Poslovni Dnevnik

Mađarska protiv ideje o proračunu eurozone

Skeptični Budimpešti se ne sviđa podjela središte-periferija

-

Mađarska se protivi planovima o dubljoj integracij­i eurozone i neće nagliti s pristupom eurozoni prije no što bude spremna, poručio je viši savjetnik premijera Viktora Orbana. Podjela Europske unije na središte i periferiju, odnosno na zemlje u eurozoni i one izvan nje bila bi protiv interesa EU, konstatira­o je državni tajnik za EU Szabolcs Takacs.

“Trebalo bi izbjeći percepciju da su dobre zemlje one koje su u eurozoni - kakvu god cijenu platile za članstvo... dok su one izvan loše članice”, pojašnjava stajalište Budimpešte mađarski dužnosnik. Mađarska neće poduprijet­i ideju o proračunu i ministru financija eurozone koju je u rujnu iznio francuski predsjedni­k Emmanuel Macron, poručio je Takacs.

S druge je strane francuski ministar gospodarst­va Bruno Le Maire na godišnjem okupljanju Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Washington­u naglasio kako eurozoni treba veći stupanj jedinstva i više ambicije. “Ne želim govoriti o eurozoni, želim govoriti o gospodarsk­om kontinentu”, dodao je. Po njemu članice eurozone trebaju težiti da zrcale koheziju kakvu ima SAD. Na pitanje može li 19 članica postići konsenzus o tome, Le Maire je rekao da će nastojati pridobiti partnere Francuske.

 ?? REUTERS ?? Francuska pak zastupa stajalište o većem jedinstvu eurozone
REUTERS Francuska pak zastupa stajalište o većem jedinstvu eurozone

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia