Poslovni Dnevnik

Umjesto da hvale Bakića, pokušavaju zaustaviti poticanje STEM-a u školama

Bez pardona Destrukcij­a Dušebrižni­ci su se uznemirili oko plaćanja obuke učiteljima koji će učenicima prenositi znanja o robotici, te prozivaju poduzetnik­a koji je cijelu kampanju približava­nja STEM-a djeci pokrenuo samoinicij­ativno i vlastitim kapitalom

- VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

Kroz dvije zanimljive objave ili pitanja čini se kao da se počeo voditi rat protiv Nenada Bakića i njegove želje i namjere da unaprijedi naš obrazovni sustav jednostavn­im činom uvođenjem robotike u osnovne škole. Prvo se javio niz dušobrižni­ka koji su postavili pitanje zašto bi se učitelji za rad s micro:bit računalima obučavali bez da budu plaćeni, te time pokušali na providan način pomiješati želje za novim znanjem s kod njih toliko omraženim pojmom neoliberal­izmom.

No propustili su uočiti jednu “sitnicu” koja bi svima trebala biti jasna biti učitelj nije zanimanje već poziv. Biti netko tko prenosi znanje najosjetlj­ivijem dijelu našeg društva, djeci od šest do deset godina, nije i ne smije biti puka profesija koja se odrađuje za novac.

Kritičari na državnom novcu

Kod većine učitelja to i nije slučaj, jer inače s plaćama koje dobivaju ne bi radili taj posao. Ali tako promatrano, jasno je da netko kome je učiteljstv­o poziv na priliku da i sam nauči nešto novo, a onda to isto znanje prenese klincima, ne gleda kao na mogućnost za zaradu. Oni drugi više su na strani onoga što spočitavaj­u Bakiću i njemu sličnima, a to je pravi ogoljeni neoliberal­izam. Slično je ovih dana i s prozivkama koje dolaze iz glasila srpske zajednice u Hrvatskoj Novosti. Oni otkrivaju na koji način poduzetnik koji je cijelu kampanju poticanja STEMa u našim školama pokrenuo samoinicij­ativno i privatnim kapitalom zarađuje navodno prodavajuć­i državi opremu svog partnera. Osim što novine vrlo komotno izdaju uz izdašnu državnu subvenciju ne ulažući u njih ni lipu, zanimljivo je kako se upravo jedna tiskovina koja želi biti, a počesto to i naglašava, intelektua­lna, ozbiljna, znanstvena i sl. upravo posvetila rušenju projekta koji nosi znanje i budućnost najmlađima.

Zanimljivo je sve to zato što kada se govori o STEMu i robotici nitko ne promatra Nenada Bakića kao filantropa i nekoga tko želi dio zarađenog vratiti zajednici, već svi prilaze Bakiću kao poduzetnik­u, brokeru, dioničaru Petrokemij­e itd. A to je mjesto na kojem se svi okliznu jer te dvije stvari nemaju ništa zajedničko. Nenad Bakić investitor, broker, poduzetnik, može biti meta kritike, neslaganja i propitkiva­nja, ali Nenad Bakić ulagač u STEM, filantrop i netko tko želi vratiti dio zarađenog zajednici i društvu kroz edukaciju djece ne smije nikome smetati.

Razaranje iz navike

U normalnoj državi bio bi istaknut kao primjer i poticaj svim ostalim koji se brinu za našu budućnost, a mogu s obzirom na kapital koji posjeduju učiniti nešto mimo i brže od trome i nezaintere­sirane državne birokracij­e. Uostalom, tko to i kada propitkuje rad fondacije Melinde i Billa Gatesa, iako bi se protivnika Microsofta i njegovog poslovanja od osnutka do danas moglo pronaći na milijune. Ali problem našeg društva i jeste u tome što kada propitkuje­mo opet to radi- mo na pogrešan način, bez selekcije i trpanjem svega i svačega u isti koš. Svi dušobrižni­ci za plaće naših učitelje, koje su bez daljnjeg niske i nedovoljne, kao i svi dušobrižni­ci za državna ulaganja u obrazovanj­e imaju meta koliko im srce želi.

Međutim, većina njih nema viziju i cilj nego samo destrukcij­u bilo čega bez obzira na povod ili namjeru. Jer s jedne strane prosvjedov­ati zbog neprovođen­ja kurikularn­e reforme možda i bez da se uđe u njezinu dubinu, a s druge strane napadati čin pojedinca koji želi poboljšati nečije znanje pokazuje svu bezizlazno­st vremena u kojem živimo. Nije li nekad poznata uzrečica bila da “vrijediš koliko znaš”? Možda bi se svi trebali zamisliti nad budućnošću naše djece i pokušati zamisliti što će za 25 godina znati jedan Nizozemac ili Nijemac, a što naša djeca. Ako nastavimo razarati svaku vrijednu ideju naša djeca znat će samo koristiti ono što drugi proizvedu, a tako se ne ide naprijed.

U NORMALNOJ DRŽAVI NENAD BAKIĆ BIO BI ISTAKNUT KAO PRIMJER I POTICAJ SVIMA KOJI MOGU UČINITI NEŠTO ZA NAŠU BUDUĆNOST PROBLEM NAŠEG DRUŠTVA I JESTE U TOME ŠTO KADA PROPITKUJE­MO TO RADIMO NA POGREŠAN NAČIN I BEZ SELEKCIJE

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia