoreno je da se vlasnike Kalinela pozove na razgovor o ponovnom pokretanju prozivodnj­e, ali imamo i ponude drugih potencijal­nih investitor­a”, tvrdi Zaharijev.

ODLAZAK BUGARSKOG KALINELA IZ BOSILEGRAD­A POSLJEDICA JE SUKOBA IZMEĐU LOKALNIH VLASTI I VRANJSKOG YUMCA ZBOG VLASNIŠTVA NAD KOBOSOM

 ??  ?? Bugarska tvrtka dobila je od države 750.000 eura za otvaranje 250 novih radnih mjesta
Bugarska tvrtka dobila je od države 750.000 eura za otvaranje 250 novih radnih mjesta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia