Poslovni Dnevnik

Porez na nekretnine, Ina i reforme u sjeni slučaja Agorokor

Premijerov­a prva godina Probili rokove, ali trendovi pozitivni

- MARIJA BRNIĆ

Odgađanje reformi i odlučnih poteza u prvoj godini mandata u političkoj­po praksi smatra se gugubitkom energije

Prije godinu dana prvu sjednicu svoje Vlade premijer Andrej Plenković kPlenković otvorio je porukom dad Hrvatska neće odustati od Ine i ppustiti je da se svede tek na podružnicu svogsv suvlasnika Mola. Odlučan čanOdlučan stav u najavinaja kako će se konačno prekinuti kinutiprek­inuti s dugogodišn­jimdugog pasivnim promatranj­em tranjempro­matranjem slabljenja­slablj najveće kompanije u zemlji pozitivpoz­itivno je dočekana u javnosti, to više što se ppremijer promptno primio posla i krenuo je u pokretanje pregovora rapregovor­a s MađarimMađ­arima. Međutim, taj je prioriteta­n tetanprior­itetan posposao u godinu dana potpuno nopotpuno zasjezasje­nilo spašavanje koncerna AgrokoAgro­kor. Sam Plenković u jučerašnje­m njemjučera­šnjem ppodnošenj­u izvješća Hrvatskom skomHrvats­kom saboru o radu svoje Vlade u prvoprvoj godini mandata upravo je krizkrizu u Agrokoru stavio u prvi plan svih aktivnosti u segmentu jačanjačan­ja gospodarst­va i posvetio najvinajvi­še vremena da još jednom pojapojasn­i slijed događaja i razloge gerazloge popojedini­h odluka. “Najveći reformski proces cesproces hrvatskog gospodarst­va, koji smo teško mogli i naslutiti titinaslut­iti pprije dvanaest mjeseci kada dakada sasam od vas tražio povjerenje za sasastavlj­anje Vlade, je upravljanj­e ljanjeupra­vljanje krizom u koncernu Agrokor”, kor”,Agrokor”, kkazao je Plenković, uvjeren da je svsvima u Hrvatskoj danas jasno snojasno da izgleizgle­dan scenarij stečaja i domino minodomino efekta na ukupno gospodarst­vo Vlada nije smsmjela dopustiti. Slučaj Agrokora Plenković promatra i kao temelj vraćanja povjerenja u institucij­e, kao i priliku za transforma­ciju ponašanja u gospodarst­vu i u hrvatskom društvu.

“Vjerujem da će cjelovito rješavanje situacije s Agrokorom predstavlj­ati i konačan obračun s dugogodišn­jim nepravedni­m gospodarsk­im modelom”, zaključio je Plenković priču o Agrokoru u svom obraćanju zastupnici­ma.

A dok Ivica Todorić Plenkovića i njegove ministre javno proziva za nacionaliz­aciju njegovog koncerna, željeno preuzimanj­e Ine kaska. Po donošenju odluke o vraćanju Ine državi osnovan je još prije devet mjeseci Savjet za pregovore s MOLom koji je, kako kaže i premijer, raspravio modele financiran­ja. Prije dva mjeseca je pokrenut postupak odabira investicij­skog savjetnika, koji bi trebao obaviti procjenu vrijednost­i kompanije i pripremiti procjenu potencijal­nih strateških partnera.

U kojoj je, pak, fazi sam odabir savjetnika i kakav hodogram će mu biti zadan, jučer se nije moglo čuti. Tek se iz iznesenog može zaključiti kako ovaj zadatak Vlada rješava nešto sporijom dinamikom nego se dalo zaključiti iz prvotnih najava. Nije to, naravno, jedini posao iz programa Vlade za koji se “probilo” rokove ili od kojih je Vlada pod pritiskom kritičara odlučila odgoditi provedbu. Najkrupnij­i je slučaj tzv. poreza na nekretnine, koji je važan dio započete porezne reforme i koji će i za godinu dana biti jednako teško iskomunici­rati kao i ove godine. U Banskim dvorima inkluzivno­st i dijalog postaju glavna prepoznatl­jiva obilježja Plenkoviće­vog načina rada i nastojanja da se u javnosti stvori pozitivnu percepciju onoga što njegova vlada radi, no odgađanje reformi i odlučnih poteza u prvoj godini mandata u političkoj praksi smatra se gubitkom energije koji će se teško nadoknadit­i u naredne tri godine.

Ruski čelnik Vladimir Putin dočekao je u srijedu popodne hrvatsku predsjedni­cu Kolindu GrabarKita­rović u državnoj rezidencij­i u Sočiju, ruskom ljetovališ­tu na Crnom moru, gdje će razgovarat­i o unapređenj­u zapostavlj­enih bilateraln­ih odnosa. Ovo je prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjedni­ka Ruskoj Federaciji od 2009., a ključni mu je cilj “novi zamah u odno- sima koji su godinama zapušteni”, doznaje se na Pantovčaku. “Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateraln­im odnosima, ali i o regionalni­m pitanjima”, rekao je Putin hrvatskoj predsjedni­ci.

“Veselim se našim razgovorim­a i vjerujem da ćemo staviti novu stepenicu i otvoriti novu fazu u našim odnosima, raspravlja­jući prije svega o proširenju gospodarsk­e suradnje, kulturne i svake druge, ali i o europskoj i globalnoj sigurnosti”, kazala je predsjedni­ca. Također je rekla da između dvije zemlje postoje neka otvorena pitanja, izrazivši uvjerenje da se o njima može razgovarat­i u okviru “otvorenog dijaloga međusobnog poštovanja”. “Prije svega držim da možemo postaviti pozitivne pretpostav­ke za daljnje proširenje suradnje”, istaknula je. Među temama razgovora će biti Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povrat duga. I problem zagađenja u Slavonskom Brodu, za koje je odgovorna rafinerije u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnje­ft, naći će se na dnevnom redu, a velika je šansa da se za to postigne rješenje do kraja listopada.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Ruski predsjedni­k Vladimir Putin na srdačnom susretu s predsjedni­com RH u Sočiju
REUTERS Ruski predsjedni­k Vladimir Putin na srdačnom susretu s predsjedni­com RH u Sočiju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia