Poslovni Dnevnik

Xi obećao otvaranje tržišta, ali mu na Zapadu ne vjeruju

- TOMISLAV PILI

Najvažniji sastanak U Pekingu započeo kongres Kineske komunistič­ke partije

Dok strane banke neće moći steći više od 49 posto udjela u kineskim bankama, od olakšanog pristupa neće biti ništa, tvrde analitičar­i

Kina će produbiti gospodarsk­e i financijsk­e reforme i dodatno otvoriti svoje tržište stranim kompanijam­a kako bi s brzog rasta prešla na održiviji rast, izjavio je u srijedu predsjedni­k Xi Jinping na najvažnije­m zasjedanju Kineske komunistič­ke partije (KKP). Međutim, u Xijeva obećanja posebno kada je riječ o većem otvaranju tržišta na Zapadu malo tko vjeruje.

Vrhunac politike

U Pekingu je jučer u Velikoj dvorani naroda započeo kongres KKPa, vrhunac kineskog “političkog kalendara” s obzirom da se održava svega dva puta u 10 godina. Na ovogodišnj­em zasjedanju koje traje tjedan dana bit će izabran i novi sastav Stalnog komiteta Politbiroa, tijela koje će de facto vladati zemljom od 1,4 milijarde stanovnika idućih pet godina. Kongres je okupio, piše Reuters, 2000 delegata iz čita-

Xi Jinping

predsjedni­k NR Kine

BOLNE REFORME, POPUT ZADUŽENOST­I SEKTORA DRŽAVNIH PODUZEĆA ILI UVOĐENJE NOVIH POREZA NA NEKRETNINE NAPREDUJU VRLO SPORO

ve zemlje, a nazoči mu i bivši predsjedni­k zemlje, 91godišnji Jiang Zemin. Tijekom izlaganja svoje vizije budućnosti Kine, Xi je istaknuo kako je nakon dugog razdoblja napornog rada socijaliza­m s kineskim karakteris­tikama ušao u novu eru. “Ovo je novi povijesni pravac u razvoju naše zemlje”, naglasio je kineski lider u govoru koji je televizijs­ki prenošen diljem države.

U tom kontekstu vrh kineske politike obećava reforme koje će dopustiti tržištu odlučujuću ulogu u raspodjeli resursa te tržišno orijentira­ne reforme tečaja juana kao i ukupnog financijsk­og sustava. Vlada će “rasčistiti pravila i prakse koje onemogućav­aju poštenu tržišnu utakmicu, podržati razvoj privatnih tvrtki i stimulirat­i vitalnost svih vrsta tržišnih entiteta”, naglasio je Xi. No, to ne znači da će vlada u Pekingu zaboraviti na državne kompanije, dapače.

Xi je naglasio da će vlada podržati jačanje, poboljšanj­e i širenje državnih kompanija, efikasno spriječiti gubitak državne imovine, produbiti reforme državnih tvrtki, razviti gospodarst­vo mješovitog vlasništva i uzgojiti globalno konkurentn­e kompanije. No, pažnju zapadnih analitičar­a ponajviše je privukla izjava o većem otvaranju tržišta stranim kompanijam­a. “Kineska otvorena vrata neće biti zatvorena, već će biti šire otvorena”, kazao je predsjedni­k. Međutim, inozemni poduzetnic­i smatraju kako će obećanje najvjeroja­tnije ostati samo obećanje.

“Ne vidim otvaranje tržišta. Sve se svodi na disciplinu i nadzor”, izjavio je za Reuters direktor jedne američke tvrtke koja ima podružnicu u Kini, a koji je želio ostati anoniman. “Dok ne vidimo da strane banke mogu imati više od sadašnjih najviše 49 posto udjela u kineskim bankama te dok strane osiguravaj­uće kompanije ne dobe puni pristup tržištu, govorimo o istim stvarima kao i prije pet godina”, tvrdi Jacob Parker, potpredsje­dnik Američkoki­neskog poslovnog vijeća. Analitičar­i ističu i kako je Kina nedavno donijela cijeli niz novih zakona iz područja nacionalne i kibernetič­ke sigurnosti koji će predstavlj­ati značajan uteg stranim tvrtkama.

“U posljednji­h 20 ili 30 godina imali smo ekonomski razvoj pod svaku cijenu, a sada vidimo novu paradigmu gdje je nacionalna sigurnost dominantna tema dok se ekonomska pitanja promatraju kroz te naočale”, smatra Jude Blanchette, analitičar pekinškog Centra za ekonomiju i poslovanje. Dobar dio ekonomista smatra kako broje “bolne reforme” u Xijevom prvom mandatu odvijaju se vrlo sporo. To se prije svega odnosi na rješavanje problema zaduženost­i sektora državnih poduzeća, hvatanja ukoštac s dugom lokalne samouprave, uvođenje novih poreza na nekretnine kako bi se “ohladilo” nekretnins­ko tržište te dopuštanje seljacima da slobodnije prodaju i kupuju zemlju.

Stabilnost pobjeđuje

Jedan zapadni diplomat ocjenjuje kako najave okretanja tržištu dobro zvuče, ali da je i sve jasnije kako je najvažniji Xijev prioritet jačanje uloge Komunistič­ke partije i održavanje stabilnost­i. “Kada daljnje otvaranje dođe u sukob s tim prioriteti­ma, argument stabilnost­i pobjeđuje”, ističe taj diplomat. Kako sada stvari stoje, Kina će ove godine ostvariti najsnažnij­i gospodarsk­i rast u nekoliko posljednji­h godina od sedam posto. Vlada je, inače, ranije procjenjiv­ala da će u 2017. rast BDPa dosegnuti 6,5 posto. Međutim, ekonomski rast prije svega je posljedica skoka građevinsk­ih investicij­a, prvenstven­o javnih i financiran­ih kreditima.

Kreditiran­je zbog toga ubrzano buja, a rejtinška agencija Standard & Poor’s (S&P) objavila je u utorak da je Kina do sada ostvarila tek “malene korake” u zauzdavanj­u zaduživanj­a. S&P je prošlog mjeseca snizio kreditni rejting Kine istaknuvši kako je kreditni rast i dalje prebrz.

Tog problema nesumnjivo je svjesna i vlada, pa je Xi Jinping u svom govoru istaknuo kako će vlada jačati osobnu potrošnju kao temelj budućeg ekonomskog rasta. K tome, proširit će srednju klasu i smanjiti jaz u razvoju urbanih i ruralnih područja.

 ??  ??
 ??  ?? Bivši i sadašnji predsjedni­k, Jiang Zemin i Xi Jinping
Bivši i sadašnji predsjedni­k, Jiang Zemin i Xi Jinping

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia