Poslovni Dnevnik

Proces se otegnuo

Hrvatska i još 16 članica EU kasne u financijsk­oj reformi >>

- TOMISLAV PILI

Glavninu implementa­cije u hrvatskom bi slučaju trebao ‘odraditi’ izmijenjen­i Zakon o tržištu kapitala ako je rok istekao još 3. srpnja, više od polovice članica Europske unije još nije u potpunosti u nacionalno zakonodavs­tvo ugradilo MiFID II direktivu o reformi financijsk­ih tržišta, a među njima je i Hrvatska. Prema izvješću Europske komisije (EK), s implementa­cijom Direktive za tržišta financijsk­im instrument­ima kako je puni naziv tog dokumenta kasni 17 država. “Dobri učenici” su Austrija, Cipar, Češka, Danska, Francuska, Irska, Italija, Mađarska, Njemačka, Švedska i Velika Britanija. Regulativa nije na snazi u, primjerice, Belgiji koja je sjedište niza regulatorn­ih agencija ili Luksemburg­u, poznatom po snažnoj financijsk­oj industriji.

Ministarst­vo: Nacrt je gotov

Glavninu implementa­cije u hrvatskom bi slučaju trebao “odraditi” izmijenjen­i Zakon o tržištu kapitala. No, još je nejasno kada bi izmjene trebale stupiti na snagu. Iz Ministarst­va financija, predlagate­lja izmjena, odgovorili su nam da je nacrt prijedloga zakona o tržištu kapitala izrađen.

“U kratkom roku očekuje se početak javnog savjetovan­ja u trajanju od 30 dana, tj. objava nacrta na portalu Esavjetova­nja. Ministarst­vo će potom razmotriti sve priProces mjedbe i prijedloge, nacrt po potrebi doraditi i potom uputiti Vladi”, objašnjenj­e je Ministarst­va.

Kako je u utorak istaknuo potpredsje­dnik EK i povjerenik za financijsk­e usluge Valdis Dombrovski­s, članice Europske unije i dalje rade na implementa­ciji MiFIDa II, prenosi Bloomberg. “Mora se reći da cijeli proces kasni. Naravno, Komisija vrlo pažljivo prati implementa­ciju kako bi osigurala da postupak bude unificiran u svim državama”, istaknuo je Dombrovski­s.

Prema navodima Bloomberga, većina država koje još nisu ugradile MiFID II u zakonodavs­tvo tvrdi da će to učiniti do 3. siječnja. Ipak, finsko ministarst­vo financija tvrdi da je taj rok prilično ambiciozan, “ali moguć”. Zanimljivo­g su se rješenja dosjetili u Latviji. Tamošnji regulator poručuje kako će se pravila iz MiFIDa početi primjenjiv­ati početkom iduće godine čak i ako zakon dotad ne bude usvojen.

Složenost promjena

S jedne je strane kašnjenje u procesu implementa­cije i donekle razumljivo s obzirom na složenost i opseg promjena koje MiFID II donosi. Naime, uz tu direktivu potrebI no je provesti i prateću uredbu MiFIR Regulaciju tržišta financijsk­im instrument­ima. Prema tvrdnjama predstavni­ka financijsk­e zajednice, samo dokumenti koji opisuju promjene koje donose MiFID i MiFIR broje svaki na stotine stranica.

Podsjetimo, svrha MiFIDa je unapređenj­e postojećih pravila tržišta kapitala, posebno što se tiče trgovanja na uređenim tržištima, visokofrek­ventnog trgovanja, nadzora financijsk­ih tržišta i jačanja zaštite potrošača. Regulatori država koje su implementi­rale novu regulativu smatraju kako treba pričekati neko vrijeme dok sve članice ne započnu s punom primjenom. “Pažljivo pratimo kako protiče proces”, ističe glasnogovo­rnica njemačkog BaFINa.

 ?? FOTOLIA ?? Dokumenti koje opisuju promjene koje donosi MiFID broje nekoliko stotina stranica
FOTOLIA Dokumenti koje opisuju promjene koje donosi MiFID broje nekoliko stotina stranica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia