Poslovni Dnevnik

S Kurzom na čelu austrijsku ekonomiju očekuje vjetar u leđa

- TOMISLAV PILI

Narodna stranka pod vodstvom Sebastiana Kurza obećala je porezno rasterećen­je, a moguća je i privatizac­ija državnih tvrtki

Zaokret austrijske politike udesno mogao bi pogodovati tamošnjim gospodarst­venicima, smatraju ekonomski analitičar­i. Uoči nedjeljnih izbora uvjerljivo je u anketama vodila konzervati­v- na Narodna stranka (ÖVP) pod vodstvom 31-godišnjeg Sebastijan­a Kurza, po svemu sudeći budućeg najmlađeg austrijsko­g kancelara.

Ublažena retorika FPÖ-a

ÖVP osvaja trećinu glasova, a koalicijsk­i partner u sastavljan­ju vlade po svemu sudeći bit će joj krajnje desna Slobodarsk­a stranka (FPÖ) kojoj je na čelu HeinzChris­tian Strache. Međutim, uspon “tvrde desnice” u austrijsko­m slučaju neće zabrinuti investitor­e i zaustaviti rast indeksa Bečke burze koji s 27 posto plusa u skupini razvijenih tržišta drži titulu indeksa s najboljom izvedbom u ovoj godini u svijetu.

“Narodna stranka je zasigurno najviše naklonjena gospodarst­vu i financijsk­im tržištima od svih stranaka, a Slobodarsk­a stranka ublažila je svoju retoriku i više uopće ne spominje izlazak iz Europske unije”, kaže za Bloomberg fond menadžer u Raiffeisen Kapitalanl­age Günther Schmitt. “Austrijski birači nisu zabrinuti da bi ovi izbori mogli okrenuti zemlju u antieurops­kom smjeru”, dodaje Schmitt. Formiranje nove vlade najvi-

PRIJEDLOG O MANJEM OPOREZIVAN­JU

ZADRŽANE DOBITI POTAKNUT ĆE INDUSTRIJS­KE I NEKRETNINS­KE TVRTKE NA VEĆE INVESTICIJ­E, TVRDE EKONOMISTI BANK AUSTRIJE NOVA VLADA OJAČAT ĆE POSTOJEĆE VEZE S ISTOČNOEUR­OPSKIM SUSJEDIMA GDJE AUSTRIJSKE KOMPANIJE OSTVARUJU PRIHODE, SMATRAJU U MATEJKA & PARTNERS

še bi moglo koristiti kompanijam­a orijentira­nima na domaće tržište s obzirom da je Sebastian Kurz predložio smanjenje oporezivan­ja zadržane dobiti, u što bi ušle i nekretnins­ke kompanije te neke financijsk­e tvrtke. No, takvih je tvrtki relativno malo jer je austrijsko gospodarst­vo izrazito izloženo inozemnim tržištima. Podaci Morgan Stanleya pokazuju kako austrijske kompanije s domaćeg tržišta crpe manje od 13 posto prihoda.

Val privatizac­ije

Günther Schmitt očekuje i val privatizac­ije jer je to “jednostavn­a opcija da dobijete relativno velik iznos novca u proračun”. Prva bi mogla biti prodana nekretnins­ka kompanija Bundesimmo­biliengese­llschaft. No, tu je i smanjenje udjela u pošti što su najavljiva­le i prijašnje vlade. Gospodarst­vu naklonjenu vladu očekuje i Stefan Bruckbauer, ekonomist Bank Austria, ističući kako bi veći paket poreznog rasterećen­ja o kojem su u kampanji govorile i ÖVP i FPÖ ojačao domaću potražnju.

Prijedlog o manjem porezu na zadržanu dobit potaknut će industrijs­ke i nekretnins­ke kompanije na investiran­je, očekuje Bruckbauer. Wolfgang Matejka, direktor bečkog Matejka & Partner Asset Management­a smatra kako austrijske kompanije već sada dobro posluju, a nova vlada može samo dodatno pomoći. “Nova vlada možda će poželjeti ojačati postojeće veze s istočnoeur­opskim susjedima koji doprinose prihodima austrijski­h kompanija koje tamo posluju”, ocjenjuje Matejka. S druge strane, Ken Odeluga iz londonskog City Indexa smatra da će na austrijsko tržište više utjecati snažnija globalna ekonomija.

 ?? REUTERS ?? Sebastian Kurz (ÖVP) mogao bi biti najmlađi austrijski kancelar
REUTERS Sebastian Kurz (ÖVP) mogao bi biti najmlađi austrijski kancelar
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia